Arama

Yuri Gagarin

Güncelleme: 2 Nisan 2017 Gösterim: 21.332 Cevap: 5
TiglonBoYs - avatarı
TiglonBoYs
Ziyaretçi
24 Temmuz 2008       Mesaj #1
TiglonBoYs - avatarı
Ziyaretçi
Yuri Gagarin

Sponsorlu Bağlantılar

Vikipedi, özgür ansiklopedi


Yuri Gagarin
Şğèé Ãàãàğèí
Gagarin in Sweden

150px Gagarin Signaturesvg
Sovyetler Birliği kozmonotu
Uzaya giden ilk insan

Doğum 9 Mart 1934


(1934-03-09) Ölüm 27 Mart 1968 (34 yaşında)

Ülkesi: SSCB

Havacılık dairesi: VVS

Durumu: Merhum

Rütbesi: Albay (Polkovnik), Sovyet Hava Kuvvetleri

Programı: Air Force Group 1

Görev adı: Vostok 1

Uzayda geçirdiği süre: 1 saat, 48 dakika.

Ödülleri :Sovyetler Birliği Kahramanı
Madalyası 30px Vostok1patch Vostok 1 nişanı.

Yuri Alekseyeviç Gagarin (Rusça: Şğèé Àëåêñååâè÷ Ãàãàğèí), Sovyet kozmonot, 1961 yılında uzaya çıkan ilk insan.

Hayatı

Çocukluğu ve Gençliği

Yuri Gagarin, Gzhatsk yakınlarındaki Kluşino`da 9 Mart 1934 tarihinde dünyaya geldi. (Şimdiki Ukrayna'da olan bu kasabanın adı 1968`de Gagarin olarak değiştirildi). Annesi ve babası kolektif bir çiftlikte çalışıyordu. Yuri dört çocuktan üçüncüsüydü, özellikle ablası Yuri`yle yakından ilgilendi. Sovyetler Birliği`ndeki milyonlarca aile gibi Gagarin ailesi de II. Dünya Savaşı`ndan kötü biçimde etkilendi. İki abisi 1943`te Almanya`ya götürüldü ve savaş bitene kadar geri dönemediler. Hocaları Gagarin`i zeki ve çalışkan fakat biraz da yaramaz bir çocuk olarak tanımlardı. Matematik hocası savaş esnasında Kızıl Ordu Hava Kuvvetleri`nde uçmuştu, bunun da Gagarin üstünde büyük bir etki bıraktığı söylenir.
Bir dökümhanede çıraklığa başlayan Gagarin daha sonra Saratov`da bulunan yüksek teknik okuluna seçildi. Oradayken "Hava Kulübü"ne girdi ve küçük uçaklarla uçmayı öğrendi. Bir hobi olarak başladığı bu iş zamanla hayatının önemli bir bölümünü kaplamaya başladı. 1955`de okulunu tamamladı ve bir pilot okulunda savaş uçağı eğitimi almaya başladı. Orada 1957 yılında evleneceği Valentina Goryacheva ile tanıştı. Eğitimden sonra hava şartlarının kötü olduğu Norveç sınırında bir bölgeye atandı. Yetişkin biri olduğunda boyu 157,5 cm civarındaydı.


Uzay Uçuşu

Uzay Uçuşuna Hazırlıklar

Uzay Yarışının başlangıç döneminde, Sovyetler kozmonot adaylarını belirlemek için geniş bir tarama programı başlatmışlardı. 20 kozmonot ile Sovyet uzay programına seçilen Gagarin bütün testleri başarıyla geçti. Sonunda yine yetenekli ve başarılı bir kozmonot olan German Titov ile Yuri Gagarin arasında bir tercih yapılacaktı, Yuri Gagarin seçildi. Bu seçimde soğuk Titov`un aksine Yuri`nin güler yüzlü ve cana yakın bir karakterinin olması ve sade bir çocukluk sürmesinin önemli olduğu söylenir.

