Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & MsXLabs
Çikolata
Kakao, süt ve şeker, kimi zaman fındık, fıstık katılıp karıştırılarak yapılan yiyecek. Çikolata, kakao ağacının çekirdeğinin içinden yapılır. Çekirdekleri ayıklanıp temizlendikten sonra ateşte kavrulan kakao, kırma makinelerinde kabukları soyulduktan sonra bir kez daha ayıklanır ve ezilerek hamur durumuna getirilir. Karıştırıcılara aktarılan hamur şeker, vanilya, kimi zaman da süt katılarak karıştırılır ve özel bir araçla silindir biçimine sokulur. Daha sonra bu parçalar sıcak kalıplara yerleştirilir. Mahzenlerde soğutulan çikolata tabletleri nemden korunmak için yaldızlı kâğıtlara sarılır. Bu biçimde yapılan sade çikolatanın dışında sütlü, fındıklı, bademli çikolatalar da yapılmaktadır. Eczacılıktaysa çocuk hastalıklarına karşı kullanılan bazı ilâçlarda kıvam verici madde olarak kullanılır. Çikolata besleyici, kuvvet verici ve sindirimi kaloy bir besindir. Çikolatanın daha önce Avrupa'dan satın alındığı bilinmektedir. Türkiye'de ilk çikolata fabrikası 1924'te İstanbul'da kurulmuştur.