Arama

'O' AN...!!

Güncelleme: 2 Ocak 2012 Gösterim: 90.733 Cevap: 37
ozti - avatarı
ozti
Ziyaretçi
24 Ağustos 2006       Mesaj #1
ozti - avatarı
Ziyaretçi
Bakışlardaki ‘korku’ ışığa da yansıyınca

Sponsorlu Bağlantılar
image001qq7

Annesinin kucağında bir çocuk, ‘o’ anda bulunduğu yere merak ve korkuyla karışık bir duygu içinde bakıyor. Mekan yabancı değil ama ona değişik görünüyor. Muhtemelen tanıdığı o mekanın, yani evinin yıkıldığını bilmiyor. Ayrıca ışık ‘o’ anda İsrail Ordusu’nun geride bıraktıklarını, evi yıkılan anneyle kucağındaki çocuğu tercih ederek, Filistin gerçeğini ortaya koyuyor. Ve Refah Mülteci Kampı’nda ‘o’ anda ışık sanki utanıyor, içeriye girmiyor. Sanki yuva kavramına değinmek istemiyor.

Karakter tahlilinde ‘saç’ dönemi

image002rv9

Londra'da bulunan Doğa Tarihi Müzesi'ndeki ‘saç’ sergisinin açılışından bir ‘o’ an. Böyle bir müzede böyle bir sergi açılması ilginç gelebilir ama bilimadamlarına göre saç, insanın karakteristik özelliklerini ortaya çıkarmak açısından önem taşıyor. Uzmanlara göre saçlar, etnik köken, çevre, beslenme alışkanlıkları, hatta yaşam biçimi hakkında çok önemli ipuçları veriyor. Ve ‘o’ anda bir erkek çocuk, elindeki elektrik yüklü balonu kafasına yaklaştırıp saçlarını havalandırarak bilimadamlarının teorisi konusunda biraz kafa karıştırıyor

Sabırlı bekleyiş

image003ye0

Fotoğraf, İngiltere Birmingham'dan... 1891'den beri düzenlenen Crufts Köpek Gösterisi'nde bir dinlenme anı. Bu gösteriye her yıl yaklaşık 20 bin köpek katılıyor. Fotoğrafta da gösteriye katılan köpeklerden biri, bir danua, bariyerin ardında sabırla bekliyor. Beklerken de ayakları görünen sahibine pür dikkat bakarak sadakatini sergiliyor.

Kurşun delikleri arasında oluşan gerçek

image004gn5

Fotoğraf, Filistin'de İsrail askerlerinin gerçekleştirdiği Refah Operasyonu sırasında, delik deşik olmuş onlarca evden birinin kapısında çekildi. Kapıyla bütünleşmiş bu bakış, yıllardır şiddet, terör ve savaşla bütünleşen Filistin halkının dramını anlatıyor. Bu çocuk, ‘o’ anda dış dünyayı, karşı karşıya kaldığı gerçeklerin arasından görebiliyor. Dış dünya DA zaten onları bu gerçeklerin arasından seyrediyor.

“Yaşadığımız yüzyıla NE kadar mesafedeyiz?”

image005gx2

Kudüs'te elde edilen bu ‘o’ anda, iki aşırı muhafazakar Yahudi, kendileri gibi Ortodoks Yahudi olan bir çiftin düğününde olan biteni dürbünle izliyor. Çünkü uzaktalar... O düğünde törenin yapıldığı yere, ‘o’ andaysa seçtikleri yaşam tarzlarıyla 21'inci yüzyıla uzaktalar.

Vak’a-I dostluk

image006eo6

Türkiye A Milli Futbol Takımı, Seul'de oynanan maçta Güney Kore'yi 1-0 yendi. Türk Milli Takımı’nın golcüsü Zafer Biryol'la ev sahibi takımın kalecisi Lee Woon arasında kısa bir gerilim yaşandı. İki oyuncu birbirlerine, tabiri caizse, horozlandı ve bu ‘o’ an ortaya çıktı. Maç dostluk maçıydı AMA dostluk maçı DA olsa böyle vakalar olurdu.

“Bulutlar yeryüzünün yorganıdır”

image007er0

Amerika Birleşik Devletleri’nde çekilen bu fotoğrafta, küme küme olmuş mamutus bulutlarının ''Bir an önce gitseler…'' dedirten bir ‘o’ an oluşturduklarını görüyoruz. Ama o arada DA rahmetli hava durumu sunucusu Ali Esin'in ''Bulutlar yeryüzünün yorganıdır'' sözünü hatırlıyoruz.

Nedeni bilinemeyen bir sevinç gösterisi

image008tw6

Ortadoğu’daki operasyon 6 gün sürdü. Bu süre içinde 280 ev yıkıldı, 1000 kişi evsiz kaldı ve 40 kişi öldü. Bütün bunlar ‘o’ anın gerisinde görünen, hüznün ve öfkenin hala sürdüğü mekanda, Refah Mülteci Kampı’nda oldu. Önde ise bağlı olduğu ordunun Refah Mülteci Kampı’ndan çekilmesine sevinen bir İsrail askeri görülüyor. Asker, sağ salim işi bitirdiğine mi, ''ağır'' bir görevin sona ermesine mi, yoksa tanık olduğu zulmün durmasına mı seviniyor? Foto muhabiri sormadığı için bilinmiyor.

Çocuk gelişiminde geri kalmış bir ülke: Afganistan

image009wd1

Yıllardır süren savaşlar, üstüne üstlük kuraklık yüzünden Afganistan'da açlık hüküm sürüyor. Birleşmiş Milletler'e bağlı Dünya Gıda Programı, Afganistan'da beslenme konusunda anneleri eğitiyor, çocukların gelişimini izliyor. Başkent Kabil'de çekilen bu ‘o’ anda da, Dünya Gıda Programı’nın uygulaması gereğince bir çocuk tartılıyor. Bu alet, insanları tartmak için yapılmamış ama yine de ünlü tartı firmasının şaşmaz baskülü gerçeği olduğu gibi gösteriyor. Bu çocuk, olması gereken ağırlığın çok altında, 12 buçuk kilo geliyor.

Şampiyonluğa giden hareket

image010rb9

Hareketin zorluğu tartışılmaz. Yulia Lopatkina, bir bacağı ve elleri yere doğru bir yay gibi konuşlanmış. Diğer bacağını 180 derece açıyla yukarı kaldırmış, Anna Mokhova da arkadaşının havadaki ayağı üstünde elleriyle yere paralel bacaklarını uzatmış. Anlatması bile zor olan bu hareketi Rus akrobatlar, esneklik, sporcu çevikliği ve akrobasinin estetiğiyle ‘o’ anda biraraya getirmiş. Başta bu hareket olmak üzere gösterileri her ikisine, 19'uncu Akrobatik Sporlar Dünya Şampiyonluğu’nu kazandırmış.

Denizin anlatamadıkları

image011px7

Fotoğraf Sri Lanka'dan. Deniz, güneş ve kumsal, yani herşey çok güzel görünüyor. Ve bu muhteşem sahilde yürüyen Sri Lankalı bir kadın... Aslında Sri Lanka'da herşey böyle göründüğü gibi güzel değil. Bu denizde, Tamil Gerillaları ile hükümet güçleri arasında çok çatışmalar oldu. Deniz yoluyla silah kaçakçılığı bu güzel denizi kana buladı..


Devam Edicek...

ozti - avatarı
ozti
Ziyaretçi
25 Ağustos 2006       Mesaj #2
ozti - avatarı
Ziyaretçi
Yanan Adam Festivali

Sponsorlu Bağlantılar
image012nx0

Nevada Çölü'nde elde edilen bu ‘o’ an, 1986'dan bu yana her yıl düzenlenen Yanan Adam Festivali'nden bir kare. Her yıl buraya akın eden yaklaşık 20 bin Amerikalı'dan biri var bu fotoğrafta. ‘O’ an, gündemdeki filmi, ''İsa'nın Çilesi''ni çağrıştırıyor. Çöldeki kum fırtınası sırasında Hazreti İsa gibi yarı çıplak bir halde ellerini açmış, adeta çarmıha gerilişi simgeliyor fotoğrafta. Ve güneşe karşı, önündeki su şişesiyle fırtınada kendi çilesini dolduruyor gibi. Bu fotoğrafla Reuters fotoğrafçısı, 2004 New York Basın Fotoğrafları Yarışması’nda birincilik ödülüne layık görüldü.

Tanrilari ararken

image013jo7

Burası da Nevada Çölü… Yine aynı yer, aynı festival ve aynı yarışmadan bir başka fotoğraf ... Bu kez gözlerini güneşe dikmiş bir adam var bu ‘o’ anda. Yüzünü, kendi inancına göre boyamış. Bir Şamanist ve kendisine ''şaman kedisi'' diyorlar. O da binlercesi gibi Yanan Adam Festivali’ne kendini anlatmaya gelmiş. Ve ‘o’ anı saptayan fotoğrafçıya, ''Belki de tanrılarını arıyor bu bakışlarıyla'' dedirtmiş. Bu fotoğraf da birincilik alan ‘o’ anlardan biri...

Kampanya içinde kampanya

image014ti3

Yıldızlar ve onların arasındaki kişi mekanı anlatıyor: Amerika... Işıkların dili, bunun bir kampanya olduğunu söylüyor. Seçim kampanyası için para toplama kampanyası... Amerika Birleşik Devletleri Başkanı George Bush'un kompozisyondaki niceliğiyse belki de bu kampanyanın niceliğini vurguluyor. Tek toplantıda toplanan para 7 milyon dolar...

