Arama

Johannes Gutenberg - Tek Mesaj #2

smackdown - avatarı
smackdown
Ziyaretçi
10 Nisan 2011       Mesaj #2
smackdown - avatarı
Ziyaretçi
Johann Gutenberg Alman matbaacısı. Doğum yılı kesin belli değildir. Kırk yaşlarına doğru Strasburg’a yerleşerek üç arkadaşıyla beraber kıymetli taşları işlemekle uğraştı. 1438 yılından itibaren el ile dizilen harflerle basma tekniği üzerinde gizlice sıkı sıkıya ilgilendi. Aradan kısa bir zaman geçince kendine has harf baskısını buldu (1440). Üzerindeki çalışmalara devam eden Gutenberg 1448’de Mainz’a dönünce buluşunu geliştirdi.
Ad:  j.g.jpg
Gösterim: 1406
Boyut:  98.7 KB


Johann Gutenberg, tipografi tekniğinin bulucusudur (1394-1468). Gutenberg, çoğu kişilerin sandığı gibi basımcılığın değil tipografi'nin, yani her biri küçük bir blok üzerine kazılmış ayrı ayrı harflerle sözcükler yazma tekniğinin bulucusudur. Bu harf blokları önce tahtadan, sonra da dayanıklı madenlerden yapıldı. Gutenberg daha sonra, kurşun harflerle dizilmiş sayfaları çoğaltmak için basım tekniğinden yararlandı.
İlk kez tek tek harfler dökerek baskı yapmayı Pi Sheng (960-1297) adında bir Çinli denemiştir. Pi Sheng porselenden harfler kullanarak matbaanın gelişimine hız kazandırmıştır. Ancak çok harfli Çin alfabesinde tek tek harfler kullanarak baskı yapma nedeni hala anlaşılamamıştır. Matbaa Çinlilerden Uygurlara geçmişlerdir. Uygurların IX. yy'dan itibaren baskı yaptığı bilinmektedir.
Son düzenleyen Safi; 9 Nisan 2016 22:25