Arama

Damıtma

Güncelleme: 3 Haziran 2013 Gösterim: 30.416 Cevap: 5
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
24 Mart 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Damıtma
MsXLabs.org & Temel Britannica
Ad:  damitma.PNG
Gösterim: 10026
Boyut:  51.1 KB
Sponsorlu Bağlantılar
Kaynayan su buharlaşarak uçar, ama bu buhar soğuduğunda yeniden su damlacıklarına dönüşür. Mutfakta kaynayan bir çaydanlıktan çıkan su buharının pencere cam­larında ve duvarlarda su damlacıkları halinde yoğunlaşması bu olayın en canlı örneğidir. Yoğunlaşmış bu su damlacıkları çok duru ve katışıksızdır; çünkü su buharlaşıp uçarken içinde erimiş halde bulunan yabancı maddeler geride kalır. Çeşitli sıvıları önce buharlaştırıp sonra yoğunlaştırarak arıtmaya dayanan da­mıtma işleminin temeli de bu olaydır. Örne­ğin tuzlu deniz suyu kaynatıldığında içindeki tuz kazanın dibinde ve kenarlarında çökelip kalırken su buharlaşarak uçar. Bu buhar soğutulursa içinde yabancı madde bulunma­yan "arı su1' elde edilir.
Sıvıları damıtmak için kullanılan aygıtlara genellikle imbik denir. Bu aygıtlar temel olarak bir kaynatma kabı, bir soğutucu ya da yoğunlaştırıcı ve "damıtık" sıvının biriktiği bir toplama kabından oluşur. Aylarca denizde kalındığı için içme suyu sıkıntısı çekilen bazı uzun yol gemilerinde, ayrıca arı su kullanmak zorunda olan hastane, fabrika ve laboratuvarlarda genellikle böyle bir imbik ya da damıt­ma aygıtı vardır. Gemilerin büyük imbiklerin­de deniz suyundan içme suyu elde etmek için tuzlu su bir kazanda kaynatılır ve çıkan buhar kangal biçiminde kıvrılmış bakır ya da cam borulardan geçirilir. Bu arada boruların üs­tünden sürekli soğuk su akıtılarak sıcak buha­rın soğuyup yoğunlaşması sağlanır. İlaç yapı­mında, kimya laboratuvarlarında ve akülerde kullanılan suların da son derece katışıksız olması gerekir. Bu yüzden, içinde genellikle çözünmüş mineral tuzları bulunan musluk suları ancak damıtıldıktan sonra kullanılabi­lir. Nitekim akülere ya da buharlı ütülere doldurulan, başta ilaç fabrikaları olmak üzere birçok sanayi dalında kullanılan arı ya da saf sular hep damıtık sudur.
Yeterince yağış almayan kurak ülkelerde de içme suyu genellikle deniz kıyısında kurulmuş dev damıtma tesislerinde elde edilir. Bunlar­dan bazıları deniz suyundan günde 5 milyon litre tatlı su damıtabilir. Hatta ABD'de, Los Angeles yakınlarındaki yapay bir ada üzerin­de kurulmuş olan bir damıtma tesisi günde 250 milyon litre tatlı su üretebilecek kapasite­dedir. Bu tesiste deniz suyunu buharlaştırmak için gerekli ısı bir nükleer reaktörden sağ­lanır.
Katışıksız bir sıvı, kaynama noktası denen belirli bir sıcaklıkta kaynar. Örneğin suyun kaynama noktası 100°C, alkolünki 78°C'dir.
Eğer bir karışımdaki sıvılardan her birinin kaynama noktası farklıysa, bu karışım ısıtıldı­ğında önce kaynama noktası en düşük olan sıvı kaynayarak buharlaşır. Sıcaklık artarak bir sonraki sıvının kaynama noktasına ulaştı­ğında bu kez bu sıvı buharlaşarak karışımdan ayrılır ve kaynama noktası en yüksek olan sıvı buharlaşıncaya kadar bu böylece sürüp gider. Kaynayan her sıvının buharı borularla alınıp ayrı kaplarda yoğunlaştırılırsa, karışımdaki sıvılar birbirinden ayrılmış olur. Petrol rafine­rilerinde, kuyulardan çıkarılan ham petrolün arıtılmasında "ayrımsal damıtma" denen bu yöntem uygulanır. Çünkü ham petrol, kayna­ma noktaları farklı birçok maddenin karışımı­dır. Ayrımsal damıtma uygulandığında, önce oldukça düşük sıcaklıklarda çıkan buharların yoğunlaştırılmasıyla normal benzin, süper benzin ve uçak benzini gibi petrol ürünleri elde edilir; daha sonra sıcaklık yükseldikçe gazyağı, sıvı makine yağları, parafin, katı makine yağları (gresler), mazot ve vazelin gibi petrol türevleri ayrılır. Damıtma sürecin­den geriye kalan artık da asfalt, yapımında kullanılan bitümdür.
Kömür katranının damıtılmasıyla da benzol, kreozot gibi bileşikler ve çeşitli antiseptikler elde edilir. Ama önce kömürden katranı ayırmak için gene bir tür damıtma işlemi gereklidir. Bu aşamada taşkömürü, içine hava girmeyecek biçimde yapılmış büyük fırınlarda ısıtılır. Çıkan gazlar bir yerde toplanarak yoğunlaştırılınca katran ve su elde edilir; fırında kalan artık ise kokkömürüdür. Aynı işlem oduna uygulandığında çıkan gazlardan alkol, asetik asit ve aseton elde edilir, geriye odunkömürü kalır.
Damıtma çok eskiden beri bilinen bir yön­temdir. 8. yüzyılda yaşamış olan ünlü Arap simyacı Cabir bin Havyan alkolü sudan ayır­mak için bu yöntemin uygulanabileceğini göstermiştir. Bugün de rakı, viski, cin ve votka gibi alkollü içkilerin üretiminde en önemli işlemlerden biri damıtmadır.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
HeliX - avatarı
HeliX
Ziyaretçi
24 Mart 2009       Mesaj #2
HeliX - avatarı
Ziyaretçi
Damıtma