Hareketli’ gundem

image015no9

Fotoğraf, Brüksel'deki NATO Zirvesi’nden. Amerikan Dışişleri Bakanı’yla Türk mevkidaşı Abdullah Gül var bu karede. Fotoğraf, yedi ülkenin daha NATO'ya üye olduğu tören sırasında çekilmiş. Her iki bakan da çok samimi görünüyor ve Powell'ın yüzündeki gülümseme, espirili birşeyler konuştuğunu ifade ediyor. Ancak sol eli, Gül'ün karnına doğru yumruk şeklinde duruyor. Bir yumruğa izin verecek kadar samimi olduklarını sanmıyoruz. Sadece Türkiye'nin uluslararası ilişkiler gündeminde son toplantıdan memnun döndüğü Kıbrıs konusu olduğunu söyleyebiliyoruz…

“Çek kafani!!!”

image016ly6

Fotoğraf Tokyo'da bir gösteri maçından. ‘O’ anda Tampa Şeytanları’nın oyuncusu topu elinden çıkarmış ancak Yomiuri Devleri'nin oyuncusu da tam o sırada koşmaya başlarken başını eğmiş... Foto muhabiri eğer uygun açıda kararını verebilirse elde edilebilecek bir ‘o’ an...

Kiraz cicekleri altinda

image017ug0

Japonya’da Tokyo Ueno Parkı... Üstte baharı temsil eden kiraz ağaçları çiçek açmış... Alttaysa bu güzel günün tadını çıkaran, plastik bir şilteye boylu boyunca uzanmış biri var. Şimdi yalnız ama az sonra Kiraz Çiçeklerini Seyretme Partisi’ne katılacak arkadaşları da gelecek.


Devam Edicek...

Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
25 Ağustos 2006       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
014605oo
Kadiatu 3 yaşında. Afrika ülkelerinden Sierra Leone’de yaşıyor. Doğumundan itibaren başta ishal olmak üzere bir yığın önlenebilir, tedavi edilebilir hastalıkla boğuşuyor. Save the Children adlı kuruluş zengin ülkeleri Afrika’daki çocuk sağlığı sorunları için fazla para tutmayan yardıma çağırıyor. “Küçük yardımlar” deniyor. “Küçük yardımlar, Afrika’daki yaygın çocuk sağlığı sorunlarını halledebilir.” Kadiatu da ‘o’ anda bakışlarıyla bilmeden bu çağrıyı tekrarlıyor. (Associated Press / Namvula Rennie)

024052cz

Afganistan’da Kabil’deki bir çay evinde baba ve kızı... Baba, kızının tatlılığından ve foto muhabiri Rodrigo Abd’ın ilgisinden hoşnut ve gururlu. Işıksa hoş bir sürprizle çocuğun ‘o’ ana ağırlığını koyan masumiyetini okşuyor. Sonuçta ilahi tablolardakine benzer bir ortam oluşuyor. (Associated Press / Rodrigo Abd)

3a2a10e1874js

Fotoğraf Afganistan’da, Rabat Kenti’ndeki hastanede bir anne kızın sağlık muayenesi için beklerken çekildi. Elbette bilmiyoruz ama annesinin göğsüne sokularak sevgi kollayan çocuğun gözlerindeki huzurun içinde ya da annenin bükülüşünde “O burka olmasaydı?” diye bir dilek var mıydı?” diye sormadan edemiyoruz. (Associated Press / Rodrigo Abd)

014273ox

Afganistan’da Taliban rejiminin yıkılmasından sonra umutla ülkelerine dönüp, büyük çoğunluğu hayal kırıklığı yaşayan 4 milyon mülteci var. Kabil yakınlarındaki küçük bir mülteci kampında portakal dağıtılmış. AP Ajansı’ndan Rodrigo Abd’ın çektiği fotoğrafta portakallar ‘o’ anda nasıl da göze batmış. Acaba sebebi renkleri miymiş? Yoksa portakallar oraya, o çocuklara ve ‘o’ ana yabancı da ondan mıymış? (Associated Press / Rodrigo Abd)

r00635nl

Afrika?da yine kuraklıktan ötürü açlık çeken ülke Nijer. Fotoğraf, çocukların beslenebilmesi için Sınır Tanımayan Doktorlar tarafından kurulan bir sağlık merkezinde çekildi. Açlıktan ölümün kıyısında, yutmaya mecalleri olmadığından burundan beslenen iki çocuk. Reuters'tan Finbarr O'Reilly, ilerideki çocuğa odaklanmış. Ancak öndeki ne kadar flu olursa olsun daha ?net? çıkmış. (Finbarr O'Reilly / Reuters)

r00726wu

Yine iki çocuk. Yer Irak?ın başkenti Bağdat. Amerikan askerleri bu çocukların evine baskın düzenlemiş ve babaları da tutuklanmış. Bu fotoğrafta özellikle kardeşlerin küçük olanına bakınca insanın içi eğiliyor. Ama Amerikalı askerin dimdik duruşu, üst tarafındaki kayıtsız görüntünün ipuçlarını veriyor. ?O? an, ''Amerikalı fotoğraftan çıksa, bir de olaya bu taraftan baksa içi ne kadar eğilir?'' diye bir soru da sorduruyor. (Andrea Comas / Reuters)