Uçuş

12 Nisan 1961 tarihinde Gagarin uzaya çıkan ilk insan oldu. Uzaygemisinin adı Vostok 1 idi. Uluslararası medyaya göre Gagarin, uzayda "Burada Tanrı falan göremiyorum." demişti. Ancak uzay uçuşu sırasında dünya ile yaptığı konuşmaların yayımlanan metninde böyle bir cümle yer almaz. Gagarin daha yörüngedeyken rütbesi TASS'in birinci kumandanı Rusya'dan Simon olarak bilinen Maksat Babayev tarafından yükseltildi. Sovyet otoritelerine göre rütbe değişimin hemen yapılmasının sebebi Gagarin`in iniş sırasında ölebileceğini düşünmeleriydi. Ama bu gerçekleşmedi ve Gagarin dünyaya çok ünlü biri olarak döndü. Sovyetler Birliği Komünist Partisi`ni "bütün başarılarımızın düzenleyicisi" sözleriyle övdü.






Uçuştan Sonra

Gagarin dünya çapında ün kazanmış biri ve Sovyet başarısının sembolü olarak dünyayı dolaşmaya başladı, popüleritesini de kontrol edebiliyordu. 1962`de kozmonot yetiştirme merkezinde çalışmaya başladı.






Ölümü ve Sonrası

Kurumun antrenör vekili olma sürecinde, Gagarin savaş uçağı pilotu olmayı yeniden hak kazanması gerekti. 27 Mart 1968`de MiG-15 model uçağıyla rutin bir deneme sürüşü sırasında eğitmeniyle birlikte hayatını kaybetti. Kazaya neyin sebep olduğu bilinemedi. 1986 yılında bir soruşturmada Su-11 model bir uçağın yol açtığı türbülansın kazaya yol açtığı söylendi. Aynı zamanda hava koşulları da kötüydü. Başka bir söylenti de Gagarin`in sarhoş olduğudur, oysa uçuştan önce iki testten geçmiştir ve yapılan araştırmalarda alkol veya uyuşturucu izine rastlanmamıştır. Kaza olmadan biraz önce, Gagarin'in roketin mühendislerine küfrettiği söylenir. Yeni bir teori de pilot kabininin yanlışlıkla açıldığı ve bir anda güçlenen hava dolaşımı yüzünden uçağın kontrolünü Gagarin`in kaybettiğidir. Aslında 2 saniye kadar daha zamanı olsaydı uçağı kontrol edebileceği söyleniyor. Bir diğer iddiaya göre ise, Gagarin'in dönemin Sovyetler lideri olan ve onun popüleritesinden korkan Leonid Brejnev'in isteği doğrultusunda öldürüldüğü söylenmektedir. Gagarin son derece popülerdi ve dönemin yazarlarına göre politikaya atılması halinde de başarılı olması muhtemeldi. Kendisi de politikaya sıcak bakıyordu.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 14 Ekim 2015 21:49
Biyografi Konusu: Yuri Gagarin nereli hayatı kimdir.
RuffRyders - avatarı
RuffRyders
Kayıtlı Üye
12 Nisan 2011       Mesaj #2
RuffRyders - avatarı
Kayıtlı Üye
Gagarin'le uzayın fethinin 50. yılı
Sovyet kozmonot Yuri Gagarin'in uzaya çıkışının üzerinden 50 yıl geçti.
Sponsorlu Bağlantılar



Rusya, uzaya çıkan ilk insan olan kozmonot Yuri Gagarin'in yolculuğunun 50. yılını kutluyor.

Gagarin'in bundan tam 50 yıl önce ilk insan olarak uzaya yaptığı 108 dakika süren yolculuğu, insanlık için yeni bir ufuk oldu. Bu yolculuk Gagarin'i de, bir gecede bir çiftçinin oğlu kimliğinden çıkarıp yüzyılın kahramanlarından biri yaptı.

