Arama


pesimist - avatarı
pesimist
Ziyaretçi
8 Mayıs 2011       Mesaj #2
pesimist - avatarı
Ziyaretçi
PENİS UCU İLTİHAPLANMASI BALANİT NEDİR NASIL TEDAVİ EDİLİR

Balanit Nedir:

Balanit, glans (penis başı) veya penis ucunun iltihaplanmasıdır. Oldukça sık görülen bir rahatsızlıktır. Enfeksiyon bakterial ,fungal veya viral kökenli olabilir. Sünnet olmamış erkeklerde,sünnet olmuş erkeklere kıyasla daha fazla görülür.

Balanit Belirtileri:

* Penisin ucunda kızarıklık ve tahriş.
* Sünnet derisinde kızarıklık.
* Penis başında döküntüler.
* Kötü kokulu akıntı.
* Ağrı.

Balanit Neden Olur:

* Balanit hastalığının ilk nedeni sünnet olmamaktır.
* Böbrek yolları enfeksiyonu,
* Penise sürtünen kumaşın tahrişi veya kumaşın temizlenmesi ya da yapımında kullanılan kimyasal maddeler.
* Doğum kontrol kremlerine reaksiyon olabilir.
* Şeker hastası erkeklerde, idrarda fazla şeker bulunması nedeniyle, balanitis çok sık görülür.
* Mantar enfeksiyonu da sık rastlanan bir sebeptir.

Balanit hastalığında teşhis ve tanı:

Penisteki tahriş bir iki gün içinde geçmezse doktorunuza veya bir üroloğa danışmak gereklidir. Doktor penisi inceleyerek ve daha ciddi enfeksiyon ihtimalinin olup olmadığını anlamak için testler yapacaktır. Balanit teşhisi konursa da, şeker hastalığı ihtimalini gözönünde tutarak idrar testi uygulayacaktır.

Balanit Hastalığı Tedavisi:

Balanit tedavisinin temeli temizliktir. Sünnet derisi kolaylıkla geri çekilemeyen bir erkekte balanit in iyileşmesi ve önlenebilmesi için sünnet yapmak gerekebilir. Tedavi nedene bağlıdır. Bakteri ve mantar enfeksiyonlarını iyileştirmek için antibiyotikler ve mantar ilaçları kullanılır. Cilt hastalıklarına bağlıysa steroidli kremler kullanılır. Ağır durumlarda sünnet en doğru karardır. Balanit hastalığı uzun süre iyileşmemişse; Balanitise bağlı kötü sonuçlar şunlardır: Müzmin enfeksiyon, Penis çıkımında darlık, Fimosiz (penis derisinde yapışıklık).

Çocuklarda Balanit Hastalığı:

Yaygın bir çocukluk dönemi enfeksiyonudur. Nedeni bakteri ya da ender olarak mantardır. Bu tür enfeksiyon beş yaştan sonra daha az görülür: Bu dönemde çocukların yüzde 90′ında sünnet derisi geri çekilebilir. Balanitte çocuğun penis ucu ve sünnet derisi ağrı yapar ve kaşınır. Ayrıca akıntı ve döküntü görülebilir. Herhangi bir belirti görülür görülmez çocuk doktora götürülmelidir. Doktor bölgeyi muayene eder ve gerek duyarsa enfeksiyon kontrolü için numune alır. Sorun kendiliğinden geçebilir, ya da antibiyotiklere gerek duyulabilir. Bazı doktorlar çeşitli çalışmalarda etkinliği kanıtlanan steroit merhemler kullanır. Çocukta fimozis yoksa, ileri tedaviye genellikle gerek duyulmaz; yoksa balanit tekrarlar. Ağır durumlarda ameliyat önerilebilir.