Arama

Arşimet neyi bulmuştur? - Tek Mesaj #2

Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
1 Mayıs 2011       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
ARŞİMET BURGUSU :Arkhimedes'in icat ettiği bir çeşit su pompası. İçinde, çapı kendisininkine yakın bir burgu bulunan boş bir silindirdir. Kolu çevrildikçe, burgu, alttaki suyu yukarı çıkarır. Nil Nehri'nden tarlalara su aktarmakta hâlâ kullanılmaktadır.

ARŞİMET İLKESİ :"Bir akışkan içinde yüzen ya da bir akışkana kısmen veya tamamen daldırılmış bir cisim, yer değiştirttiği akışkanın ağırlığına eş bir kuvvetle yukarı itilir" biçiminde ifade edilen, Arkhimedes'in ortaya koyduğu ilke.

ARŞİMET TERAZİSİ : Arşimet ilkesinde belirtilen itmenin nicel incelenmesini ve bu ilkenin doğrulanmasını sağlayan araç. Bir kefesinden asılı ağırlığın su dolu kaba daldırıldığında terazi dengesini bozması, taşırdığı suyun aynı kefeye eklenmesiyle teraziyi yeniden dengelemesi biçimindeki deneyler için düzenlenmiştir.

KALDIRMA KUVVETİ : Akışkanların, içlerinde bulunan cisimlere yerçekimiyle zıt yönlü olarak uyguladıkları kuvvet. Arşimet ilkesine göre, bir akışkana bütünüyle ya da kısmen daldırılan bir cisim, yer değiştirttiği akışkanın ağırlığına eşit bir kuvvetle yukarı doğru kaldırılır. Bu kaldırma kuvveti, yer değiştirmiş olan akışkanın ağırlık merkezinden geçecek biçimde etkir. Söz konusu cismin dengede olması için, kaldırma kuvvetinin cismin ağırlığına eşit olması ve bu kuvvetin, cismin ağırlık merkezinden geçmesi gerekir.

DEVAMI Archimedes / Arşimet
Son düzenleyen Safi; 31 Mart 2017 03:43