Sponsorlu Bağlantılar
Damıtma
, iki veya daha fazla bileşen içeren bir karışımın ısıtılıp, buhar ve sıvı faz oluşturmak suretiyle daha uçucu bileşence zengin karışımların elde edilmesini sağlayan ayırma işlemidir. Distilasyon işlemi sırasında, buhar faz daha uçucu olan A bileşeni tarafından zenginleşirken, sıvı faz ise kaynama sıcaklığı daha yüksek olan B bileşenince zenginleşir. Fakat yüzde 100 a içeren bir buhar faz elde edilemez.

Diğer bir tanımlama ile; tüm bileşenlerinin uçucu olmak zorunda olduğu, yüksek oranlarda ayırmaya izin veren bir çeşit ayırma prosesidir. İki veya daha fazla bileşenli sıvı karışımlarının ısıtılıp buhar ve sıvı faz oluşturulması suretiyle, daha uçucu bileşence zengin karışımların elde edilmesine denir.
Distilasyonun gerçekleştirilebilmesi için temel şart, denge durumuna erişmiş buhar-sıvı sisteminde, buhar fazın sıvı fazdan farklı bileşime sahip olmasıdır. Buhar ve sıvı faz bileşimleri aynı olursa, distilasyonda yeterli bir ayırma gerçekleşmez.
Damıtma, özellikle organik bileşiklerin saflaştırılması ve ayrılmasında en çok kullanılan yöntemlerden biridir. Kaynama noktasında bulunan bir sıvıya daha fazla ısı verilirse sıvının sıcaklığı artmaz, verilen ısı sıvının buhar haline dönüşmesini sağlar. Sıcaklık, sıvının tamamen buhar halinde uzaklaşmasına kadar sabit kalır. Bu yöntemle buhar basınçları farklı olan sıvılar birbiriniden ayrılabilir.
Çeşitli parametreler göz önüne alınarak distilasyon çeşitlerinin sınıflandırılması mümkündür. Çalışma şekline göre sürekli-kesikli; besleme akımına göre ikili sistem-çoklu sistem; alınan ürün akımının sayısına göre tek akım-çok akım; ayırma işleminde ek besleme akımı kullanılıp kullanılmamasına göre azeotropik-ekstraktif-tuz katkılı; kolon iç yapısına göre raflı kolon-dolgulu kolon gibi sınıflandırmalar mümkündür. Ayrıca riflaks varlığına göre de sınıflandırma söz konusudur.

