Arama

Lahana Turşusu Tarifi - Tek Mesaj #2

DERUNİ - avatarı
DERUNİ
Ziyaretçi
10 Haziran 2011       Mesaj #2
DERUNİ - avatarı
Ziyaretçi
LAHANA TURŞUSU TARİFİ

lahana2?w377&amph500
Malzemeler (5 litrelik cam kavanoz için)
  • 3 kg. beyaz lahana
  • 1.5 su bardağı üzüm sirkesi
  • 3 tepeli yemek kaşığı kaya tuzu( salamuralık)
  • 1 avuç nohut
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 5-6 iri diş sarmısak
  • Ayrıca doğranmış lahanayı ovmak için 2 yemek kaşığı tuz
LAHANA TURŞUSU NASIL YAPILIR
  • Öncelikle besmele çekmeyi sakın unutmayın.Besmelesiz yapılan şeylerin lezzetli olmadığına inanıyorum.
  • Lahanayı akşamdan istediğiniz büyüklükte doğrayın
  • üzerine iki kaşık tuzu atıp harmanlayın
  • Üzerini örtüp sabaha kadar bekletin
  • Sabahleyin lahanaların içine sarmısakları ikiye veya üçe bölüp atın.Arzuya göre havuçta atabilirsiniz.
  • Yeniden karıştırıp,kaynar suyla çalkaladığınız ve dibine nohut attığınız cam kavanoza lahanaları sıkıştırarak bastırınız.Dibinde biriken lahananın suyunu turşuya katmayın ki turşu ağırlaşmasın
  • Üzerine sirke ve ağzını kapatacak kadar suyu koyup 20 dakika kadar bekletiniz.Bu işlemi lahanayı ovduğumuz tuzun suya çıkması ve tuz ayarını daha iyi yapabilmek için uyguluyoruz
  • Bu süre sonunda kavanozdaki suyu bir kaba süzüyoruz.(lahanalar kavanozda kalacak)
  • Şimdi tuz ayarını yapabiliriz
  • Bu suya tuzu şekeri katıp karıştırıyoruz.Elinizle karıştıracaksanız,elinizin temiz olmasına dikkat edin ki turşuda bakteri üremesin.
  • Hazırladığımız suyu yavaşça lahanaların üzerine dökün.Hava boşluğu kalmamasına dikkat edin.
  • Ağzına temiz bir poşet geçirin ve kapağını sıkıca kapatın.
  • Güneş almayan bir yerde ortamın sıcaklığına göre 2 veya 3 hafta kapağını açmadan bekletin.
  • Turşuyu açtıktan sonra mutlaka serin bir yerde bekletin ki ağırlaşma olmasın.
LAHANALARI NEDEN TUZLA OVUYORUZ?

Arkadaşlar malumunuz,lahana ilk haliyle doğranıp basılmaya çalışıldığında çok yer kaplıyor.Turşu olgunlaşmaya başlayınca da kavanozda bir sürü boşluk kalıyor.Bu yüzden akşamdan tuzlayıp bekletiyoruz ki kavanoza rahat ve daha çok lahana basabilelim.
Ayrıca bu yöntemle,acımsı lahanaların acı suyuda gidiyor.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.