Arama


buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
9 Mayıs 2011       Mesaj #5
buz perisi - avatarı
VIP Lethe

Kekemelik


Heceleri yineleme biçiminde sinirsel kaynaklı bir konuşma bozukluğu. Heyecan bozuklukları, korkular, kompleksler ve ürkmeler nedeniyle, sinir hücrelerinin uygun olmayan uyarımıyla ortaya çıkar. p, f, k, b, d, g gibi sessiz harflerle başlayan hecelerden önce duraklanır; söylenen son hece yinelenir; kimi hecelerse patlayıcı bir konuşmayla söylenir. Tedavisinde, hastaya güven kazandırmak önemlidir. Solunum düzensizliğini iyileştirmek için şarkı söylenmesinin yararı büyüktür. Psikoterapi de iyi sonuçlar vermektedir. Gençlerde fonetik eğitimi de yapılır. Genç yaşta tedaviye başlanması daha başarılı sonuçlar verir.

Kekemelik nedir, hangi yaşta görülür?


Kekemelik; konuşma esnasında konuşmanın düzenli bir şekilde ilerlemesini bozan duraklama, bazı ses ve sözcükleri yineleme ya da bir heceyi uzatarak söyleme ile giden ve bazı kişilerde sosyal ortamlardan kaçınmaya yol açıp, kaygı ve üzüntü konusu olan bir bozukluktur.
Uzmanlardan alınan bilgilere göre; bazı ailelerde gerilim düzeylerinin yüksek olması ve ortak bir özellik şeklinde bu gerilimin nefes borusu ve ses tellerine iletilmesi ile ilişkili olabildiği ya da beyindeki konuşma merkezi ile ilişkisi olduğu yönünde düşünceler bulunmaktadır.
Anne-babada obsesif- kompülsif (saplantı hastalığı) kişilik yapısının varlığına da bu bozuklukta işaret edilmiştir. Çocuklukta yaşanan endişe, gerilim ve korkuların da etkilerinin olduğu düşünülmektedir.

Görüntüleme çalışmalarında beyin kan akımlarında azalmalar ve bölgesel olarak bazı alanlarda akımda düzensizlikler saptanmıştır.
Erkeklerde kadınlara göre 3-4 kat daha çok görülen kekemelik, toplumun yüzde 3′ünü oluşturur. En çok 2-7 yaş arası olmakla beraber, ortalama başlangıç yaşı 3-5 yaş aralığıdır.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 22 Eylül 2016 16:42
In science we trust.