250pxsimplechemdistillasv6

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
21 Ekim 2009       Mesaj #3
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Damıtma

Laboratuarda bir sıvının içinde çözünmüş olabilecek öteki maddelerden ayrıştırılarak arıtılması gerektiğinde kullanılan en kolay yöntem damıtmadır. Damıtma sıvının buharlaşıncaya kadar ısıtılıp daha sonra yükselen buharın bir soğutma yöntemiyle yeniden sıvılaştırılmasıdır. Böylece sıvı önceden içerdiği buharlaşmaz maddelerden arınmış olur. Kaynama noktaları değişik iki sıvının ayrıştırılmasında damıtma yöntemi kullanıldığında işleme ayrımsal damıtma adı verilir.
Kapalı bir kapta buhar elli bir basınca ulaşıncaya kadar sıvı buharlaşacaktır. Bu basınç yalnız sıcaklığa bağlıdır ve buharlaşmanın belli bir sıvı için belli bir sıcaklıkta maksimum sınırını gösterir. Buharın doymuş olduğunu gösterir. Her sıvının özel bir basınç değeri vardır. Basınç değeri sıvının doğal yapısına uçuculuğunun yüksek ya da düşük olmasına bağlıdır ve maddenin miktarından bağımsızdır. Buhar basıncı hemen her zaman mili metre civa olarak tanımlanır. Bu aynı miktarda basınç yapma etkisindeki civa sütunun uzunluğudur.
Bir sıvını buhar basıncı sıcaklığın artması ile yükselir. Suyun arıtılması buharlaşma hızını artırır. Sıcaklıktaki bu artış buhar basıncını sıvıya uygulanan dış basınca eşit duruma getirince sıvı kaynar, bir başka deyişle sıvı ile buhar arasındaki denge bozularak, sıvı tümüyle buhar haline geçer. Tüm hal değişimlerinde olduğu gibi, kaynama sırasında tüm sıvı buhar haline geçinceye kadar sıcaklık değişmez kalır. Deniz seviyesinde su 1atm basınç altındadır. 100
°C'de suyun buhar basıncı 1atmye eşittir. Bu yüzden suyun kaynama noktası 100°C’dir.
Bir sıvı daha uçucu oldukça belli bir sıcaklıkta buhar basıncı yükselir ve dış basınca ulaşması kolay olur. Buna iyi bir örnek olan eterin kaynama noktası son derece yüksek bir buhar basıncının bir sonucu olarak 35
°C’dir. Bu özelliklere dayanılarak bir çözelti içindeki katışıklardan arıtılabilir. Ama bir karışımındaki iki sıvının kaynama noktaları arasında 80°C'den yüksek bir fark varsa bunların ayrıştırılması kolaydır, kaynama noktaları arasındaki fark 80°C'den az ise iki arı bileşe elde etmek zordur.