r001147bw

Fotoğraf, Nijer'in Tahoua kentindeki bir acil beslenme merkezinde çekildi.
Ülkede kuraklık yüzünden 3 milyon 600 bin kişi açlık tehlikesiyle karşı karşıya. Eğer acil yardım yapılmazsa on binlerce çocuğun yetersiz beslenme yüzünden öleceği bildiriliyor. Anne Fatou Ousseini, bakışlarına yüklediği bu gerçekleri sanki ?o? anda dillendirmeye çalışıyor. Sanki tam da ?o? anda, 1 yaşındaki kızı Alassa açlık ve hastalıktan erken yaşlanmış elleriyle annesinin dudaklarını donduruyor. 1 yaşındaki elin görmüş geçirmiş çaresizliğinde ''Söylemene gerek yok. Nasıl olsa pek fazla kulak asmayacaklar'' yazıyor. (Finbarr O'Reilly / Reuters)
ozti - avatarı
ozti
Ziyaretçi
26 Ağustos 2006       Mesaj #4
ozti - avatarı
Ziyaretçi
Yalnız bırakılan bir toplum

image018gd2

Yalnız kaldılar… Dünya onları yine yalnız bıraktı. 32 yaşındaki Filistinli çiftçi Manar Dahir de 2 yaşındaki oğlu Muhammed'le yalnız kaldı Gazze'de. İçinde bulundukları buzhanede sıcak günleri sevgiyle unutmaya çalışıyorlar. Burası, İsrail operasyonundan önce, Dahir'in çiftlikte elde ettiği ürünleri tuttuğu soğuk hava deposuydu, ama Refah'taki operasyon sırasında bir süre ölen Filistinliler için morg oldu. Çünkü operasyon sırasında inançları gereği ölülerini hemen defnedemediler. Dirileri de ölüleri de yalnız bırakıldı Filistinliler’in. Dünya sadece seyretti ve ''Ayıp ettin İsrail'' dedi.

Tarihin acımasız izleri

image019yb6

Bir dönem Hindistan'ın Odh Bölgesi’nde saltanat süren kraliyet ailesinin torunlarından biri Sakina Mahal'ın bir portresi. Yeni Delhi'deki tarihe tanıklık eden evinden bir ‘o’ an. Bu ev kraliyet ailesinin yazlık eviymiş. Yerlerde İran halıları, duvarlarda, sütunlarda el oyması işçilikler, hepsi çürümüş, yok olmaya yüz tutmuş. Şimdi oralarda güvercinler yuva yapmış ve Prenses Sakina ‘o’ anda tarihin acımasız izlerini yüzüyle yansıtmış.

Kıta dur!

image020yb7

Çin’de resmi bir karşılama töreni öncesinde çekilen bir ‘o’ an. Malezya Başbakanı Abdullah Ahmet Bedevi Tianenman Meydanı'nda karşılanacağı için tören kıtası dizilmiş. Her ülkenin bayrağı kutsaldır. Bu Çinli asker de ülkesinin kızıl bayrağını taşıyor. Bayrak rüzgardan ötürü başına dolansa da ‘o’ anda istifini bozmuyor.

Çar Büyük Petro

image021ak1

Fotoğraf, St. Petersburg'da çekilmiş. Bir işçi, inşaat iskelesinde ve arkasındaki büyük resimdeyse kentten enstantaneler var. Bu enstantaneler birleşip, reformculuğuyla tanınan eski Rus Çarı Büyük Petro'nun portresini oluşturuyor. St. Petersburg böylelikle isim babasına bir kez daha borcunu ödüyor. Ayrıca tarihi kayıtlar, Çar Büyük Petro'nun, mecazi olarak da fiziksel olarak da büyük olduğunu yazıyor. Boyu 2 metre 4 santimetreymiş Büyük Petro'nun ve 1725'te bir gemi kurtarma operasyonuna bizzat katılmak üzere soğuk denize atlayınca 53 yaşında zatürreden ölmüş.

Güneşin doğuşunda bir anne oğul

image022ay8


Okyanustan, Havai'nin Kaylua sahillerinden bir ‘o’ an. Gün ağarmak üzere… Gökyüzü siyahken mor, kızılken sarı, sarıyken maviye dönüşüyor. Işık, gökyüzünde bir renk şenliği sunuyor. Honolulu öğretmen Hines, eşi henüz uyurken, küçük oğlu kucağında bu güzelliği seyrediyor. Anne oğul bu ‘o’ anda, orada ilk kez güneşin doğuşunu bu sahillerden seyrediyor. Çünkü bu ‘o’ anla ilgili bilgiler, ailenin buraya yeni taşındığını anlatıyor

Kozmik komşumuzun kozmik anı

image023ng4

Dünya'dan çok uzaklarda, kozmik komşumuzun bir fotoğrafı… Satürn Gezegeni'nin Hubble Teleskopu'yla elde edilmiş bir görüntüsü bu. Aslına uygun bir ‘o’ an elde edebilmek için renkler defalarca filtre edilmiş ve bu muhteşem gezegenin, bu muhteşem ‘o’ anı ortaya çıkmış.

