Arama


Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
14 Mart 2011       Mesaj #4
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Kalbin atım sayısının 100’ün üstünde olmasına taşikardi denir. Taşikardi görülen kişilerin kalp krizi geçirme oranı çok daha yüksektir Sigara alkol kafein tükemi uykusuzluk veya stres taşikardinin oluşmasına neden olan sebeplerin başında gelir.
Kalbin atım sayısının artarak normal değerlerin üzerine çıkması haline taşikardi denir Kalbin hızı bir dakika içindeki atım sayısıyla belirlenir Bu hızın normal değerleri yaşa bağlı olarak değişir. Yeni doğan bir çocuk için bu değerler 100 ile 140; yetişkinlerdeki normal değerlerse 60 ile 100 arasındadır. Kalbin atım sayısının 60’ın altında olmasına bradikardi 100’ün üstünde atmasına ise taşikardi denir.
Kalbin içinde uyarı üreten kalbin kendi pili diyebileceğimiz sinüs düğümü adlı bir merkez vardır Normal atan kalpte kalp normal de atsa taşikardik yada bradikardik de atsa ilk elektrik uyarısı bu noktadan çıkar Bu noktadan uyarı çıkmayıp kalp içerisinde başka noktalardan elektrik uyarısı çıkması haline aritmi denir.
Bir de çarpıntı (tıp dilindeki ismi palpitasyon) terimi vardır ki bunu taşikardi terimiyle karıştırmamalıdır. Çarpıntı kalp atışlarının hastanın kendisi tarafından hissedilmesi demektir. Çarpıntı sırasında kalbin atım sayısı düşük (bradikardi) normal veya fazla (taşikardi) olabilir. Taşikardisi olan kişiler genellikle çarpıntıdan da şikayet ederler Yani her taşikardiye çarpıntı her çarpıntıya taşikardi eşlik etmeyebilir Bazan kalbin anormal atımları terleme hissi veya çarpıntı şeklinde tarif edilebilir.

TAŞİKARDİNİN SEBEPLERİ NELERDİR?
Ad:  venttahi.jpg
Gösterim: 6173
Boyut:  23.6 KB

Taşikardi herhangi bir hastalığa veya sebebe bağlı olarak ortaya çıkabildiği gibi doğrudan sadece kalple ilgili olarak da ortaya çıkabilir Vücudun kan ve oksijen gereksiniminin arttığı egzersiz durumunda kalp normal olarak hızlanır ve fizyolojik bir taşikardi meydana gelir Hatta vücutta yine kan ve oksijen gereksinimini arttıran korku kansızlık ateş (Ateşin 1°C artması kalbin dakikadaki hızını 20 artırır) troid bezinin aşırı çalışması gibi hastalıklar nedeni ile de taşikardi oluşur ve burda yine fizyolojik taşikardi söz konusudur Çünkü ortada kalpten kaynaklanan bir hastalık yoktur Vücudun ihtiyacı artmıştır ve kalbin sinüs düğümüde kalbi hızlı çalıştırmaktadır.
Bir de doğrudan kalple ilgili olarak ortaya çıkan taşikardiler vardır ki bunlar genellikle kalp hastalıklarıyla ilgilidirler (damar sertliğine bağlı koroner yetersizlikleri kalp yetersizlikleri kalp iltihapları ve sebebi bulunmayan haller)
Kalpten kaynaklanan ritm bozukluklarını kabaca kalbin kulakçıklarından ve karıncıklarından kaynaklanan aritmileri olarak ikiye ayırabiliriz.
Bir kaç istisnai durum dışında kalbin karıncıklarından kaynaklanan aritmiler daha tehlikelidir ve daha hızlı tedavi gerektirir
Taşikardi 30 saniyeden uzun sürüyorsa kendiliğinden düzelse bile “sürekli taşikardi” 30 saniyeden kısa sürüyorsa ve arada normale dönüyorsa sık sık tekrarlasa bile- “süreksiz taşikardi” olarak isimlendirilir Ritm bozukluğunun hayati tehdit etmesi açısından bir göstergedir.
Kalpte ritm bozukluğu yapan kalbe ait hastalıklar ve kalp dışı nedenler aşağıdaki gibidir:
  • Daha önce geçirilmiş kalp krizi veya ateroskleroz
  • Kalp hasarı veya doğumsal kalp hastalığı ( Uzun QT sendromu )
  • Kalp yapısının veya fonksiyonlarının bozulması kardiomiyopati (kalp kasının anormal olarak genişlemesi kalınlaşması sertleşmesi) veya kapak hastalığı
  • İlaçların etkisi
  • Aritminin diğer nedenleri kalple ilişkili değildir Bunlar;
  • Ciddi stres
  • Kafein tüketimi (çikolata da dahil)
  • Alkol tüketimi
  • Sigara
  • Öksürük soğuk algınlığı kilo vermek için reçetesiz satılan ilaçlar
  • Bazı uyuşturucular (Kokain gibi)
  • Uykusuzluk
TAŞİKARDİ HANGİ YAŞLARDA SIK GÖRÜLÜR?
Anne karnındaki dönem de dahil olmak üzere aritmi hemen her yaşta görülür Ancak atriyal fibrilasyon gibi bazı aritmiler ileri yaşlarda ventriküler taşikardi ve ventriküler taşikardi gibi aritmiler kalp krizi geçirenlerde daha sık görülür.

ARİTMİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?
Doğrudan kalple ilgili taşikardiler zaman zaman nöbetler halinde ortaya çıkar Birkaç saniye sürebildikleri gibi saatlerce hatta günlerce de sürebilirler Bu taşikardilerin kalbin kulakçıklarından veya karıncıklarından kaynaklanmalarına bağlı olarak değişik tipleri vardır Bunların tedavileri tiplerine göre değişiklik gösterir En tehlikeli olanı Ventüküler taşikardi denilen karıncıktan kaynaklanan bir tipi olup hemen müdahale edilmezse hasta ölebilir Aritminin belirtileri kişiden kişiye ve anormalliğin kaynağına göre değişirBazı kişilerde hiç belirti görülmez Yani hasta herhangi bir anormallik hissetmez ama aritmi vardır
Ancak sıklıkla hissedilen belirtiler şunlardır;
  • Çarpıntı
  • Göz kararması yorgunluk bayılma ( kalpten beyne ve vücuda yeterli kan gitmemesine bağlı)
  • Özellikle yaşlı kişilerde nedeni anlaşılamayan düşmeler
  • Angina (göğüs ağrısıbaskı hissi )
  • Nefes darlığı (dispne )
  • Ciddi durumlarda kalp durması ve ani ölüm görülebilir
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 16 Nisan 2016 21:11
Sen sadece aynasin...