Damıtmanın Kullanım Alanları
Damıtma, laboratuarda vazgeçilmez bir yöntem olması yanı sıra sanayide de çok sık kullanılır. En yeni kullanımları arasında, deniz suyunun tuzunun giderilerek içme suyu elde edilmesidir. Bu işlem büyük sanayi tesisleriyle gerçekleştirilirse de yararlanılan ilke laboratuarda yararlanılanla aynıdır. Damıtma yöntemi, sanayi artıklarının yol açtığı su kirlenmesi sorununa da uygulanabilir, ama artıkların içinde buharlaşabilir kimyasal maddeler olduğu için bazı değişiklikler yapılmalıdır.
Sıvılaşmış havanın ayrımsal damıtılması da ilgi çekicidir. Çok düşük ısıda sıvılaşan hava, sonra damıtılarak içindeki gazlar (azot, helyum, vb.) ayrı ayrı elde edilebilir. Burada karşılaşılan teknik sorun,gazların çok düşük sıcaklıklarda yoğunlaştırılması için kullanmadan önce, soğutmada yararlanmaktır. Sıvılaşmış hava çok yüksek basınçta çeşitli basmaklarda sıkıştırılarak, sonrada bir delik ya da memeden geçirilip hızla genişletilerek elde edilebilir. Roketlerin hareket etmelerini sağlayan düzenlemelerde kullanılan sıvı oksijen bu yolla elde edilir. Bununla birlikte asetilen gibi patlayıcı gazların birikmesini önlemek için de özen göstermek gerekir. Damıtmanın petrol sanayisinde geniş uygulama alanları vardır. Çeşitli akaryakıtların ayrıştırılması. Ayrıca kimya sanayisinde ve çözücü gerektiren sanayilerde kullanılır.

Gazların Ayrışması
1811 yılında İtalyan fizikçisi Amedeo Avogadro önemli bir fizik yasası buldu:
Değişmez sıcaklık ve basınçta eşit hacimli tüm gazlar aynı sayıda molekülü kapsamaktadır.
Bu yasa bazı koşullar altında, bir gazın sıcaklık artışına bağlı olmadan nasıl artığını açıklamak açısından önemlidir.
Bunun nedeni ayrışma olabilir:
Daha önce yalnızca bir tanesinin bulunduğu yerde iki ya da daha çok molekülün bulunması hacimde kesinlikle bir artışa neden olacaktır. Bunun yanı sıra, kimyasal değişim, molekülün yapısında temel başkalaşımlar olduğunu gösterecektir.
Bir laboratuar deneyde bakır, derişik nitrik asitle işlem görürse, elde ettiği ürünlerden biri azot dioksit olacaktır.
Bununla birlikte, bu işlem orta sıcaklıkta yapılırsa elde edilecek gaz renksiz tetra oksit olacaktır:
Yaklaşık 60
°C’lik bir sıcaklık artışı, gazın kızıl-kahve bir renk almasına neden olacaktır. Bu da gazın azot dioksite ayrıştığını gösterir. 156°C ayrışma hemen hemen tamamlanmıştır.
Burada gazların sıcaklığın artışından ayrıştığını gözlüyoruz. Yani gazları damıtılabildiğini görebiliriz.

Diğer Damıtma Şekillleri

1. Geri akışlı damıtma

Büyük miktarlarda ürün işleyebilen tablalı kuleden gerçekleştirilir. Buhar kazanının üstünde bir dizi tablayla bölünmüş silindir biçiminde ya da koşut yüzlü uzun bir kolon yer alır. Kazandan birinci tablaya gelen buharın bir bölümü yoğuşur, diğer bölümü ise, diğer bölümü ise yoğuşma olayının yenilendiği ikinci tablaya ulaşır. Üçüncü tablada da aynı olay yenilenir ve işlem böylece sürer. Çok zengin buhar, kulenin en üst bölümünden alınır. Yoğuşma ürününe doyan her tabladan, buhar kazanına inen bir artık ürün akımı oluşur
Bileşimine giren çeşitli maddeleri odunda ayırmak için yapılan damıtmadır. Dikey ya da yatay karnilere istiflenmiş, aynı boyda, yuvarlak ya da yarılmış odunların ısıtılmasıyla gerçekleşir.
Her biri 1300-2000kg odun alabilen karnillere damıtma için 12-15 saat gereklidir; sıcaklığın ilk 10 saat içinde 35
°C'yi geçmemesi gerekir; sonra sıcaklık 43°C'ye kadar yükseltilir.
Büyük odun damıtma tesislerinde kaloriferli fırınlarda kullanılır
Odunun damıtılması ile elde edilen ürünler odun kömüründen başka ağır katran, odun asididir. Reçineli odunlardan çam esansı denilen özel bir esans elde edilir.

