Arama


Deadlylady - avatarı
Deadlylady
Ziyaretçi
22 Kasım 2010       Mesaj #2
Deadlylady - avatarı
Ziyaretçi
Kalp pilinin çalışma prensibi


Kalp pili, vücuda kendisi ve bir ya da iki tane kablo olarak yerleştirilen bir sistemdir. Kalp pilinin kendisi sinyalleri sağlayan küçük bir elektronik devre ve bataryadan oluşur. Kalp pili, kendisini kalbe bağlayan kablolar aracılığıyla kalp atışlarını algılar ve sadece normal olmayan bir kalp atışı algıladığında tepki gösterir. Normal olmayan bir kalp atışı belirlediğinde kalbe bir eletriksel uyarı göndererek kalbin doğru zamanda kasılmasını ve kalp atışının normale dönmesini sağlar.

Gerekli tedaviye göre tek ya da çift odalı kalp pilleri kullanılabilir. Bu terimler kalp pilinin yapısıyla ilgilidir. Eğer kalp pili sadece bir odada algılama ve uyarı gerçekleştirebiliyorsa tek odalı, eğer çift odada gerçekleştirebiliyorsa çift odalı olarak isimlendirilir. Çift odalı sistemlerde kabloların biri sağ ventriküle, diğeri ise sağ atriuma bağlanır. Bu şekilde her iki odadan da kalp aktivitesi algılanabilir ve uygun şekilde sadece bir ya da iki odada uygulanan elektriksel uyarılarla uygun kalp atışı sağlanır.

Kalbe bağlanan kablolar, sağ ventrikül ve sağ atrium içine yerleştirilen, ince ve elektriksel olarak izole edilmiş tellerdir. Bu teller yardımıyla kalp pilinin oluşturduğu elektriksel uyarılar kalbe iletilir ve aynı zamanda kalbin elektriksel aktivitesi de bu tellerin ucundaki sensörler sayesinde algılanıp kalp piline iletilir. Bu sensörler AS node 'da elektriksel aktivitenin olup olmadığını ve AV node'un bu uyarıyı alıp almadığını kontrol eder. Eğer kalp pili, sağ atriumdaki alıcı yardımıyla AS node'un gerekli elektriksel uyarıyı yaptığını algılayamazsa bu uyarıyı küçük bir elektrik akımı ile kendisi üreterek atriumun kasılmasını sağlar. Bundan sonra kalp pili, AS node'un yaydığı elektriksel iletinin AV node tarafından algılanıp ventriküllere iletildiğini, sağ ventriküldeki alıcı yardımıyla algılayamazsa benzer bir elektriksel uyarı sağlayarak ventriküllerin de kasılmasını sağlar. Bu şekilde kalp atışı düzenlenmiş olur.

Kalp pili ve kablolar, kalbın aktivitesini analiz etmek ve uygun kalp atışı sağlamak üzere, hastanın ihtiyacına göre karmaşık şekillerde programlanabilmektedir. Modern kalp pilleri, kalp atış hızlarını kişinin fiziksel ya da duygusal durumuna göre düzenleyebilmektedirler.


Kalp pillerinin bataryası yıllarca çalışacak şekilde tasarlanmıştır ama kesin ömürleri kalp pilinin tipine ve hastanın kalbinin ne sıklıkla düzenleyici elektriksel uyarılara ihtiyaç duyduğuna göre değişir. Doktor her kontrolde cihazın işleyişiyle beraber batarya durumunu da kontrol edecektir. Bataryası biten kalp pilleri, bir cerrahi müdahale ile yenileri ile değiştirilir. Bu işlem sırasında kalbe bağlanan kablolar herhangi bir deformasyon olmadığı sürece değişmez sadece eski kalp pili çıkarılıp kablolara yenisi bağlanır.


kaynak:baskent.edu.tr