Arama

Yahuda (Yehuda)

Güncelleme: 30 Temmuz 2018 Gösterim: 35.200 Cevap: 3
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
17 Mayıs 2011       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye

YAHUDA

Ad:  yehuda1.JPG
Gösterim: 4506
Boyut:  61.5 KB

İsa'nın on iki havarisinden biri. Kendisine İskaryot da denir. İsa'yı düşmanlarına teslim eden odur. Havarilerin vekilharcıydı. Rahiplere otuz gümüş dinar karşılığı İsa'yı teslim etmeye söz verdi. Silâhlı askerlerle bir perşembe gecesi İsa'yı Zeytindağı'nda bir bahçede görmeye gitti. Kararlaştırılan işareti vererek, havarileriyle son yemeğini yiyen İsa'yı tutuklattı. Sonradan vicdan azabı içinde kıvrandı ve gümüş dinarları tapınağa atarak kendini astı.
Sponsorlu Bağlantılar

Yehuda, ya da İşkariyot ( İbranice: יהודה איש־קריות), İsa Peygamber'i ele veren havaridir.
İşkaryot katil anlamına gelen Latince kökenli bir sözcüktür (sicario). İsa'yı ele verdiği için Yahuda İskaryot olarak anılır. Geleneksel Hristiyan görüşüne göre otuz gümüş dinara İsa'yı ispiyonlamıştır. Sonradan vicdan azabı çektiği için kendini asarak intihar ettiği söylenir.

Başka bir rivayete göre de Yehuda hariç diğer havarilerin hepsi bir marangoza peygamberlik gelmesini çekemezler ve bir komplo kurarak İsa'yı ispiyonlarlar. Suçu da Yehuda'nın üstüne atarlar.

2006 yılında da National Geographic Society tarafından yaklaşık 1800 yıl önce yazılmış " Yehuda'nın Müjdesi"'ne ulaşılmıştır.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi


Son düzenleyen Safi; 30 Temmuz 2018 01:07
Biyografi Konusu: Yahuda (Yehuda) nereli hayatı kimdir.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
30 Temmuz 2018       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Ad:  yahuda2.JPG
Gösterim: 2038
Boyut:  45.5 KB

Yahuda (Aziz)


TADDEUS ya da LEBBAEUS olarak da bilinir (ü. İS 1. yy; Batı Kilisesinde yortu günü 28 Ekim; Doğu Kilisesi’nde yortu günleri, 19 Haziran ve 21 Ağustos),
Sponsorlu Bağlantılar

Hz. İsa’nın 12 Havarisinden biri. Yuhanna İncili’ndeki Havari listesinde, İsa’yı ele veren Yahuda ile karıştırılmaması için “İskariyot olmayan Yahuda” olarak anılır (14:22). Kitabı Mukaddes’in bazı basımlarında “Yakub’un oğlu Yahuda” (buradaki Yakub’un Alfeus’un oğlu Havari Aziz Yakub olduğu sanılır), başka basımlarda ise “Yakub’un kardeşi” biçiminde tanımlanır. Markos ve Matta İncilleri’nde Yahuda’nın Mektubu adlı metnin yazarı sayılan İsa’nın “kardeşi” Yahuda’dan (Markos 6:3, Matta 13:55) çok, Taddeus’la (Lebbaeus) özdeşleştirilir (Markos 3:18; Matta 13:55). İnciller’de İsa’nın göğe yükselişinden sonra Yahuda’nın adı bir daha geçmez.

Havari Aziz Simon gibi Yahuda’nın da İS 70’e değin varlığını sürdüren Zelotlar adlı milliyetçi Yahudi topluluğun üyesi olduğu sanılır. 4. yüzyılda yayılmaya başlayan efsanelerde Simon’la Yahuda’nın Hıristiyanlığı yaydıkları, apokrif bir metin olan Simon ve Yahuda’nın Çektikleri’nde ise İran’da öldürüldükleri öne sürülür. Ortodoks Kilisesi’nde Yahuda ile Taddeus ayrı kişiler olarak kabul edilir.
kaynak: Ana Britannica

SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
30 Temmuz 2018       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM

Yahuda İSKARİYOT

Ad:  yahuda.JPG
Gösterim: 5867
Boyut:  63.3 KB

(Ö. İS y. 30), Hz. İsa’yı ele vermesiyle tanınan havari. “İskariyot” adının soy belirtmediği, Latince sicarius (katil) sözcüğünden bozularak türediği, dolayısıyla Yahuda’nın o dönemde şiddete de başvuran radikal Yahudi grubu Sicarii üyesi olduğu sanılır.

