Arama

Yahuda (Yehuda) - Tek Mesaj #1

_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
17 Mayıs 2011       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye

YAHUDA

Ad:  yehuda1.JPG
Gösterim: 4515
Boyut:  61.5 KB

İsa'nın on iki havarisinden biri. Kendisine İskaryot da denir. İsa'yı düşmanlarına teslim eden odur. Havarilerin vekilharcıydı. Rahiplere otuz gümüş dinar karşılığı İsa'yı teslim etmeye söz verdi. Silâhlı askerlerle bir perşembe gecesi İsa'yı Zeytindağı'nda bir bahçede görmeye gitti. Kararlaştırılan işareti vererek, havarileriyle son yemeğini yiyen İsa'yı tutuklattı. Sonradan vicdan azabı içinde kıvrandı ve gümüş dinarları tapınağa atarak kendini astı.

Yehuda, ya da İşkariyot ( İbranice: יהודה איש־קריות), İsa Peygamber'i ele veren havaridir.
İşkaryot katil anlamına gelen Latince kökenli bir sözcüktür (sicario). İsa'yı ele verdiği için Yahuda İskaryot olarak anılır. Geleneksel Hristiyan görüşüne göre otuz gümüş dinara İsa'yı ispiyonlamıştır. Sonradan vicdan azabı çektiği için kendini asarak intihar ettiği söylenir.

Başka bir rivayete göre de Yehuda hariç diğer havarilerin hepsi bir marangoza peygamberlik gelmesini çekemezler ve bir komplo kurarak İsa'yı ispiyonlarlar. Suçu da Yehuda'nın üstüne atarlar.

2006 yılında da National Geographic Society tarafından yaklaşık 1800 yıl önce yazılmış " Yehuda'nın Müjdesi"'ne ulaşılmıştır.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

Son düzenleyen Safi; 30 Temmuz 2018 01:07
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.