Arama

Çin'in yemek kültürü hakkında bilgi verir misiniz?

En İyi Cevap Var Güncelleme: 23 Nisan 2015 Gösterim: 13.090 Cevap: 5
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
5 Aralık 2010       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
çinin mutfağını bulabilirmisiniz
EN İYİ CEVABI _AERYU_ verdi
Çin Mutfağı
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Sponsorlu Bağlantılar

Çin mutfağı başta Çin Halk Cumhuriyeti olmak üzere Tayvan, Singapur, Malezya, Endonezya gibi Çin kültürünün yaygın olduğu Uzakdoğu ülkelerinden kaynaklanan ve Çin lokantaları sayesinde dünyanın birçok yörelerinde geniş bir biçimde tanınan bir mutfaktır. Çeşit bakımından dünyanın en zengin mutfaklarından biri olan Çin mutfağı Uzakdoğu'da bile Çinlilerin yaşadığı her bölgede büyük farklılıklar gösterir. Ayrıca Uzakdoğu dışındaki Çin lokantalarında hazırlanan yemekler bulundukları ülkelerin kültürlerine uyarlandıkları için Uzakdoğu'dan çok farklı malzemeler kullanırlar ve farklı lezzetler sunarlar. Bunlara rağmen Çin mutfağı bazı ortak özelliklerden yoksun değildir. Sebze ağırlıklı yemekler, yemeklerin wok adı verilen çukur tavalarda pişirilmesi ve yemeklerin sofralarda yemek çubuklarıyla yenmesi Çin mutfağının en çarpıcı özellikleri arasındadır.

QA4WOV

Wok içinde yemeklerin kavrulması

Teusa - avatarı
Teusa
Ziyaretçi
25 Mayıs 2011       Mesaj #2
Teusa - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

çinin mutfağını bulabilirmisiniz

Dünyada en çok begenilen mutfaklarin basinda gelen Çin Mutfagi 5000 yasindadir.Celestial Imparatorlugu'ndan bu yana Çin mutfagismilev Çinlilerin kültürlerinin ve tarihlerinin bir göstergesi olmustur.
Bakımlıyız.Com - Çin'in Yemek Kültürü

Sponsorlu Bağlantılar
Çinlilerin kendilerine özgü yemek pisirmesmilev hazirlama ve servis yapma yöntemleri vardir.Pisirme teknikleri olarak buhardasmilev haslama ve stir fry'dir.
Çin mutfaginda kullanilan pisirme teknikleri genellikle iki asamalidir.
En büyük
özelligi
yemeklerin çabuk pisirilmesidir.Çok yüksek ateste ve Wok denilen tavalarda pisirilir.
Çin yemeklerinde kullanilan ana malzeme
pirinçtir
. En basit malzemelerden biri de soya fasulyesidir(Cho-you).
Yemekler genellikle lokma büyüklügündedir.Yemek çabuk pisirildigi için besin degerleri ölmez ve sebzeler gevrek kalir.

Çin mutfaginda ekmek de yoktursmilev ekmek yerine yemekleresmilev buharda pismis pirinç eslik eder. Yemek süresince genellikle çay içilir. Önemli yemek davetlerinde ise pirinç sarabi sunulur.

Yemeklerde soya yagi kullanildigi ve genelde sebze agirlikli oldugu için saliga en
faydali
mutfaklardan biridir.Çok çesitli baharat ve soslarla degisik ve hos aromali tatlar yaratilir.

Pisirilen tüm yemekleri Çin'in her bölgesinde
rahatlikla
bulabilirsiniz.
Kuzey Çin' de Pekin dahil olarak bütün baharatlarla tatlandirilmissmilev lezzetli yemeklersmilev
Nankinsmilev Sankay ve Çin'in orta bölümünde; Szechuansmilev daha tatli tadlarla pisirilen yemeklersmilev
Canton bölgesi ise Çin'in gastronomi üzerine merkezidir.

