Arama

Çikolata ve Tarihçesi

Güncelleme: 16 Kasım 2011 Gösterim: 21.587 Cevap: 3
virtuecat - avatarı
virtuecat
Ziyaretçi
18 Şubat 2007       Mesaj #1
virtuecat - avatarı
Ziyaretçi
Çikolata kelimesi Aztek dilinde; kakao çekirdeklerinin gürültülü bir şekilde havanda dövülmesinden dolayı, "gürültü" anlamına gelen "choco" ve "su" anlamına gelen "atle" kelimelerinden türemiştir.

Sponsorlu Bağlantılar
İspanyollar'ın Amerika'yı keşfetmeleriyle birlikte kıtadaki mevcut kitapları yakmaları nedeniyle kesin bilgiler olmasa da; çikolatanın tarihinin İ.Ö. 1500 yılına kadar gittiği sanılmaktadır. Eski Amerika uygarlıklarından Mayalar'dan önce Olmecler'in kakao ağaçlarından yararlandıkları bilinmektedir. Zaten "kakao" kelimesi de Olmec dilinden gelmektedir.
Kakao ağacına verilen önem Mayalar ile birlikte doruğa çıkmıştır. Mayalar kakaoya ilahi bir anlam yüklemiştir. Bu ürünün kendilerine tanrılar tarafından verilmiş bir ödül olduğunu düşünmektedirler. Zaten kakao ağacının bilimsel ismi "Theobroma Cacao" da "Tanrıların Yiyeceği" anlamına gelmektedir.

Değerli Çekirdekler

Çikolata, Aztekler zamanında çok popüler olmuş ve toplumun elit kesiminin içtiği bir içecek haline gelmiştir. Avrupalıların çikolata ile tanışması ise Kristof Kolomb'un keşif çalışmaları sırasında olmuştur. Kolomb'un, ele geçirdiği ticaret gemilerinde para yerine kullanılan kakao çekirdeklerinin önemini anlamasıyla Avrupalılar da bu büyülü bitkinin değerinin farkına varmıştır.
Kolomb'un İspanya Kralı Ferdinand'a sunmak üzere yanına aldığı bu çekirdekleri kralın huzuruna çıkartan kişi 1521 yılında Hernando Cortes olmuştur. Kolomb'un hayatın birçok alanında yaşadığı şanssızlıkları bu noktada da yaşadığını ve ölmeden önce çikolatanın tadına bakamadığını da belirtelim.
23 yıl sonra Dominikli rahiplerin kıtadan Kral Philip'e getirdikleri hediyeler arasında içilmeye hazır çikolata da vardı ve böylece yaşlı kıta çikolatayla tanışmış oldu.

İspanyollar Sırrı Kaptırdı

İspanyollar, içine şeker koyarak daha tatlı bir içecek haline getirdikleri çikolatanın yapımını diğer Avrupa ülkelerinden bir asır boyunca sakladılar. Ama 16. yüzyılın sonlarında kıtanın da bu tadı keşfetmesiyle İspanyollar kakao çekirdeklerini Amerika'dan alarak Avrupa'ya satmaya başladılar. İlk ticari gemi 1585 yılında Sevilla Limanı'na yanaştı.
Çikolata, Avrupa'da tanınmasıyla birlikte 17. yüzyılda kıtada büyük ilgi görmeye başlamış ve ünü her geçen gün artmıştır.

"Yenen Çikolata" 1847'de

1730'larda makinelerin kullanıma başlanmasıyla seri üretime geçilmiş ve çikolata pahalı bir besin olmaktan çıkmıştır. 1828'de Hollandalı kimyager Conrad J. Van Houten, kakao presini (Dutch Process) icat ederek kakao yağını özünden (liköründen) ayrıştırmayı başarmıştır. Van Houten böylelikle modern çikolatanın şeklini almasına büyük katkıda bulunmuştur. Yenmesi için imal edilen ilk çikolata ise 1847'de Joseph Fry isimli bir İngiliz tarafından üretilmiştir.
1875'te İsviçreli Daniel Peter sekiz yıllık bir çabanın ardından çikolatanın özüne yoğunlaştırılmış süt katmanın yolunu bularak bugünkü sütlü çikolataya babalık etmiştir.
ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
30 Mayıs 2011       Mesaj #2
ener - avatarı
Ziyaretçi
Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & MsXLabs

