Arama

Yuri Gagarin - Tek Mesaj #3

Drew_Bieber - avatarı
Drew_Bieber
Ziyaretçi
12 Nisan 2011       Mesaj #3
Drew_Bieber - avatarı
Ziyaretçi
Yuri Gagarin kimdir?
Yuri Alekseyeviç Gagarin, 1961 yılında uzaya çıkan ilk insan ünvanını almıştır. 1934 yılında Kluşino'da doğdu. (Yuri Gagarin'in 1968'de ölümüyle beraber buranın adı Gagarin olarak değiştirildi.) Ailesi çiftçilikle uğraşıyordu. Sovyetler Birliği'nde milyonlarca aile gibi Yuri Gagarin'in ailesi de 2.Dünya Savaşı'ndan kötü bir biçimde etkilendi. Hocaları Yuri Gagarin'i zeki ve çalışkan ama biraz da yaramaz bir çocuk olarak tanımlarlardı.

Bir dökümhanede çıraklığa başlayan Gagarin daha sonra Saratov`da bulunan yüksek teknik okuluna seçildi. Oradayken "Hava Kulübü"ne girdi ve küçük uçaklarla uçmayı öğrendi. Bir hobi olarak başladığı bu iş zamanla hayatının önemli bir bölümünü kaplamaya başladı. 1955`de okulunu tamamladı ve bir pilot okulunda savaş uçağı eğitimi almaya başladı. Orada 1957 yılında evleneceği Valentina Goryacheva ile tanıştı. Eğitimden sonra hava şartlarının kötü olduğu Norveç sınırında bir bölgeye atandı.

Yuri Gagarin'in Uzaya ilk uçuşu
12 Nisan 1961 tarihinde Gagarin uzaya çıkan ilk insan oldu. Uzay gemisinin adı Vostok 1 idi. Uluslararası medyaya göre uzayda "Burada Tanrı falan göremiyorum." demişti. Ancak uzay uçuşu sırasında dünya ile yaptığı konuşmaların yayımlanan metninde böyle bir cümle yer almaz. Daha yörüngedeyken, TASS'in birinci kumandanı Rusya'dan Simon olarak bilinen Maksat Babayev tarafından rütbesi yükseltildi. Sovyet otoritelerine göre rütbe değişimin hemen yapılmasının sebebi iniş sırasında ölebileceğinin düşünülmesiydi. Ama bu gerçekleşmedi ve dünyaya çok ünlü biri olarak döndü. Sovyetler Birliği Komünist Partisi`ni "Bütün başarılarımızın düzenleyicisi" sözleriyle övdü.

Yuri Gagarin'in Ölümü
Kurumun antrenör vekili olma sürecinde, Gagarin savaş uçağı pilotu olmayı yeniden hak kazanması gerekti. 27 Mart 1968`de MiG-15 model uçağıyla rutin bir deneme sürüşü sırasında eğitmeniyle birlikte hayatını kaybetti. Kazaya neyin sebep olduğu bilinemedi.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.