Özgür Roma dansı

image024be5

Yıl 1944... Roma halkı, müttefik güçlerin kente gelişini coşkuyla kutluyor. İtalyanlar, müttefik ülkelerin askerlerini, Musolini'nin en ateşli konuşmalarını yaptığı Venedik Meydanı'nda karşılıyor. Ve aradan 60 yıl geçiyor... Romalılar, aynı meydanda, ''Özgür Roma için parti ve dans'' adında bir kutlama yapıyor. Kutlamalar sırasında 1944'teki coşkuyu meydandaki bir duvara yansıtıyorlar. İtalyanlar 60 yıldır özgür olmanın zevkini hep böyle yaşıyor.

Siyahlar içindeki yaşamlar

image025ra7

Keşmir'de, yüzleri dahil vücutlarının tamamı Kara çarşaf içinde üç kadın, bir cenaze töreninde. Srinagar'daki tören Keşmir'in ayrılıkçı liderlerinden Ömer Faruk'un çok yakın bir akrabası Müştak Ahmed için düzenleniyor. ''Keşmir'i Koruma Hareketi'' adlı örgüt tarafından, camideyken öldürülmüş. Bu fotoğraftaki kadınlar ve daha niceleri, sadece cenazede değil, her yerde böyle giyiniyor.

Ticari yalnızlık

image026us7

Çin'in Mekon Nehri kıyılarında yere çömelmiş bekleyen bir denizci, güneydeki Guanley Limanı'na yük götürecek gemiyi bekliyor. Guanley Limanı ve Mekon Nehri'nin Çin deniz ticaretindeki yeri büyük. İlk bakışta bu denizci, ıssız bir adada yalnız bir Adam görüntüsü veriyor AMA ülke dışına ihraç edilen malların çoğu buradan geçiyor. Bir anlamda, komünizm yüzünden yalnızlığı seçmiş olan Çin'in dünyaya açılıp, dünyanın en büyük ekonomilerinden biri haline gelişini simgeliyor.

Sanat ve felsefe birleşince

image027es3

Malezya'da çekilen fotoğraftaki ayaklar, Hintli bir klasik dans hocasına ait. 25 yaşında ve adı Matevi... Geleneksel kıyafeti, bileklerine kadar süslemiş dans hocasını. Ancak Matevi 'o' anda çok tehlikeli bir gösteri yapıyor. Ayağını bastığı yer, özel olarak hazırlanmış bir platform. Tam 10 bin çivi var burada ve Matevi yarım saat boyunca hiç ara vermeden ve acı çekmeden çivilerin üstünde dans ediyor. Hem Hint felsefesini anlatıyor bu dansıyla hem de Hint sanatını.

Venüs'ün renkli geçişi

image028kz2

Tam 122 yıldır Venüs Güneş'in önünden geçmiyordu. Sydney'deki White Dağı'na tam 20 teleskop yerleştirildi. Venüs'ün geçisinde de böyle bir renk gösterisi oluştu. Kızıl, sarı ve siyah 'o' anda kardeş olmuştu.

Devam Edicek...
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
29 Ağustos 2006       Mesaj #5
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
'O' AN...!!

Güçlü duygular
Genç adam bir Amerikalı asker... Wisconsin Eyaletindeki Oshkosh Kentinde birliğiyle Iraka sevkedilmek üzere ailesinden ayrılıyor. Duygular çok güçlü... Ağlamanın yanısıra kendisine el sallayan ailesine bakışlarıyla uzanıyor. Ve bu duygu yoğunluğundan sanki otobüsün camı ortadan kalkmaya yüz tutuyor da meslektaşımız bu büyülü anı kayda geçiriyor.


'O' AN...!!
Son veda
Sri Lankada 15 Haziran günü içinde çocukların da bulunduğu bir otobüs, şüphelere göre, Tamil Gerillalarının döşediği bir mayının üzerinden geçince patladı. Hepsi aynı köyden 15i çocuk 64 kişi can verdi. Fotoğraf, toplu cenaze töreninin son aşamasını gösteriyor. Toplu mezara toprak doldurulurken güneş, gölgeleriyle de olsa ölenlerin yakınlarına son bir yakın veda olanağı veriyor.



'O' AN...!!
Yağmur duası
Fotoğraf komşudan... Bulgaristandaki müslüman topluluk Pomakların kızları yağmur duası sırasında. Hepsi çok hoşlar. AP Foto Muhabiri Petar Petrov, içlerinden çakır gözlü olana odaklanarak bu umut ve neşe dolu anın bütün güzelliklerini taşıyanı doğru bir tercihle öne çıkarıyor.



'O' AN...!!
Coşkulu anlar
Amerikada Philadelphia Kentinde bir okulun öğretim yılı sonu geleneksel kutlaması. Geleneğe göre, dönem sonunda öğrenciler, kentin ünlü fıskiyeli havuzuna atlıyorlar. AP Foto Muhabiri Matt Rourke, suyun kızlardan daha çoşkulu olduğu anı yakalıyor.



