Arama


ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
3 Aralık 2010       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Merve
MsXLabs.org & İslam Ansiklopedisi & Vikipedi

Merve
, Mekke'de Kâbe yakınındaki kutsal bir tepenin ismidir. Arapça'da "çakıl taşı" anlamına gelmektedir. Hac ibâdetinin vaciple­rinden biri olan sa'y vazifesi bu Merve tepesi ile Safâ denen bir başka tepe arasında belirli sayıda gidip gelmek­le yapılır.
Hacıların Merve ile Safâ arasındaki gidiş gelişlerinin tarihi kay­nağı vardır. Hz. İbrahim (A.S.) ka­rısı Hacer ile oğlu İsmail'i Mekke'de bir müddet yalnız bırakmıştı. Bu yal­nızlık sırasında suları bitmiş, Hz. Ha­cer kundaktaki çocuğuna su bulabilmek için Safa ve Merve tepeleri arasında gidip gelmişti. Hacıların Safa ile Merve arasındaki gidiş geliş­leri Hz. Hacer'in analık şefkatiyle yavrusuna su bulabilmek için içine girdiği davranışı sembolize eder.

İbrâhim'in nişanları Safâ ile Merve

Kelime olarak safâ, ihtiyaç karşılamak, merveyse cömertlik ya da bâzı kaynaklara göre gözyaşı demektir. Safâ ile Merve (ihtiyaç karşılama, cömertlik), Allah'ın işaretlerindendir. Beytullah (Beytü'l-harâm, Kâbe)'ı hacc veya umreyle ziyâret edenin onları tavâf (hizmet) etmesinde kendisi için bir günah yoktur. Kim, içinden gelerek hayır işlerse Allah şâkirdir (teşekkür eder), Alîm'dir, en iyi bilendir. Safâ ve Merve, ihtiyaç giderme, cömertlik, İbrâhim'in nişanlarındandır.
Aynı zamanda Merve, Allah'ın yarattığı en temiz, berrak ve nurdan su anlamına gelmektedir. Cennet Meyvesi anlamı da vardır.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!