Dört İncil’e göre Yahuda, Hz. İsa’mn bulunduğu yeri 30 parça gümüş karşılığında Yahudilerin yüksek rahiplerine bildirir ’Yanında askerlerle birlikte, Hz. İsa’nın Son Akşam Yemeği’nden sonra 11 Havariyle dua ettiği Kudüs yakınlarındaki Getsemani Bahçesi’ne gelir ve askerlere, öpeceği kişinin Hz. İsa olduğunu söyler. Matta (26:14- 16) ve Yuhanna (12:6) İncilleri’nde ihanetinin nedeni açgözlü oluşuna dayandırılır. Luka İncili’nde ise “içine Şeytan girdiği için” ihanet ettiği belirtilir (22:3-6). Yuhanna İncili’nde de, Son Akşam Yemeği’nde lokmayı yıldıktan sonra “içine Şeytan girdiği” anlatılır (13:27).

Yahuda’nın ölümüne ilişkin farklı öyküler vardır. Matta İncili’ne göre (27:3-10) Hz. İsa’nın ölüme mahkûm edildiğini anlayınca pişmanlık duyar ve aldığı gümüşleri geri yerdikten sonra kendini asar. Resullerin İşleri’nde de (1:18) kendini yüksek bir yerden aşağı attığı ima edilir. Apokrif metinlerde ise öldüğü yere “kan tarlası” adı yakıştırılır.

Yahuda’nIN ölümüyle ilgili olarak Papias’tan (1-2. yy) alıntılanan dehşet verici ayrıntılar, özellikle Kopt dilindeki yapıtlarla ortaçağ edebiyatında işlenen sayışız efsaneye kaynaklık etmiştir. Dante’nin İlahi Komedya'sının “Inferno” (Cehennem) bölümünde Yahuda, Julius Caesar’IN katilleri Brutus ve Cassius’la birlikte Cehennem’in en dibinde gösterilir.

Hz. İsa’nın çarmıha gerildiğini reddeden, onun yerine yanlışlıkla bir başkasının öldürüldüğünü savunan İslam geleneğinin bazı ürünlerinde ise Yahuda hain değildir, tersine yalan söyleyerek Yahudileri şaşırtmış ve Hz. İsa’nın çarmıha gerilmesini önlemiştir. Arap coğrafyacı Dimeşki’ye (ö. 1327) göre Yahuda Hz. İsa’nın görünümüne bürünerek onun yerine çarmıha gerilmiştir. 2. yüzyılda yazılmış apokrif bir metin olan Yahuda İncili’nde de iyi yönleri anlatılır. Yahuda adı, daha sonraki dönemlerde ihanetle (örn. Yahuda öpücüğü) ilişkilendirilmiştir.
kaynak: Ana Britannica
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
30 Temmuz 2018       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM

Yahuda’nın Mektubu


Yeni Ahit’te yer alan kısa bir metin.

“İsa Mesihin kulu ve Yakub’un kardeşi Yahuda” olarak tanıtılan yazarının kimliği belirsizdir. Mektupta Hıristiyanlar, inananlara temelli bağışlanmış olan iman için mücadele etmeye ve Tanrı kayrasını şehvet yönünde saptıranlara karşı uyanık olmaya çağrılır. İncelikli bir Yunancayla yazılmış metinde çok sayıda mecaz kullanılır, Eski ve Yeni Ahit ile başka metinler kaynak gösterilir. Apokrif metinleri de kaynak göstermesi 3. yüzyılda mektubun düzmece olup olmadığı konusunda tartışmalara yol açmıştır. Mektubun 2. yüzyılın ilk çeyreğinde bilinmeyen bir yerde kaleme alındığı sanılır.
kaynak: Ana Britannica
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

12 Nisan 2009 / ThinkerBeLL Tarih