2.
Petrolün Damıtılması
Bir rafineride ham petrole uygulanan ilk işlem ayrımsal ya da bölümsel damıtmadır. Bu işlemle, on kadar temel petrol kesiti elde edilir. Bu kesitlerden her biri genellikle karbon atomları sayısıyla ya da içerdiği hidrokarbonların ve diğer bileşiklerin normal kaynama sıcaklıkları dizisiyle tanımlanan bir uçuculuk aralığında yer alır. Damıtmayla ham petrolü ayrımlama, üretim gereklerinin işlevlerine göre önemli değişiklikler gösterebilir.

3. Petrolün Damıtılması ile elde edilen Ürünler
Ham petrolü atmosfer basıncında damıtma
Atmosfer basıncından çok az yüksek bir basınçta yapıldığından bu adı alır ve arakat ürünleri veren bir damıtma kulesinde, ham petrolün birçok ana kesite ayrılmasını sağlar:
Gaz ve benzinler, kerosen, mazotlar, atmosfer artığı.
Ham petrol kuleden çekilen ürünlerin ısıl enerjisini kullanan ısı değiştiricilerle ısıtıldıktan ve borulu bir fırında bölümsel olarak buharlaştırıldıktan sonra 340 ile 380
°C'de kulenin alt bölümüne yarı buharlaşmış halde verilir. Aynı andaki tesisteki kirlenmeyi ve korozyonu sınırlandırmak için ham petrole tuz giderme işlemi uygulanır: Üretim ya da taşımadan kaynaklanan mineral tuzlarını özütlemek için önce ham petrole su püskürtülür ardından yaklaşık 130°C'de tuz giderme balonunda elektrikle su ve ham petrolün karışması hızlandırılır ve karışım durutulur.
Gazlardan ve benzinden oluşan en uçucu kesit,damıtma kulesinin tepesinde toplanır; kerosen ve mazotlar kulenin yan bölümünden alınır, sonra her biri daha küçük başka bir kuleye gönderilerek uçucu madde ayarları ayarlanır. Atmosfer basıncında damıtma artığı ana kulenin tabanından alınır.
Gazları ve benzinleri ayırma işleminde genellikle çift ürünlü damıtma kulesi kullanılır. Gazlar önce kararlaştırıcı ya da bütan giderici kulede benzinlerden ayrılır; sonra bir etan giderici bir propan gidericide, bölümsel damıtmayla propan ve bütan yanıcı gaz halinde ayrı ayrı özütlenir. Nihayet benzinleri bölümsel damıtma kulesinde ayırarak hafif ve ağır benzinler elde edilir.

4. Atmosfer artığını boşlukta damıtma
Arakat ürünleri veren bir damıtma kulesinde gerçekleştirilir; Bu kulenin çalışma ilkesi tepe bölümünde basınç 10 ile 70 mbar arasında değişen bir boşluk oluşturmak ve böylece atmosfer artığı bileşenleri, ısıl parçalanmaya yol açmayacak düşük bir sıcaklıkta damıtmaktır. Artıklar, borulu bir fırında bölümsel olarak buharlaştırıldıktan sonra kulenin alt bölümüne 370-410
°C sıcaklıkta yollanır. Boşluğu, kulenin tepesinde yoğunlaşmış gazları emen buhar enjektörleri sağlar. Böylece ilk arakat ürünü olarak bir mazot, alt arakat ürünlerinden iki ya da daha çok damıtma ürünü ve kulenin dibinde ise boşlukta damıtma ürünü elde edilir.
Bu üç tesis genellikle tak mbar üretim birimi içinde toplanır ve sığa göz önüne alındığında ayırt edici özelliğini, aygıtların fırınların ,özellikle de kulelerin dev boyutları oluşturur. Bir atmosfer basıncında damıtma kulesinde yaklaşık 9 m'ye yaklaşık bir kule demektir.

