Arama


Teusa - avatarı
Teusa
Ziyaretçi
25 Mayıs 2011       Mesaj #2
Teusa - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

çinin mutfağını bulabilirmisiniz

Dünyada en çok begenilen mutfaklarin basinda gelen Çin Mutfagi 5000 yasindadir.Celestial Imparatorlugu'ndan bu yana Çin mutfagismilev Çinlilerin kültürlerinin ve tarihlerinin bir göstergesi olmustur.
Bakımlıyız.Com - Çin'in Yemek Kültürü

Çinlilerin kendilerine özgü yemek pisirmesmilev hazirlama ve servis yapma yöntemleri vardir.Pisirme teknikleri olarak buhardasmilev haslama ve stir fry'dir.
Çin mutfaginda kullanilan pisirme teknikleri genellikle iki asamalidir.
En büyük
özelligi
yemeklerin çabuk pisirilmesidir.Çok yüksek ateste ve Wok denilen tavalarda pisirilir.
Çin yemeklerinde kullanilan ana malzeme
pirinçtir
. En basit malzemelerden biri de soya fasulyesidir(Cho-you).
Yemekler genellikle lokma büyüklügündedir.Yemek çabuk pisirildigi için besin degerleri ölmez ve sebzeler gevrek kalir.

Çin mutfaginda ekmek de yoktursmilev ekmek yerine yemekleresmilev buharda pismis pirinç eslik eder. Yemek süresince genellikle çay içilir. Önemli yemek davetlerinde ise pirinç sarabi sunulur.

Yemeklerde soya yagi kullanildigi ve genelde sebze agirlikli oldugu için saliga en
faydali
mutfaklardan biridir.Çok çesitli baharat ve soslarla degisik ve hos aromali tatlar yaratilir.

Pisirilen tüm yemekleri Çin'in her bölgesinde
rahatlikla
bulabilirsiniz.
Kuzey Çin' de Pekin dahil olarak bütün baharatlarla tatlandirilmissmilev lezzetli yemeklersmilev
Nankinsmilev Sankay ve Çin'in orta bölümünde; Szechuansmilev daha tatli tadlarla pisirilen yemeklersmilev
Canton bölgesi ise Çin'in gastronomi üzerine merkezidir.

Yemeklerde genellikle pirinç sarabi içilir. Yemeklerden sonra ise yasemin çayi veya yesil çay içilir. Çayin tarihi ise M.Ö. 2000 yillarina kadar uzanir.

Tatli çesitleri de oldukça fazladir. Tatlilar alisik oldugunuz gibi degilsmilev meyveyle hazirlanmis hafif tatlilar seklindedir.

Çin'in disinda Çin yemeklerini orjinal olarak pisirmek zordur. Ancak tadi yakalayabilmek için pirinçsmilev soya fasulyesismilev baharatlarsmilev zencefilsmilev beyaz ve siyah mantarlarsmilev tursular ve makarnalar kullanilabilir.


Kisa kisa..

Wok Tencere:
Isiyi içinden disa dogru hizli bir sekilde ileten ve yayvan sekilde özel bir tava-tenceredir.

Stir Fry (Karistir-kizart):
Küçük parçalar halinde kesilen malzemelerin önce kizgin derin yagda kizartilipsmilev süzüldükten sonra diger ek malzemeler ve soslar ile pisirilmesidir.

Susam Yagi:
Susamdan elde edilen koyu renkteki yagdir.

Oyster Sos:
Koyu renkte istiridyesmilev soya sos ve
deniz tuzundan elde edilen bir sostur.

Pirinç Sarabi:
Pirincin fermantasyonundan sonra elde edilen saraptir.

Soya Sos:
Soya fasulyesininsmilev bugdaysmilev maya ve tuz ile fermantasyonundan elde edilir