Yuri Gagarin'in uzaya 2 metre genişliğindeki Vostok kapsülüyle çıkışı, dünyanın hayal gücünü etkilemiş ve ABD ile Rusya arasında uzay yarışını başlatmıştı.

Rusya'nın başkenti Moskova'da ilk insanın uzaya çıkışı törenlerle kutlandı.

Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, yıldönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada, "uzayın keşfinin Rusya için öncelik olduğunu" belirtti. Medvedev, "Uzaya ilk biz çıktık, büyük kazanımlarımız var, avantajımızı kaybetmek istemeyiz" dedi.

Uluslararası Uzay İstasyonu'nun mürettebatıyla da video konferans aracılığıyla konuşan Medvedev, Rusya'nın uzay çalışmalarına kaynak aktarmaya devam edeceğini bildirdi.

"HADİ GİDELİM"
Yuri Gagarin, 12 Nisan 1961'de "Hadi Gidelim" demesiyle birlikte uzaya fırlatılmıştı. Kozmonot, Dünya'ya dönüşünde de kapsülünden kendisini fırlatmış ve paraşütüyle Rusya'nın orta kesimindeki bir bölgeye inmişti.

Uzay kapsülünün mühendislerinden Georgi Greçko (79), en duygusal anı Gagarin'in Dünya'ya sağ salim indiğini gördüklerinde yaşadıklarını söylüyor.

Yuri Gagarin, 27 Mart 1968'de rutin bir deneme uçuşu sırasında yaşamını yitirdi.

TEKNİK SORUNLARLA DOLU BİR UÇUŞ
Uzaya giden ilk insan Yuri Gagarin'in kısa, ancak insanlık için bu çok önemli seyahatiyle ilgili ayrıntılar da aradan yarım asır geçtikten sonra dile getirilmeye başlandı ve Rus Kozmonotun bu seyahati sırasında çok şanslı olduğu ortaya çıktı.

Interfax ajansının haberine göre Sovyet uzay sektörünün babası Sergey Korolev'in yardımcısı Boris Çertok, bu yolculuğun birçok teknik sorunla tamamlandığını ve Gagarin'i taşıyan Vostok uzay gemisinin doğru yörüngeye yerleştirilemediğini anlattı.

Bugün 99 yaşında olan Çertok, "Gagarin'in yolculuğu boyunca çeşitli derecelerde 11 kritik veya olağandışı durumla karşı karşıya kaldığını belirterek, problemlerin Vostok'un fırlatılmasından önce Gagarin'in uzay kıyafetinin 14 kilo ağır olduğunun ortaya çıkmasıyla başladığını anlattı.

Çertok, Rus uzay inşaat şirketi Energuia'nın toplantısında yaptığı açıklamada, kıyafeti hafifletmek için bazı kabloların kesilmesine karar verildiğini, ancak sonunda basınç ve sıcaklığı ölçmeye yarayan kabloların da yanlışlıkla kesildiğini belirtti.

Son derece tehlikeli sonuçlar doğurabilecek başka bir hatayı da dile getiren ve Vostok'un doğru yörüngeye oturtulamadığını söyleyen Rus uzman, bunun Gagarin'in uzay aracının motorlarının arıza yapması durumunda Dünya'ya dönüşünü bir aya uzatabilecek sonuçlara yol açabileceğini kaydetti.

Gagarin ayrıca inişi sırasında da sorunlarla karşılaştı. Rus Kozmonotun kaskındaki oksijen sübabı hemen çalışmadı ve kurtarma paraşütü de öngörülen iniş yerine 600 kilometre uzağa inerken kazara açıldı.


