Arama

III. Alaaddin Keykubad - Tek Mesaj #1

Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
22 Nisan 2011       Mesaj #1
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

III. Keykubad, tam adı ALAEDDİN KEYKUBAD


(ö. 1302, Isfahan),
Anadolu Selçuklu hükümdarı.

İlhanlı hükümdarı Gazan Han tarafından amcası II. Mesud’un yerine tahta çıkanldı (1298). Sultan ilan edilmesine karşın Anadolu’yu fiilen İlhanlı noyanlan (eyalet valisi) yönetiyordu. III. Keykubad’ın tahta çıktığı yıl İlhanlı emiri Sülemiş, merkeze karşı ayaklanarak sultana eşlik eden Anadolu ordulan başkomutanı Boçukur Noyan ile Anadolu genel valisi Bayancar’ı öldürttü.

III. Keykubad, ayaklanmayla ilişkisinin olmadığını Gazan Han’a bildirmek için İran’a giderken yolda baskına uğrayıp soyulunca Suriye’ye kaçtı. Daha sonra Suriye seferinden dönen Gazan Han’ı Diyarbakır’ da karşılayarak yeniden sultan olarak atanmasını sağladı. (1300). Bu arada İlhanlı hanedanından Hulacu’nun kızıyla evlendi.

1301’de, kendisine bağlı adamlarının halka çeşitli baskılar uygulaması nedeniyle İlhanlIların Anadolu genel valisi Abuşİca Noyan tarafından Yabanlu Yaylasındaki karargâhına götürüldü ve sultanlık otağı burada kuruldu. Abuşka Noyan sultanın adamlarından halka baskı yapanları cezalandırınca III. Keykubad korkuya kapılarak Konya’ya kaçtı; ama yolda yakalanarak Tebriz’e gönderildi. Yargılandıktan sonra hapsedildiği İsfahan’da kendi adamlarından biri tarafından öldürüldü.

Kaynak: Ana Britannica
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Baturalp; 16 Aralık 2016 05:01