5. Tuz Giderme
Apansız Buharlaştırma ile Damıtma
Bu işlem deniz suyunun tuzunu giderme yöntemlerinin en önemlisidir. Hem aşınmanın ve çökmenin önlenmesi için düşük sıcaklıklarda çalışmayı sağlar, hem de gizli ısıdan yararlanılır. Sıcak deniz suyu, düşük basınçlı bir bölmeye geçirilince, bir bölümü hemen buharlaşır. Bu birdenbire kaynama ve ısı vermeden buharlaşmaya apansız buharlaşma denir.
Damıtmadan sonra sıcak su soğutulur. Daha düşük basınç ve sıcaklıkta ikinci bir apansız buharlaştırma uygulanır ve işlem böylece sürer. Apansız buharlaştırma ile damıtma tesisi her biri bir öncekinden düşük sıcaklıkta çalışan bir dizi bölmeden oluşur. Deniz suyuna ilk ısı geri geri basınçlı buhar türbünü gibi bir işletmeden düşük basınçlı bir buharla verilebilir.
Isıtılmış tuzlu su, bir bölmeden ötekine akar. Oluşan su buharı, tuzlu su damlacıklarını ayıraçlardan geçer.
Sonra buhar yoğuşur,tuzsuz su toplama kaplarına alınır ve depolanır. Tuzlu su, bir bölmeden ötekine geçerken yavaş yavaş soğur. Soğuyan su, yoğuşturma borularına geri
pompalanır. Bu borularda deniz suyu ısı soğurur ve başlangıç noktasına oluşuncaya kadar sıcaklığı bölmelerde yeniden dolaşması için gerekli olan sıcaklığa yaklaşır.
Kurak kıyı bölgelerinde bu tip büyük tesisiler kurulmuştur. Meksika kıyılarında ,tijuana yakınlarındaki bir tesis 1970'te tamamlanmıştır. Burada denizden günde 27 milyon litre tuzsuz su elde edilir.

6. Alkolün Damıtılması
Yeterince zengin petrol ve kömür yatakları olan ülkeler, alkol üretmek için kimyasal yöntemler kullanırlar. Petrolün parçalanmasından ya da kömür katranın damıtılmasından elde edilen etilen bu bireşime örnektir.
Etanol aynı zamanda, hidrojen ve karbondioksit genellikle krom oksit ve çinko oksit gibi uygun bir katalizör içinden 350-400
°C'de geçirilmesinden oluşan ve stinol adı verilen bir yöntem ile elde edilebilir. Bu yöntem sanayide yaygın olarak kullanılır.

-
Alıntıdır -
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Alvarez Ocean - avatarı
Alvarez Ocean
Ziyaretçi
29 Kasım 2009       Mesaj #4
Alvarez Ocean - avatarı
Ziyaretçi
Damıtma - Destilasyon - Damıtma Nedir



Bir sıvıyı ısıtıp önce buhar haline,sonra da buharı soğutup tekrar sıvıya dönüştürülmesine damıtma denir. Kaynama noktaları farklı sıvılardan oluşankarışımlar damıtma yoluyla ayrılabilir.Karışım kaynatıldığında önce kaynama noktası düşük olan buharlaşır.Bu buhar yoğunlaştırılıp tekrar sıvı elde edilir.Bu yönteme ayrımsal damıtma denir.Kolonya bu yöntemle su ve alkole ayrılabilir.

Aşağıda sıvıları birbirinden ayırmak için kurulması gereken düzenek görülüyor.Bu yöntemle sıvıları kaynama noktasına göre ayırırız.

Örneğin su ve alkol karışımını düşünelim. Cam bolona su ve alkol karışımını koyup, ısıttığımızda 78 oC'de alkol kaynar alkol buharı soğutucudan geçerken sıvı hale geçer ve sudan ayrılır.Yine saf su elde etmek için;örneğin musluk suyunu cam bolona koyup kaynattığımızda,saf su karşıdaki balona geçer ve saf suyu elde etmiş oluruz.



Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
7 Haziran 2011       Mesaj #5
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Damıtma

Sıvı karışımlardaki maddeleri, kaynama noktaları arasındaki farklılıktan yararlanarak, buharlaştırıp yeniden yoğunlaştırma yoluyla birbirinden ayırma ve arıtma yöntemi.

Destilasyon ve destilleme de denir. Basit bir damıtma aracı başlıca üç kısımdan oluşur: İçine termometre yerleştirilmiş olan bir cam balon, iç içe iki borudan oluşan ve birinde soğutma sıvısı çalışan yoğunlaştırıcı ve damıtma ürününün toplandığı kap. Balon alttan ısıtıldığında, içindeki karışımın, kaynama noktası en düşük olan bileşeni en önce buharlaşır. Bu maddenin buharlaşması tamamlanıncaya kadar, sistemin sıcaklığı değişmez. Çıkan buharlar yoğunlaştırıcıda soğuyarak yeniden sıvılaşır ve alttaki kapta toplanır. Daha sonra kaynama noktalarının sıralarına göre öbür maddeler buharlaşır ve hepsi yoğunlaştırıcının altına yerleştirilen kaplarda ayrı ayrı toplanır. Ayrımsal damıtma adı verilen bu yöntemle çok saf maddeler hemen elde edilemediğinden, işlem birkaç kez tekrarlanmalıdır. Ayrımsal damıtma en çok petrol rafinerilerinde gazyağı, benzin gibi petrol ürünlerinin eldesinde kullanılır. Bir başka damıtma yöntemi ise, bitkisel ya da hayvansal kökenli maddelerin havayla temas ettirilmeden yakılması ve bozunma ürünlerinin toplanmasıdır (kuru damıtma). Bu yöntemle tahtadan asetik asit, kömürdense kok ve havagazı elde edilebilmektedir.


Damıtık Su


İçindeki tüm yabancı maddelerden arıtılmış su; kimyasal olarak saf su.

Arı su elde etmek için normal içme suyu, deniz suyu vb. kaynatılarak buharlaştırılır. Su buharları, bir yoğunlaştırıcıdan geçirilerek tekrar sıvılaştırılır. Damıtık su, laboratuvarlarda çokça kullanılır. İki kez damıtılan su, cam ya da platin kaplarda saklanarak ilâç sanayiinde kullanılır.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
AndThe_BlackSky - avatarı
AndThe_BlackSky
VIP VIP Üye
3 Haziran 2013       Mesaj #6
AndThe_BlackSky - avatarı
VIP VIP Üye
Normal atmosfer basıncında yapılan destilasyon türleri
  • Normal destilasyon: Kaynama sıcaklığına yakın sıcaklıklarda bozunmayan maddelere uygulanır.
  • Fraksiyonlu destilasyon: Kaynama noktaları birbirine yakın maddelerin ayrılmasında kullanılır.
  • Su buharı destilasyonu: Suda çözünmeyen ve miktarı az olan maddeleri uçucu olmayan karışımlardan ayırmak için özellikle madde 100 oC nin üzerinde kaynıyorsa ve kaynama noktasına yakın sıcaklıklarda bozunuyorsa su buharı destilasyonu kullanılır. Kaynama sıcaklıklarının altında bozunabilen maddeler için de kullanılır.
  • Kuru destilayon: Katı maddelerin ısı etkisiyle parçalanıp distile edilebilir maddeler vermesi ve bunların distile edilmesi esasına dayanır.En büyük sakıncası katı maddelerin ısıyı iyi iletmemesi ve parçalanma sonucu isenmeyen ürünlerin de oluşmasıdır.çalışma şekli normal distilasyonda olduğu gibidir.Ayırma ve saflaştırmadan çok sentez tekniği ( örneğin keton sentezi ) olarak önem taşır.
Normal atmosfer basıncından düşük basınçlarda yapılan destilasyon türü
  • Vakum destilasyonu: Kaynama sıcaklıklarının altında bozunabilen maddeler için kullanılır.
Kısa yoldan damıtma yöntemi

shortpathdistillationap
Vikipedi, özgür ansiklopedi