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 6 Aralık 2015 22:40
Drew_Bieber - avatarı
Drew_Bieber
Ziyaretçi
12 Nisan 2011       Mesaj #3
Drew_Bieber - avatarı
Ziyaretçi
Yuri Gagarin kimdir?
Yuri Alekseyeviç Gagarin, 1961 yılında uzaya çıkan ilk insan ünvanını almıştır. 1934 yılında Kluşino'da doğdu. (Yuri Gagarin'in 1968'de ölümüyle beraber buranın adı Gagarin olarak değiştirildi.) Ailesi çiftçilikle uğraşıyordu. Sovyetler Birliği'nde milyonlarca aile gibi Yuri Gagarin'in ailesi de 2.Dünya Savaşı'ndan kötü bir biçimde etkilendi. Hocaları Yuri Gagarin'i zeki ve çalışkan ama biraz da yaramaz bir çocuk olarak tanımlarlardı.

Bir dökümhanede çıraklığa başlayan Gagarin daha sonra Saratov`da bulunan yüksek teknik okuluna seçildi. Oradayken "Hava Kulübü"ne girdi ve küçük uçaklarla uçmayı öğrendi. Bir hobi olarak başladığı bu iş zamanla hayatının önemli bir bölümünü kaplamaya başladı. 1955`de okulunu tamamladı ve bir pilot okulunda savaş uçağı eğitimi almaya başladı. Orada 1957 yılında evleneceği Valentina Goryacheva ile tanıştı. Eğitimden sonra hava şartlarının kötü olduğu Norveç sınırında bir bölgeye atandı.

Yuri Gagarin'in Uzaya ilk uçuşu
12 Nisan 1961 tarihinde Gagarin uzaya çıkan ilk insan oldu. Uzay gemisinin adı Vostok 1 idi. Uluslararası medyaya göre uzayda "Burada Tanrı falan göremiyorum." demişti. Ancak uzay uçuşu sırasında dünya ile yaptığı konuşmaların yayımlanan metninde böyle bir cümle yer almaz. Daha yörüngedeyken, TASS'in birinci kumandanı Rusya'dan Simon olarak bilinen Maksat Babayev tarafından rütbesi yükseltildi. Sovyet otoritelerine göre rütbe değişimin hemen yapılmasının sebebi iniş sırasında ölebileceğinin düşünülmesiydi. Ama bu gerçekleşmedi ve dünyaya çok ünlü biri olarak döndü. Sovyetler Birliği Komünist Partisi`ni "Bütün başarılarımızın düzenleyicisi" sözleriyle övdü.

Yuri Gagarin'in Ölümü
Kurumun antrenör vekili olma sürecinde, Gagarin savaş uçağı pilotu olmayı yeniden hak kazanması gerekti. 27 Mart 1968`de MiG-15 model uçağıyla rutin bir deneme sürüşü sırasında eğitmeniyle birlikte hayatını kaybetti. Kazaya neyin sebep olduğu bilinemedi.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
1 Ağustos 2011       Mesaj #4
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
  • Doğumu: 1934 Giatsk/Smolensk bölgesi
  • Ölümü: 1968 Vladimir
Sovyet kozmonotu ve hava subayı. 1957 yılında kozmonot adayı olan Gagarin, 12 Nisan 1961'de Vostok I uzay aracıyla uzaya fırlatıldı. Dünya çevresinde 108 dakika süren bu uçuşuyla, uzayda kalan ilk insan oldu. Bir deneme uçuşunda düşerek öldü.

Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & MsXLabs.org
Son düzenleyen Safi; 6 Aralık 2015 22:40
🌘 🚀
sade - avatarı
sade
VIP hazan
30 Kasım 2012       Mesaj #5
sade - avatarı
VIP hazan
Yuri Gagarin

Uzaya ilk defa 12.04.1961 tarihinde Yuri Gagarin gitti.