Sponsorlu Bağlantılar
Çikolata

Kakao, süt ve şeker, kimi zaman fındık, fıstık katılıp karıştırılarak yapılan yiyecek. Çikolata, kakao ağacının çekirdeğinin içinden yapılır. Çekirdekleri ayıklanıp temizlendikten sonra ateşte kavrulan kakao, kırma makinelerinde kabukları soyulduktan sonra bir kez daha ayıklanır ve ezilerek hamur durumuna getirilir. Karıştırıcılara aktarılan hamur şeker, vanilya, kimi zaman da süt katılarak karıştırılır ve özel bir araçla silindir biçimine sokulur. Daha sonra bu parçalar sıcak kalıplara yerleştirilir. Mahzenlerde soğutulan çikolata tabletleri nemden korunmak için yaldızlı kâğıtlara sarılır. Bu biçimde yapılan sade çikolatanın dışında sütlü, fındıklı, bademli çikolatalar da yapılmaktadır. Eczacılıktaysa çocuk hastalıklarına karşı kullanılan bazı ilâçlarda kıvam verici madde olarak kullanılır. Çikolata besleyici, kuvvet verici ve sindirimi kaloy bir besindir. Çikolatanın daha önce Avrupa'dan satın alındığı bilinmektedir. Türkiye'de ilk çikolata fabrikası 1924'te İstanbul'da kurulmuştur.
dorkasdes - avatarı
dorkasdes
Ziyaretçi
3 Ekim 2011       Mesaj #3
dorkasdes - avatarı
Ziyaretçi
Çikolata tarihi boyunca, acı ve afrodizyak etkili bir içecek olarak kullanılmıştır. Kakao çekirdeklerinin, çikolata üretiminin başlangıcında, fermente edilmesi gerekir. Katı olarak kullanılmaya başlaması, kakao cenderesinin bulunması ve Joseph Fry'ın, çikolatayı, kalıplara dökülebilecek hamur haline getirmesi ile beraber gerçekleşmiştir. Üretimde, çikolatanın acı tadının giderilmesi, Hollandalı J. Von Houten'in çikolataya alkali ekleme yöntemi sayesinde gerçekleşmiştir.
Heulwen - avatarı
Heulwen
VIP VIP Üye
16 Kasım 2011       Mesaj #4
Heulwen - avatarı
VIP VIP Üye
Çikolata nasıl bulundu - Çikolatanın buluşu

Çikolatanın tarihi 19. yüzyılda başlar, fakat öyküsü daha eskidir. İspanyol kâşifler Kristof Kolomb ve Hernán Cortés, 16. yüzyılda Orta Amerika'ya yaptıkları geziden yanlarında bir içecekle dönerler. Bu, Mayalar ile Azteklerin öğütülmüş kakao çekirdeklerinin suyla karıştırılmasıyla elde ettikleri bir içecektir. Aztek dilinde "ekşi, acı içki" anlamına gelen "çikolatl" adındaki bu içeceği Aztekler, içine biber ve başka baharatlar katarak soğuk olarak içiyorlardı. İspanyollar ise aynı içkiyi şekerli olarak içmeye başladılar.
Yaklaşık olarak 100 yıl boyunca gizemini koruyan çikolata, Fransa'ya ve Avrupa'nın öteki ülkelerine ancak 17. yüzyılda yayılabildi. Bu yavaş yayılmanın sebebi ise o dönemlerde oldukça pahalı ve sadece elit kesim tarafından içilen bir içecek olmasıydı.
1700'lerde İngilizler süt katarak içeceğin tadını geliştirdiler.
Yumuşak, tatlı ve yenebilir çikolata yapma yöntemi ise 19. yüzyılın ortalarında bulundu. 1876'da İsviçreliler süt ve şekeri çikolatayla karıştırarak bugünkü sütlü çikolatayı yapmayı başardılar.

Benzer Konular

7 Ağustos 2015 / maviperi Genel Galeri
18 Haziran 2012 / Nephthys Sağlıklı Yaşam
8 Ekim 2008 / Misafir Taslak Konular
15 Kasım 2009 / Misafir Taslak Konular