Damıtma
Sıvı karışımlardaki maddeleri, kaynama noktaları arasındaki farklılıktan yararlanarak, buharlaştırıp yeniden yoğunlaştırma yoluyla birbirinden ayırma ve arıtma yöntemi.
Destilasyon ve destilleme de denir. Basit bir damıtma aracı başlıca üç kısımdan oluşur: İçine termometre yerleştirilmiş olan bir cam balon, iç içe iki borudan oluşan ve birinde soğutma sıvısı çalışan yoğunlaştırıcı ve damıtma ürününün toplandığı kap. Balon alttan ısıtıldığında, içindeki karışımın, kaynama noktası en düşük olan bileşeni en önce buharlaşır. Bu maddenin buharlaşması tamamlanıncaya kadar, sistemin sıcaklığı değişmez. Çıkan buharlar yoğunlaştırıcıda soğuyarak yeniden sıvılaşır ve alttaki kapta toplanır. Daha sonra kaynama noktalarının sıralarına göre öbür maddeler buharlaşır ve hepsi yoğunlaştırıcının altına yerleştirilen kaplarda ayrı ayrı toplanır. Ayrımsal damıtma adı verilen bu yöntemle çok saf maddeler hemen elde edilemediğinden, işlem birkaç kez tekrarlanmalıdır. Ayrımsal damıtma en çok petrol rafinerilerinde gazyağı, benzin gibi petrol ürünlerinin eldesinde kullanılır. Bir başka damıtma yöntemi ise, bitkisel ya da hayvansal kökenli maddelerin havayla temas ettirilmeden yakılması ve bozunma ürünlerinin toplanmasıdır (kuru damıtma). Bu yöntemle tahtadan asetik asit, kömürdense kok ve havagazı elde edilebilmektedir.
Damıtık Su
İçindeki tüm yabancı maddelerden arıtılmış su; kimyasal olarak saf su.
Arı su elde etmek için normal içme suyu, deniz suyu vb. kaynatılarak buharlaştırılır. Su buharları, bir yoğunlaştırıcıdan geçirilerek tekrar sıvılaştırılır. Damıtık su, laboratuvarlarda çokça kullanılır. İki kez damıtılan su, cam ya da platin kaplarda saklanarak ilâç sanayiinde kullanılır.
MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi