Tantuni Malzemeler
300 gr kuşbaşı et
2 adet domates
1 adet soğan
maydanoz
kırmızı biber,tuz, karabiber,sumak
Tantuni Tarifi
Etlerimizi tavla zarı büyüklüğünde doğrarıp sıvıyağda etleri kavuruyoruz. Diğer yandan domatelerimizi , soğanımızı ve maydanozumuzu doğrayıp hazır ediyoruz.
Etlerimiz pişince lavaşlarımızın arasına paylaştırıyoruz. Hazırladığımız malzemeleride paylaştırp ,baharatlarını koyup lavaşımızı sarıyoruz. Ve tantunimiz hazır oluyor.
LAVAŞIN MALZEMELERİ
3 su bardağı un
1 tatlı kaşığı yaş maya
1 çay kaşığı tuz
alabildiği kadar un
LAVAŞIN HAZIRLANMASI
Bir kabın içine yaş mayayı ılık su ile eritip un,tuz,koyup kıvamı kulak memesi kıvamına gelinceye kadar yoğuruyoruz. Minik bezelere kestikten sonra biraz mayalandırıyoruz . Tezgaha un serip bezeleri kullanacağımız tavanın büyüklüğünde merdane ile ince bir şekilde açıyoruz. Teflon tavada altını ve üstünü çevirerek pişiriyoruz.
AFİYET OLSUN
8 kisilik malzeme 500 gr dana eti sıvıyağ kırmızı tozbiber 6 lavaş ekmeği tuz garnitür malzemesi: 4 domates 2 soğan 1 demet maydanoz sumak, tuz Hazırlanışı: Sinir ve yağları alınmış eti kuşbaşı doğrayın ve satırla kıyın. Eti tencereye alıp az su ilave ederek haşlayın. Sacı ocağın üzerinde kızdırıp çok az sıvıyağ ile yağlayın. Eti sacın bir köşesine alın. Tahta spatula ile azar azar ortaya çekip kavurun. Üzerine çok az sıvıyağ gezdirin. Kırmızı tozbiber ve tuz serpip karıştırın. Garnitür için, maydanozu temizleyip kıyın. Domatesi soyup küp küp doğrayın. Soğanı temizleyip piyazlık doğrayın. Soğana sumak ilave edip bir kapta karıştırın. Eti lavaşın üzerine şerit şeklinde yerleştirin. Garnitür malzemelerini etin kenarına yerleştirip sıkıca dürüm yapın. Not: Acı ve ekşi seviyorsanız biber turşusu ve limon dilimleri ile servis yapabilirsiniz. Yanına da şalgam suyu ya da ayran çok yakışır. Tantuni’nin dürüm olarak sarıldığı lavaş ekmeğe Mersin’de “açık ekmek” diyorlar. Açık ekmek, lavaş gibi, ancak biraz daha ince hazırlanıyor. Tantuni’yi hazırlarken et ölçüsü olarak, 1 kişiye 60 gram et düşecek şekilde hesaplayabilirsiniz.