Arama

III. Alaaddin Keykubad

Güncelleme: 16 Aralık 2016 Gösterim: 4.104 Cevap: 2
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
22 Nisan 2011       Mesaj #1
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

III. Keykubad, tam adı ALAEDDİN KEYKUBAD


(ö. 1302, Isfahan),
Sponsorlu Bağlantılar
Anadolu Selçuklu hükümdarı.

İlhanlı hükümdarı Gazan Han tarafından amcası II. Mesud’un yerine tahta çıkanldı (1298). Sultan ilan edilmesine karşın Anadolu’yu fiilen İlhanlı noyanlan (eyalet valisi) yönetiyordu. III. Keykubad’ın tahta çıktığı yıl İlhanlı emiri Sülemiş, merkeze karşı ayaklanarak sultana eşlik eden Anadolu ordulan başkomutanı Boçukur Noyan ile Anadolu genel valisi Bayancar’ı öldürttü.

III. Keykubad, ayaklanmayla ilişkisinin olmadığını Gazan Han’a bildirmek için İran’a giderken yolda baskına uğrayıp soyulunca Suriye’ye kaçtı. Daha sonra Suriye seferinden dönen Gazan Han’ı Diyarbakır’ da karşılayarak yeniden sultan olarak atanmasını sağladı. (1300). Bu arada İlhanlı hanedanından Hulacu’nun kızıyla evlendi.

1301’de, kendisine bağlı adamlarının halka çeşitli baskılar uygulaması nedeniyle İlhanlIların Anadolu genel valisi Abuşİca Noyan tarafından Yabanlu Yaylasındaki karargâhına götürüldü ve sultanlık otağı burada kuruldu. Abuşka Noyan sultanın adamlarından halka baskı yapanları cezalandırınca III. Keykubad korkuya kapılarak Konya’ya kaçtı; ama yolda yakalanarak Tebriz’e gönderildi. Yargılandıktan sonra hapsedildiği İsfahan’da kendi adamlarından biri tarafından öldürüldü.

Kaynak: Ana Britannica

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Baturalp; 16 Aralık 2016 05:01
Biyografi Konusu: III. Alaaddin Keykubad nereli hayatı kimdir.
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
28 Haziran 2015       Mesaj #2
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye

ALAETTİN KEYKUBAT III


(?-İsfahan 1302),
Sponsorlu Bağlantılar
Anadolu Selçuklu sultanı (1298-1301).

Feramurz'un oğlu, izzettin Keykavus ll'nin torunu. Amcası Mesut ll'yi tahttan indiren ilhanlıfar tarafından Anadolu Selçuklu sultanlığına getirildi. Dönemi ayaklanma ve iç karışıklıklarla geçti. Anadolu’da ayaklanan moğol komutanı Sülemiş'in ayaklanmasına destek vermedi. Gazan Han’a bağlılığını bildirmek üzere gittiği Tebriz'de altı ay kaldı; moğol hanedanından bir kızla evlendirildi. Sülemiş ayaklanmasındaki tutumu nedeniyle Erzurum’dan Antalya'ya, Diyarbakır’dan Sinop’a değin tüm Selçuklu Türkiyesi’nin yönetimi kendisine verildi. Osmanlı beyliği’ne bağımsızlık simgesi olarak davul, kılıç ve kaftan gönderdi (1299). Anadolu’ daki moğol görevlilerin halkı soymalarına seyirci kaldı. Yanındakilerle birlikte kendisi de bu soyguna katılınca Gazan Han tarafından tüm yetkileri alınarak Anadolu'daki İlhanlI komutanı Abışga Noyan’ın emrine verildi. Abışga Noyan’ın Yabanlımdaki ordugâhından Konya’ya kaçarken Ürgüp mağaralarında yakalandı, yargılanmak üzere Tebriz'e gönderildi, idama mahkûm edildiyse de bir moğol soylusu olan eşinin girişimiyle bağışlandı. İsfahan’ da oturmaya zorlandı. Kendi adamlarından biri tarafından öldürüldü.

MsXLabs & Büyük L.

Son düzenleyen Baturalp; 16 Aralık 2016 05:46 Sebep: başlık ve sayfa düzeni
🌘 🚀
Baturalp - avatarı
Baturalp
Ziyaretçi
16 Aralık 2016       Mesaj #3
Baturalp - avatarı
Ziyaretçi

Alaaddin Keykubat III


(? - 1302, İsfahan)
Anadolu Selçuklu hükümdarı (1298-1302).

Feramurz'un oğlu, II. İzzettin Keykavus'un torunudur. İlhanlı hükümdarı Mahmut Gazan Han tarafından Hemedan'da tutuklanan amcası II. Mesut'un yerine geçti (1298). Moğolların Anadolu'da çıkardıkları kargaşaya karşı seyirci kaldı. Gazan Han'ın emriyle İsfahan'a getirtildi ve orada öldürüldü.

Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & MsXLabs

Benzer Konular

16 Aralık 2016 / KisukE UraharA Siyaset tr
16 Aralık 2016 / Daisy-BT Siyaset tr
29 Haziran 2012 / KisukE UraharA Siyaset ww
12 Şubat 2016 / _Yağmur_ Siyaset ww
7 Ocak 2016 / _Yağmur_ Siyaset ww