Yemeklerde genellikle pirinç sarabi içilir. Yemeklerden sonra ise yasemin çayi veya yesil çay içilir. Çayin tarihi ise M.Ö. 2000 yillarina kadar uzanir.

Tatli çesitleri de oldukça fazladir. Tatlilar alisik oldugunuz gibi degilsmilev meyveyle hazirlanmis hafif tatlilar seklindedir.

Çin'in disinda Çin yemeklerini orjinal olarak pisirmek zordur. Ancak tadi yakalayabilmek için pirinçsmilev soya fasulyesismilev baharatlarsmilev zencefilsmilev beyaz ve siyah mantarlarsmilev tursular ve makarnalar kullanilabilir.


Kisa kisa..

Wok Tencere:
Isiyi içinden disa dogru hizli bir sekilde ileten ve yayvan sekilde özel bir tava-tenceredir.

Stir Fry (Karistir-kizart):
Küçük parçalar halinde kesilen malzemelerin önce kizgin derin yagda kizartilipsmilev süzüldükten sonra diger ek malzemeler ve soslar ile pisirilmesidir.

Susam Yagi:
Susamdan elde edilen koyu renkteki yagdir.

Oyster Sos:
Koyu renkte istiridyesmilev soya sos ve
deniz tuzundan elde edilen bir sostur.

Pirinç Sarabi:
Pirincin fermantasyonundan sonra elde edilen saraptir.

Soya Sos:
Soya fasulyesininsmilev bugdaysmilev maya ve tuz ile fermantasyonundan elde edilir

Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
6 Haziran 2013       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
çin in en yöresel yemeği nedir kitaplarıma baktım yok siz yardım edermisiniz?
_EKSELANS_ - avatarı
_EKSELANS_
Kayıtlı Üye
6 Haziran 2013       Mesaj #4
_EKSELANS_ - avatarı
Kayıtlı Üye
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

çin in en yöresel yemeği nedir kitaplarıma baktım yok siz yardım edermisiniz?

Çin yemekleri


Cin Yemekleri&ampw630&amph250&ampzc1

Çin yemekleri deyince çoğumuzun aklına “pirinç” gelir. Uçsuz bucaksız çeltik tarlalarıyla, ince çubuklarıyla yenilen Çin pilavıyla zihnimizde bir Çin mutfağı “imgesidir” pirinç. Oysa durum bundan çok farklı. Evet, pirinç Çin yemekleri için başat malzemelerden olsa da, gerçekte tavuktan makarnaya, deniz ürünlerinden sebzelere, kırmızı etten baharatlı çeşnilere, Çin mutfağının zenginliği ve genişliği tartışılmaz. Hatta Fransız ve İtalyan mutfağıyla birlikte dünyanın en zengin (Belki de birinci) mutfak kültüründen birine sahiptir Çin.
Bunda temel etken, Çin’in Moğol steplerinden, tropikal Vietnam iklimine, Sarı denizden Himalaya dağlarına uzanan çok geniş bir ülkeye sahip olması ve 1 milyarı aşkın nüfusu besleyebilecek bir besin çeşitliliğine ihtiyaç duymasıdır diyebiliriz. Tabi hepsinden de öte, binlerce yıllık Çin kültürünün mutfağına olan etkisini de unutmamak gerek. Mutfak kültürü yüzyılların, binyılların deneyimi ile şekillenir. Bu anlamda Çin mutfağı kendi içinde köklü tarihinin getirdiği farklı farklı yemek kültürlerini barındırmakta. Doğusunda (Şanghay mutfağı) Sarı denizin etkisiyle zengin deniz ürünleri mutfağına sahip olan Çin, güneyinde ılıman-nemli iklimiyle Vietnam, Laos, Myanmar, Tayland mutfağının (Hong Kong mutfağı) pirinç ve sebze ağırlıklı, baharatlı mutfağına yaklaşır. Kuzeyinde (Pekin mutfağı) Moğol-Mançurya mutfağının hamur, et ağırlıklı etkisi, batıda Orta Asya yemek kültürüne (Uygur mutfağı) dönüşür. Himalayalar’daki Tibet bölgesi ise coğrafi koşulları ile daha da farklı bir mutfağa sahiptir.