Uzay Uçuşuna Hazırlıklar

Uzay Yarışının başlangıç döneminde, Sovyetler kozmonot adaylarını belirlemek için geniş bir tarama programı başlatmışlardı. 20 kozmonot ile Sovyet uzay programına seçilen Gagarin bütün testleri başarıyla geçti. Sonunda yine yetenekli ve başarılı bir kozmonot olan German Titov ile Yuri Gagarin arasında bir tercih yapılacaktı, Yuri Gagarin seçildi. Bu seçimde soğuk Titov`un aksine Yuri`nin güler yüzlü ve cana yakın bir karakterinin olması ve sade bir çocukluk sürmesinin önemli olduğu söylenir.
Uçuş

12 Nisan 1961 tarihinde Gagarin uzaya çıkan ilk insan oldu. Uzay gemisinin adı Vostok 1 idi. [2]. Daha yörüngedeyken, TASS'in birinci kumandanı Rusya'dan Simon olarak bilinen Maksat Babayev tarafından rütbesi yükseltildi. Sovyet otoritelerine göre rütbe değişimin hemen yapılmasının sebebi iniş sırasında ölebileceğinin düşünülmesiydi. Ama bu gerçekleşmedi ve dünyaya çok ünlü biri olarak döndü. Sovyetler Birliği Komünist Partisi`ni "Bütün başarılarımızın düzenleyicisi" sözleriyle övdü.
Uçuştan Sonra

Gagarin dünya çapında ün kazanmış biri ve Sovyet başarısının sembolü olarak dünyayı dolaşmaya başladı, popüleritesini de kontrol edebiliyordu.[3] 1962'de kozmonot yetiştirme merkezinde çalışmaya başladı.




Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
2 Nisan 2017       Mesaj #6
Avatarı yok
Yasaklı

Yuri Gagarin


Ad:  yuri.jpg
Gösterim: 714
Boyut:  96.0 KB
(9 Mart 1934 / 27 Mart 1968)
Rus Kozmonot

9 Mart 1934’te dünyaya gelen Yuri Gagarin 12 Nisan 1961’de Vostok isimli uzay aracıyla uzaya çıkarak Dünya yörüngesinde turunu tamamladı. Bu vesile ile uzaya çıkan ilk insan olma ünvanını elde etti. Ayrıca bu adımı ile birlikte dünyada uzay çağı başladı. Avrupa Uzay Ajansı’ndan Astronot Claude Nicollier, Gagarin’i şu sözlerle tanımladı: “Yuri Gagarin’in hayatına baktığımda hep etkilenmişimdir. Çok zor bir hayatı vardı ve ne kadar mütevazi bir aileden geliyordu. 27 yaşında gencecik bir adam ve 12 Nisan 1961’de ilk uçuşunu gerçekleştirdi”

Eski Avrupa Uzay Ajansı Bilimsel Çalışmalar Birimi Direktörü Maurice Bonnet ise Yuri Gagarin’in sevilen bir isim olduğunu dile getirdi: “Son derece riskli bir operasyondu ve o zamanlar sevdiğimiz konuydu. Ben gençtim, sadece 24 yaşındaydım. Bana olağanüstü gelmişti. Hakikaten de öyleydi. Risk, başarı ve Gagarin’in karizması… Sevilen bir kişiydi, gençti ve sıradan bir ailenin oğluydu. Sovyetler Birliği lideri Nikita Kruşçev’e göre mükemmel bir insandı. Zira Sovyetler’in ne olduğunu gösteren astronottu”

Claude Nicollier: “Gagarin, hala astronotların ve kozmonotların zihninde dimdik duruyor. Uluslararası Uzay İstasyonu’nda, tüm çalışanların gördüğü bir Gagarin portresi var”

Kaynak: euronews / Legends of Space / Görsel Telif Hakkı: New Geography (16 Şubat 2017)

Benzer Konular

10 Şubat 2016 / Daisy-BT Siyaset ww
4 Haziran 2009 / T_walkeR Siyaset ww
21 Ağustos 2013 / Jumong Sinema ww
5 Eylül 2015 / Safi Müzik ww