Arama

'O' AN...!! - Tek Mesaj #1

ozti - avatarı
ozti
Ziyaretçi
24 Ağustos 2006       Mesaj #1
ozti - avatarı
Ziyaretçi
Bakışlardaki ‘korku’ ışığa da yansıyınca

image001qq7

Annesinin kucağında bir çocuk, ‘o’ anda bulunduğu yere merak ve korkuyla karışık bir duygu içinde bakıyor. Mekan yabancı değil ama ona değişik görünüyor. Muhtemelen tanıdığı o mekanın, yani evinin yıkıldığını bilmiyor. Ayrıca ışık ‘o’ anda İsrail Ordusu’nun geride bıraktıklarını, evi yıkılan anneyle kucağındaki çocuğu tercih ederek, Filistin gerçeğini ortaya koyuyor. Ve Refah Mülteci Kampı’nda ‘o’ anda ışık sanki utanıyor, içeriye girmiyor. Sanki yuva kavramına değinmek istemiyor.

Karakter tahlilinde ‘saç’ dönemi

image002rv9

Londra'da bulunan Doğa Tarihi Müzesi'ndeki ‘saç’ sergisinin açılışından bir ‘o’ an. Böyle bir müzede böyle bir sergi açılması ilginç gelebilir ama bilimadamlarına göre saç, insanın karakteristik özelliklerini ortaya çıkarmak açısından önem taşıyor. Uzmanlara göre saçlar, etnik köken, çevre, beslenme alışkanlıkları, hatta yaşam biçimi hakkında çok önemli ipuçları veriyor. Ve ‘o’ anda bir erkek çocuk, elindeki elektrik yüklü balonu kafasına yaklaştırıp saçlarını havalandırarak bilimadamlarının teorisi konusunda biraz kafa karıştırıyor

Sabırlı bekleyiş

image003ye0

Fotoğraf, İngiltere Birmingham'dan... 1891'den beri düzenlenen Crufts Köpek Gösterisi'nde bir dinlenme anı. Bu gösteriye her yıl yaklaşık 20 bin köpek katılıyor. Fotoğrafta da gösteriye katılan köpeklerden biri, bir danua, bariyerin ardında sabırla bekliyor. Beklerken de ayakları görünen sahibine pür dikkat bakarak sadakatini sergiliyor.

Kurşun delikleri arasında oluşan gerçek

image004gn5

Fotoğraf, Filistin'de İsrail askerlerinin gerçekleştirdiği Refah Operasyonu sırasında, delik deşik olmuş onlarca evden birinin kapısında çekildi. Kapıyla bütünleşmiş bu bakış, yıllardır şiddet, terör ve savaşla bütünleşen Filistin halkının dramını anlatıyor. Bu çocuk, ‘o’ anda dış dünyayı, karşı karşıya kaldığı gerçeklerin arasından görebiliyor. Dış dünya DA zaten onları bu gerçeklerin arasından seyrediyor.

“Yaşadığımız yüzyıla NE kadar mesafedeyiz?”

image005gx2

Kudüs'te elde edilen bu ‘o’ anda, iki aşırı muhafazakar Yahudi, kendileri gibi Ortodoks Yahudi olan bir çiftin düğününde olan biteni dürbünle izliyor. Çünkü uzaktalar... O düğünde törenin yapıldığı yere, ‘o’ andaysa seçtikleri yaşam tarzlarıyla 21'inci yüzyıla uzaktalar.

Vak’a-I dostluk

image006eo6

Türkiye A Milli Futbol Takımı, Seul'de oynanan maçta Güney Kore'yi 1-0 yendi. Türk Milli Takımı’nın golcüsü Zafer Biryol'la ev sahibi takımın kalecisi Lee Woon arasında kısa bir gerilim yaşandı. İki oyuncu birbirlerine, tabiri caizse, horozlandı ve bu ‘o’ an ortaya çıktı. Maç dostluk maçıydı AMA dostluk maçı DA olsa böyle vakalar olurdu.

“Bulutlar yeryüzünün yorganıdır”

image007er0

Amerika Birleşik Devletleri’nde çekilen bu fotoğrafta, küme küme olmuş mamutus bulutlarının ''Bir an önce gitseler…'' dedirten bir ‘o’ an oluşturduklarını görüyoruz. Ama o arada DA rahmetli hava durumu sunucusu Ali Esin'in ''Bulutlar yeryüzünün yorganıdır'' sözünü hatırlıyoruz.

Nedeni bilinemeyen bir sevinç gösterisi

image008tw6

Ortadoğu’daki operasyon 6 gün sürdü. Bu süre içinde 280 ev yıkıldı, 1000 kişi evsiz kaldı ve 40 kişi öldü. Bütün bunlar ‘o’ anın gerisinde görünen, hüznün ve öfkenin hala sürdüğü mekanda, Refah Mülteci Kampı’nda oldu. Önde ise bağlı olduğu ordunun Refah Mülteci Kampı’ndan çekilmesine sevinen bir İsrail askeri görülüyor. Asker, sağ salim işi bitirdiğine mi, ''ağır'' bir görevin sona ermesine mi, yoksa tanık olduğu zulmün durmasına mı seviniyor? Foto muhabiri sormadığı için bilinmiyor.

Çocuk gelişiminde geri kalmış bir ülke: Afganistan

image009wd1

Yıllardır süren savaşlar, üstüne üstlük kuraklık yüzünden Afganistan'da açlık hüküm sürüyor. Birleşmiş Milletler'e bağlı Dünya Gıda Programı, Afganistan'da beslenme konusunda anneleri eğitiyor, çocukların gelişimini izliyor. Başkent Kabil'de çekilen bu ‘o’ anda da, Dünya Gıda Programı’nın uygulaması gereğince bir çocuk tartılıyor. Bu alet, insanları tartmak için yapılmamış ama yine de ünlü tartı firmasının şaşmaz baskülü gerçeği olduğu gibi gösteriyor. Bu çocuk, olması gereken ağırlığın çok altında, 12 buçuk kilo geliyor.

Şampiyonluğa giden hareket

image010rb9

Hareketin zorluğu tartışılmaz. Yulia Lopatkina, bir bacağı ve elleri yere doğru bir yay gibi konuşlanmış. Diğer bacağını 180 derece açıyla yukarı kaldırmış, Anna Mokhova da arkadaşının havadaki ayağı üstünde elleriyle yere paralel bacaklarını uzatmış. Anlatması bile zor olan bu hareketi Rus akrobatlar, esneklik, sporcu çevikliği ve akrobasinin estetiğiyle ‘o’ anda biraraya getirmiş. Başta bu hareket olmak üzere gösterileri her ikisine, 19'uncu Akrobatik Sporlar Dünya Şampiyonluğu’nu kazandırmış.

Denizin anlatamadıkları

image011px7

Fotoğraf Sri Lanka'dan. Deniz, güneş ve kumsal, yani herşey çok güzel görünüyor. Ve bu muhteşem sahilde yürüyen Sri Lankalı bir kadın... Aslında Sri Lanka'da herşey böyle göründüğü gibi güzel değil. Bu denizde, Tamil Gerillaları ile hükümet güçleri arasında çok çatışmalar oldu. Deniz yoluyla silah kaçakçılığı bu güzel denizi kana buladı..


Devam Edicek...