'O' AN...!!
Hac yolunda
Yorgun taşıyıcılar, yorgun, zayıf, bedbin bir kadın... lk bakışta bir felaketin ardından yaşanan göç gibi görünüyor. Fotoğraf, Keşmir dağlarında çekildi. Bu, Hindular için bir çeşit hac yolculuğu.Yaklaşık 4 bin metre yükseklikte bulunan bir mağaraya gidiyorlar. İnanışlarına göre, Hindu tanrılarının en önemlilerinden Shiva'nın içinde kaldığı mağaraya tırmanıyorlar. Kadın yürüyemeyecek kadar hasta. Ama kendine göre, en gözalıcı giysilerini giyecek ve süslenecek kadar da umutlu...




'O' AN...!!
Zıtlığın içinde
Mısırın Başkenti Kahirede Citystar adlı alışveriş merkezinin duvarındaki bir reklam panosunun önünden beyaz giysili bir kadın geçerken, AP Fotoğrafçısı Petros Giannakouris kendiliğinden oluşan siyah beyaz zıtlığı yakalıyor.




'O' AN...!!
İyi niyet beklentisi
Bu fotoğraf, Sudanda barış anlaşması imzalandıktan sonra Birleşmiş Milletlerin iyi niyet elçisi aktris Mia Farrowun bir köye yaptığı ziyaret sırasında çekildi. Kadınlar, o anda Mia Farrowu karşılamaktaydı. Ama o an, kadınların bakışları, geçmişi uzun bir hikayenin anlatılmasını istemekteydi. Olaylar 1987de başladı... O yıl Sudanda büyük bir kuraklık ve açlık oldu. Bunun üzerine hükümetin desteğiyle Arap kökenli olmayan Afrikalı çiftçilere karşı bir Arap ittifakı oluştu. Araplar silahlandırıldı, Arap kökenli olmayan çiftçi kabileler tersine silahsızlandırıldı. Janjaweet adlı bir Arap gerilla grubu kuruldu. Buna karşılık Arap kökenli olmayan Afrikalı kabileler içinde Sudan Özgürlük Ordusu adlı bir gerilla grubu oluştu. Bu grup 2003 yılında hükümet birliklerine saldırınca, Arap kökenli Janjaweet militanları Afrikalı çiftçilere zulme başladı. Tarihin en büyük insani krizlerinden biri olan Darfur krizi başgösterdi. 3 milyon insan köyünden göçtü. Birleşmiş Milletlere göre 70 bin, başka saptamalara göre 300-350 bin insan öldü. İşte bu ayrıntılar nedeniyle Arap kökenli olmayan bu kadınlar Birleşmiş Milletlerin iyi niyet elçisini bu bakışlarla karşılamaktaydı.




'O' AN...!!
Bunu bana nasıl yaparsınız?
Erişkin bir Rockeye Somon balığı, Amerika Birleşik Devletlerinin Idaho Eyaletinde bulunan bir laboratuardaki kavanozun içinden bakıyor. Rockeye Somonlarının nesli aşırı avlanma yüzünden tükenmek üzere. Elbette bu balığın her zamanki bakışı. Ama o anda türünün neslini tüketen insan nesline Bunu bana nasıl yaparsınız dehşetiyle bakıyor
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
6 Eylül 2006       Mesaj #6
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
064cs
Bugünlerde Amerika Florida’dan ajanslara çok güzel tabiat fotoğrafları düşüyor. Bu durum, acaba son tayfunların kırıp döktüğü turizmi canlandırma çabasının varlığını akla getiriyor. Bunlar ‘o’ anda sayısız ve sonsuz alternatifli güzelliklerinden bir çeşitleme sunan tabiatın umurunda bile değil. Akşamı giyinen bulutlar ufukla buluşmaya giderken pelikan yuvasına dönmek üzere havalanıyor. (Associated Press / Daytona Beach News-Journal, Chris Walters)

056wj
Güney Kore’nin başkenti Seul’deki lunaparkta, parkın çalışanları Noel Baba giysileri içinde parkın yeni eğlencesini tanıtıyor. Adı Double Rock Spin... Bir çeşit dev pervane. Kanatlarında böyle insanların oturtulduğu düzenekler var. Birazdan dönmeye başlayacak. Ve galiba ne sakal ne de kukuleta kalacak. (Associated Press / Yonhap. Shin Young-kyun)

045br
Kuzey Almanya’daki Luebeck kentinde düzenlenen Buz Dünyası Sergisi’ne hazırlanan bir katılımcı, heykelini tamamlamaya uğraşıyor. Daha çok iş var. Heykel henüz tamamlanmamış ama heykeltraşın bu çabadan ne kadar tat aldığını ortaya koyan, sağdaki figürün gülümsemesiyle eşleşen bakışları ‘o’ anda yapıtı tamamlıyor. (AFP / Roland Magunia