Wok 360x243

Böyle geniş bir ülkenin yukarıda özetlediğimiz gibi zengin çeşitliliğe sahip olması doğal. Genel olarak ise Çin yemekleri asıl karakteristiğini soya sosu, pirinç, Pekin ördeği-tavuk yemekleri ve hamur işleri (Çin böreği, mantısı ve Çin eriştesi noodle gibi) üzerinden damaklara sunar. Özel tekniklerle, sos, baharat katkılarıyla pişirilen bu yemeklerin lezzeti dünyayı da sarmıştır. Çin yemeklerinde öncelik pişirme tekniğidir diyebiliriz. Bunu simgeleyen ve akla ilk gelen pişirme aracı Wok‘tur. İçi bombeli yayvan bir Çin tavası olan wok, sağlıklı bir pişirme yöntemi olarak Çin’in dünyaya sunduğu bir mutfak aletidir. Harlı ateşte bile yemeğin dibini tutmasını önleyen bir yapısı vardır. Bunun dışında pişirme yöntemi olarak bambudan buğulama tencereleri, barbekü pişirme gibi birçok alternatif de mevcuttur.
Çin mutfağı özellikle mucizevi sebze “soya fasulyesi” ile yapılan sebze yemekleri ve soslarla da ünlüdür. Çin yemekleri tarifinde soya sosu ve yağı hep önceliklidir. Ayrıca “tofu“ da bir diğer soya sütü türevi katkıdır ve Çin yemeklerinde yoğun olarak kullanılır. Tatlı-ekşi soslar özellikle Çin damak tadında öncelikli çeşnilerdir bu kapsamda.
Pekin ördeği malum, Çin’in ulusal besin kaynaklarından biri. Tavuk ve Pekin ördeği, beyaz eti seven Çin mutfağında önceliklidir. Çin usulü ballı tavuk en bilinen lezzetlerinden. Çin böreği, Çin mantısı ve Çin eriştesi diyebileceğimiz noodle bu zengin mutfağın öncelikli hamur işleri menüsünü oluşturur.

Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
22 Nisan 2015       Mesaj #5
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Balık ve pilav yerler
_AERYU_ - avatarı
_AERYU_
Ziyaretçi
23 Nisan 2015       Mesaj #6
_AERYU_ - avatarı
Ziyaretçi
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
Çin Mutfağı
Vikipedi, özgür ansiklopedi


Çin mutfağı başta Çin Halk Cumhuriyeti olmak üzere Tayvan, Singapur, Malezya, Endonezya gibi Çin kültürünün yaygın olduğu Uzakdoğu ülkelerinden kaynaklanan ve Çin lokantaları sayesinde dünyanın birçok yörelerinde geniş bir biçimde tanınan bir mutfaktır. Çeşit bakımından dünyanın en zengin mutfaklarından biri olan Çin mutfağı Uzakdoğu'da bile Çinlilerin yaşadığı her bölgede büyük farklılıklar gösterir. Ayrıca Uzakdoğu dışındaki Çin lokantalarında hazırlanan yemekler bulundukları ülkelerin kültürlerine uyarlandıkları için Uzakdoğu'dan çok farklı malzemeler kullanırlar ve farklı lezzetler sunarlar. Bunlara rağmen Çin mutfağı bazı ortak özelliklerden yoksun değildir. Sebze ağırlıklı yemekler, yemeklerin wok adı verilen çukur tavalarda pişirilmesi ve yemeklerin sofralarda yemek çubuklarıyla yenmesi Çin mutfağının en çarpıcı özellikleri arasındadır.

QA4WOV

Wok içinde yemeklerin kavrulması

Benzer Konular

23 Mayıs 2012 / Misafir Soru-Cevap
24 Şubat 2012 / Ziyaretçi jeli Soru-Cevap
25 Kasım 2012 / Misafir Soru-Cevap