Arama

Medya Haber - Tek Mesaj #297

kompetankedi - avatarı
kompetankedi
VIP Bir Dünyalı
29 Ağustos 2006       Mesaj #297
kompetankedi - avatarı
VIP Bir Dünyalı
turban78345

TÜRKİYE'DEN GELEN KIZ ÖĞRENCİLER, BULGARİSTAN'DAKİ ÜNİVERSİTE REKTÖRÜNÜ ZORA SOKTU


Türkiye'den Bulgaristan'a üniversite öğrenimi için gelen kız öğrenciler, Filibe Tıp Üniversitesi rektörünü zor durumda bıraktı.
29 Ağustos 2006 Salı 11:38

NAHİT DOĞU
SOFYA - Türkiye'den Bulgaristan'a üniversite öğrenimi için gelen kız öğrenciler, Filibe Tıp Üniversitesi rektörünü zor durumda bıraktı.



110 kız öğrenci, ülkeye gelmeden önce üniversite yönetimine başörtüsü şartı koştu. Derslere başörtüleriyle gelmek istediklerini bildiren kız öğrenciler, aracı firmadan bu isteklerinin üniversite yönetimine bildirilmesini istedi. Filibe Tıp Üniversitesi Rektörü Georgi Paskalev, basına yaptığı açıklamada, Türk öğrencilerinden gelen başörtüsü talebi konusunda karar vermediğini ve Eğitim Bakanı Daniel Vılçev ile görüşeceğini belirterek, diğer rektörlerden, kabul etmemesi doğrultusunda tavsiyelerin geldiğini söyledi. Eğitim Bakanı Daniel Vılçev ise, başörtüsü konusunun dikkatli bir şekilde görüşülmesi gerektiğini ifade ederek, liselerden farklı olarak üniversite öğrencilerinin dış görünüşünü düzenleyen yönetmenliklerin olmadığını vurguladı.



İnsan hakları konusunda araştırmalar yapan avukat Mihail Ekimciev ise Sega Gazetesi'ne konuyla ilgili yaptığı açıklamada, kanunen Bulgaristan'daki eğitimin siyasi ve dini doktrinlerden bağımsız ve laik olduğunu hatırlatarak, her türlü ırk, cinsiyet ve din konusunda ayrıcalığın veya kısıtlamaların yasaklandığını ifade etti. Ortaya çıkan durumun çok hassas olduğunu söyleyen Ekimciev, Bulgaristan Anayasası ve Avrupa İnsan Hakları Komisyonu'nun bireyin tercih ettiği dini görüşü seçme hakkını tanıdığını ve bu hakkın onun istediği giysiyi ve dini sembolleri taşımasını da kapsadığını belirtti. Öte yandan ise Avrupa ve Türkiye'deki devlet üniversitelerinde görünen dini sembollerin taşınmasında kısıtlamaların olduğunu hatırlatan Ekimciev, bu konuda Bulgaristan'da net ve açık yönetmenliklere ihtiyaç duyulduğunu savundu.



Geçtiğimiz günlerde Smolyan kentindeki bir lisede okuyan kız öğrencilere okula başörtüsüyle gelmeleri yasaklandı. Yasaklamadan sonra Ayrımcılıktan Koruma Komisyonu'na başvuran kız öğrenciler, "uniforma kabul edilmiş okullarda başörtüsü yasağının ayrımcılık olarak algılanamayacağı" şeklinde cevap aldı.