015np
Pakistan’da depremden sonra, Keşmir’de Muzafferabat yakınlarında kurulan kampta bir adam çadırının yanıbaşında yemek pişiriyor. Bölge insanının depremden önce zaten bundan daha fazla olanaklara sahip olmadığı biliniyor. Ama Tomas Munita’nın bu fotoğraf için gönderdiği bilgide bu adamın evini kaybettiği yazıyor. O zaman bu fotoğraf, bir şeyler anlatmaya başlıyor. Ne ateşin karamsarlığı ne tencerenin kalenderliği ne de adamın utanırcasına çıplak ayaklarını gizleme çabası. Çiçekli tabak, olmayan bir ev sofrasının hayali gibi orada ‘o’ anda evsizliği anlatıyor. (Associated Press / Tomas Munita)

027bu
Karmaşık, ilk bakışta ipucu vermeyen bir ‘o’ an. Ortadoğu’da geçen hafta 8 Aralık günü Kudüs yakınlarındaki bir kontrol noktasında bir İsrail askeri bıçaklanarak öldürüldü. Bunun üzerine Batı Şeria’dan çıkış ve girişlerin kontrol edildiği kapılardan geçişler yine durduruldu. İsrail Ordusu yine operasyonlara başladı. Ardından Hamas ateşkesi kaldırdığını açıkladı. Sonuçta Ortadoğu’daki karmaşık gerilim yine ön plana çıktı. AP fotoğrafçısı Oded Balilty, belki de bu durumu vurgulamak için ‘o’ anı seçti. İsrailli askerin silahının namlusunun ucunda kontrol noktasını geçmek için bekleyen Filistinli kadını belki de bu nedenle o karamsar dokunun gerisinden görüntüledi. (Associated Press / Oded Balilty)

069wf
Pasifik Okyanusu’ndaki adalar topluluğu Vanuatu’ya bağlı Ambae Adası. Çocuklar yoğun yağış altında futbol oynuyor. Evlerinden uzaklar çünkü yaşadıkları köy faaliyete geçen bir volkanın yakınlarındaydı. Ama yanardağ, yağmura küllerini katarak ‘o’ ana koyduğu perdeyle varlığını gösterme çabasındaydı. (Associated Press / Rick Rycroft)
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
7 Eylül 2006       Mesaj #7
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
013fu

Pakistan’da Muzafferabat yakınlarındaki felaketzede kampında bir çadırın içi. Reuters Foto Muhabiri Goran Tomaseviç, “Gözlere bakın!” dercesine böylesine bir kompozisyonda karar kılıyor. Kız çocuğu, karşıdan gelen ışığı bütün içtenliği ve dikkatiyle yansıtıyor. Orada ‘o’ anda bu çocuklar ders görüyor. İçimizden, “ ‘o’ anda öğreniyor da ondan ışığı bu kadar güzel yansıtıyor” demek geliyor. (Reuters / Goran Tomaseviç)


024ku

Filistin’de, Filistinli çocuklar, evlerinin kapısının altındaki aralıktan dışarıda olanları seyrediyor. Dışarıda İsrail Ordusu operasyon yapıyor. ‘O’ ana hakim olan duvarın kasvetli dokusu ve çocuklara kalan alanın darlığı. Acaba bu fotoğraf, ‘o’ anın geriliminde Filistinli çocukların ışıltılı geleceğine ne kadar yer kaldığını mı anlatmaya çalışıyor? (Associated Press / Muhammed


033di

Çin’in Nanjing kentinden bir ‘o’ an. Çin’de ülkenin veterinerlik otoritesi, halka kış mevsiminde ve gelecek baharda yeni kuş gribi vakalarına hazırlıklı olmaları çağrısı yaptı. Belki yine itlaf operasyonları yapılacak. Olasılıkla insanlar, kuşlardan çekinecek ve onlara şüpheyle bakacak. Ama kuşların insanlarda güzel duygular uyandıran etkisi varlığını koruyacak. Yaşlı Çinli’nin ‘o’ anda kuş gribi tehlikesinden soyutlanmış hayranlık dolu bakışı bu sağlam ilişkiyi temsil ediyor olsa gerek. (Associated Press)


046qr

Bir hippopotamus, su dışında geçirdiği nadir zamanlardan birinde, kuşlar da üzerindeki haşerelerden beslenmek için etrafında. Karşılıklı çıkarları değerlendiren hayvanların birararada olduğu bu fotoğraf. Ortadoğu’da İsrail’deki Ramat Gan Safari Parkı’nda çekildi. Acaba anlamlı mıydı? (Associated Press / Ariel Schalit)
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
8 Eylül 2006       Mesaj #8
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
014qr

Keşmir’den bir fotoğraf. Burası, Muzafferabat yakınlarında felaketzedeler için kurulan bir kamp. Bir felaketzede kampında çiklet reklamı mı? Hem de ‘o’ anda meseleyi saptıran, önündeki çocukların mahzunluğunu eriten bir dokuyla... Garhi Dubatta Kampı’nda insanların çiklete ihtiyaçları pek yok tabii. Ama o reklam fotoğrafının basıldığı plastik brandaya ihtiyaçları var. Çiklet reklamı, bu çocukların yaşadığı çadırı soğuğa karşı takviye ediyor. Reklam o kadar sanal ki, gerçekliği üstlendiğini bir türlü ispat edemiyor. (Associated Press / Tomas Munita)

