Arama

Dans - Tek Mesaj #7

Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
7 Haziran 2011       Mesaj #7
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Dans


Müzik eşliğinde, belirli ritme uyularak vücut, el, kol ve bacakların düzenli bir şekilde hareket ettirildiği sanat ve eğlence dalı.

İnsanlar tarih öncesinden beri dinsel ayinler, kutlamalar, büyüler için dans etmektedir. İnsanların müzik eşliğinde dans etmeye başlamasının ilk defa dinsel amaçlarla olduğu anlaşılmıştır. Dinsel ayinlerde ve törenlerde davul, flüt, zil gibi müzik aletlerine el çırparak ve şarkı söyleyerek başlayan dans hareketleri, Eski Yunan, Mısır ve Hintlilerde büyük gelişme gösterdi. Brahmanizm ve Hinduizm'in gelişmiş dans figürleri zamanla çok kesin kurallara bağlanarak, dünyanın çeşitli yerlerindeki toplumlara örnek oldu. Klanlar hâlinde yaşayan toplumlarda doğumları, evlenmeleri, savaş ya da avlarda kazanılan başarıları kutlamak için ayrı dans türleri ortaya çıktı. Nihayet bir sahne gösterisi durumuna gelen danstaki dinsel unsurlar, ortadan yavaş yavaş silindi ve dans ince bir sanat gösterisi biçimini aldı. Toplumların sınıfsal yapısı değiştikçe, dans da buna paralel bir evrim gösterdi. Soylu sınıfların gelişmiş müzik eşliğinde karışık figürlerden oluşan "salon dansları"nı tercih ettikleri, halk tabakalarının, dinsel ve toplumsal ezgileri içeren müzik eşliğinde "halk dansları"nı yaptıkları gözlenmektedir.

19. yüzyılda, kültürlü tabakaların tam bir sanat gösterisi olarak kabul ettikleri "bale" ortaya çıktı. 20. yüzyılda geniş halk tabakalarının bir eğlence türü olarak gördükleri danslar ve sırf bu danslar için yazılmış dans müzikleri büyük bir yaygınlık kazandı. Salon danslarından en tanınmışı olan vals, rondo gibi türler, yerini daha hareketli ve kurallara daha az bağımlı fokstrot, çarliston, tango, pasadoble, rumba gibi türlere bıraktı. Özellikle Antiller ve Brezilya'daki halk danslarından çıkıp gelişen bu danslar, Kuzey Amerika'da caz müziğinin etkisiyle birleşerek, samba, bossanova gibi dansları oluşturdular. Daha sonra rock and roll, twist gibi hemen hemen hiçbir kurala bağlı olmayan danslar ortaya çıktı. Genellikle bütün dans türlerinde erkekler ve kadınlar eşit sayıda, bir arada dans figürlerini yaparlar. Sırf erkeklerin ya da kadınların yaptığı halk dansları da vardır.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi