Arama


Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
2 Haziran 2011       Mesaj #6
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
BAĞLAM: Sözcük, sözcük grupları veya cümlelerin metin içinde kazandığı yeni anlama denir. Örneğin; "Dün hava çok sıcaktı." ve " İnsanlara oldukça sıcak davranır." cümlelerinde "sıcak" kelimesi farklı bağlamlarda kullanılmıştır. Bundan ötürü bağlam, mecaz anlam ve deyimlerin temel taşıdır.

BAĞDAŞIKLIK: Dil öğelerinin dilbilgisi kurallarına göre yanyana gelmesidir. Cümle kurulumunda sistematiği belirler ve dilbilgisi hatalarından kaynaklanan anlatım bozukluklarını önler.

BAĞDAŞIKLIK: Sözcüklerin yeni bir anlam ifade etmek için bir araya gelmesine denir. İsim tamlamaları bağdaşıklık ilkesinin bir sonucudur. Sözcüklerin bağdaşıklık ilkesine göre bir araya gelerek oluşturdukları söz gruplarına bağdaştırma denir. Alışılmış bağdaştırmalar günlük hayatta duymaya alıştığımız ve kafamızda belli çağrışımlar yapan bağdaştırmalardır. Örneğin; "Kuzu gibi sakindi." cümlesindeki benzetme bir alışılmış bağdaştırmadır.Alışılmamış bağdaştırma ise duymaya alışkın olmadığımız yeni anlam ilgileri kuran bağdaştırmalardır. Örneğin; "Vapur limana atladı" ve "Uçurum rengi çığlıklar" alışılmamış bağdaştırmaya örnektir.