023bt

Gözlerdekiler de dahil, baktıkça kırmızı ve siyahın birbiriyle çatışıp durduğu bir fotoğraf. Ama ‘o’ an bundan ibaret değil kuşkusuz. İspanya’nın Kanarya Adaları’nda 70 kaçak göçmen yakalanmış. İçlerinden ikisi görünüyor. Kırmızı ve siyah çatışması bir yana, yakalanmış, yoksul ve hayatı doğup büyüdüğü yerden uzakta arayan umutsuz bir insanın ruh hali. Öfke, şüphe, korku, arzu ne ararsanız hepsi birden gözeneklerden çıkıp yüzüne yayılmış ışıkla buluşuyor. (Reuters / Juan Medina)

036ur

Irak Kuzeyi’nde Erbil yakınlarında bir çoban çocuk akşam evine dönüyor. ‘O’ anda her şey ne kadar da yorgun çıkmış. Sanki orada ve ‘o’ anda o topraklar 1920’lerden beri bir türlü rahat yüzü görmeyen, gördürülmeyen bir ülkenin mutsuz yorgunluğunu gösterivermiş. (AFP /

konu4mercek5b0no

Oyuncak Savaş Bölgesi

Terk edilmiş bir Irak askeri kampında oynayan çocuklar, yeni oyuncaklarını gösteriyor: Tell Billa bölgesindeki ağır makineli tüfek cephaneliği. Bölge köylüleri Musul yakınlarındaki kampı yerle bir etmiş olsa da patlamamış tank mermisi gibi patlayıcı maddeler hâlâ ortalıkta duruyor.

045qr

Dünyamızın bir köşesinde 5 bin kişi, yanardağ yüzünden evlerinden uzakta tabiatın olası öfkesinin geçmesini bekliyor. Bu çocuk da onlardan biri. Vanuatu Adalar Topluluğu’na bağlı Ambae Adası’nda tehlikeli bölgeden uzaklaştırılanların barındığı kampta şişirilmiş bir torbayla oynayan çocuk, neşesinin anlık çoşkularından birine katılan ışıkla buluşuyor. (Associated Press / Rick Rycroft)
evo - avatarı
evo
VIP kirlenmek güseldir : )
19 Eylül 2006       Mesaj #9
evo - avatarı
VIP kirlenmek güseldir : )
R699205

BU NASIL SAVAŞ..?

R699203
evo - avatarı
evo
VIP kirlenmek güseldir : )
27 Ekim 2006       Mesaj #10
evo - avatarı
VIP kirlenmek güseldir : )
insan

i 1 b



NATIONAL GEOGRAPHIC ULUSLARARASI FOTOĞRAF YARIŞMASI BİRİNCİSİ TÜRKİYE'DEN...

National Geographic Society'nin yerel edisyonlarının işbirliği ile düzenlediği, 17 ülkenin katılımı ile gerçekleştirilen ve toplamda 30 bini aşkın fotoğraf başvurusunun değerlendirildiği "Uluslararası Fotoğraf Yarışması'nda" Türkiye'yi "İnsan" kategorisinde temsil eden Erdal Kınacı birincilik ödülüne layık bulundu.
11 Ağustos Cuma akşamı, Washington'da düzenlenen yarışmanın jüri üyeliğini dünyaca ünlü National Geographic fotoğratçısı Jodi Cobb, fotoğraf direktörü David Griffin ve fotoğraf editörü Susan Welchman üstlendi.
Ödüle hak kazanan Erdal Kınacı, fotoğrafı mensubu olduğu bir sosyal yardım derneğinin çalışmaları sırasında Mersin'de görüntüledi.
Aralarında ünlü fotoğrafçılar Ara Güler ve James Stanfield'ın da bulunduğu Türkiye jürisi, geçtiğimiz ay Yalçınlar sponsorluğunda yapılan Türkiye elemelerinde Erdal Kınacı'nın fotoğrafını birincilik ödülüne layık bulmuştu.

gezi - kültür

g 1 b



NATIONAL GEOGRAPHIC ULUSLARARASI FOTOĞRAF YARIŞMASI DÖRDÜNCÜSÜ DE TÜRKİYE'DEN...

NG Uluslararası Fotoğraf Yarışması'nın Türkiye ayağında "Gezi–Kültür" kategorisinde birinci olan Mehmet Doruk, Kazdağlıoğlu Meydanı'nı (Safranbolu) görüntülediği fotoğrafıyla Uluslararası Yarışma'da dördüncü oldu. Doruk'un yapay bir şelalenin arkasından çektiği bu farklı kare, kompozisyon ve ışık açısından oldukça başarılı bulundu.

** arkadaşlar bu fotoğraf lar "o" an dan alıntı değil .. ben ce "o" an 'lık fotağraflar .. burada paylaşmak istedim**