Arama

Lahana Turşusu Tarifi

Güncelleme: 5 Ağustos 2011 Gösterim: 6.098 Cevap: 2
RoSSoRoSe - avatarı
RoSSoRoSe
Ziyaretçi
9 Ekim 2008       Mesaj #1
RoSSoRoSe - avatarı
Ziyaretçi
Lahana Turşusu

Sponsorlu Bağlantılar
Malzemeler
  • 1 Adet orta büyüklükte lahana
  • 1 kilo serke
  • 10 Diş sarmısak
  • Yeteri kadar su ve tuz
Hazırlanışı
  • Turşu için küçük, sıkı kelle yapan beyaz lahana kullanılır.
  • Önce lahananın dış yapraklarını temizleyin.
  • Lahananın dip tarafını oyup koçanını çıkartın ve lahanayı dörde bölün.
  • Bir bıçakla lahanaları kıyın. Büyükçe bir tepsiye kıydığınız lahanaları boşaltıp tuzla ovunuz.
  • Tuzlayıp iyice ovduğunuz lahanaları tepsinin ortasına toplayın.
  • Üzerine bir tahta veya küçük bir tepsi yerleştirin, tepsinin de üzerine herhangi bir ağırlık koyup (mesala su dolu bir tencere) 6-7 saat bekletin.
  • Bu işlemi akşamdan yaparsanız sabaha hazır olur.
  • Sarmısakları ayıklayıp, tuz ile birlikte dövün.
  • Sirkeyle dövülmüş sarmısağı karıştırıp turşu yapacağınız zamana kadar bekletin.
  • Lahanaları silkeleyip turşu kabına veya cam kavanoza yerleştirin.
  • İyice bastırmak için bir ağırlık koyun.
  • Hazırladığınız sarmısaklı tuzlu sirkeyi lahanaların üzerine dökün.
  • Lahamaların üstünü kapatacak kadar su ilave edin.
  • 10 gün içinde, zaman zaman suyunu savurduğunuz turşunuz hazır olur.
  • Turşuyu daha çabuk yapmak için daha önceden biraz haşla***** aynı işlemi yaparsanız, 2 gün içinde yenecek duruma gelir.
  • Arzu eden sirkeye kırmızı biber de katabilir, içine limon dilimleride koyabilir.
  • Ayrıca renginin penbe olmasını istiyorsanız içine bir miktar kıyılmış mor lahana da koyabilirsiniz.

DERUNİ - avatarı
DERUNİ
Ziyaretçi
10 Haziran 2011       Mesaj #2
DERUNİ - avatarı
Ziyaretçi
LAHANA TURŞUSU TARİFİ

Sponsorlu Bağlantılar
lahana2?w377&amph500
Malzemeler (5 litrelik cam kavanoz için)
  • 3 kg. beyaz lahana
  • 1.5 su bardağı üzüm sirkesi
  • 3 tepeli yemek kaşığı kaya tuzu( salamuralık)
  • 1 avuç nohut
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 5-6 iri diş sarmısak
  • Ayrıca doğranmış lahanayı ovmak için 2 yemek kaşığı tuz
LAHANA TURŞUSU NASIL YAPILIR
  • Öncelikle besmele çekmeyi sakın unutmayın.Besmelesiz yapılan şeylerin lezzetli olmadığına inanıyorum.
  • Lahanayı akşamdan istediğiniz büyüklükte doğrayın
  • üzerine iki kaşık tuzu atıp harmanlayın
  • Üzerini örtüp sabaha kadar bekletin
  • Sabahleyin lahanaların içine sarmısakları ikiye veya üçe bölüp atın.Arzuya göre havuçta atabilirsiniz.
  • Yeniden karıştırıp,kaynar suyla çalkaladığınız ve dibine nohut attığınız cam kavanoza lahanaları sıkıştırarak bastırınız.Dibinde biriken lahananın suyunu turşuya katmayın ki turşu ağırlaşmasın
  • Üzerine sirke ve ağzını kapatacak kadar suyu koyup 20 dakika kadar bekletiniz.Bu işlemi lahanayı ovduğumuz tuzun suya çıkması ve tuz ayarını daha iyi yapabilmek için uyguluyoruz
  • Bu süre sonunda kavanozdaki suyu bir kaba süzüyoruz.(lahanalar kavanozda kalacak)
  • Şimdi tuz ayarını yapabiliriz
  • Bu suya tuzu şekeri katıp karıştırıyoruz.Elinizle karıştıracaksanız,elinizin temiz olmasına dikkat edin ki turşuda bakteri üremesin.
  • Hazırladığımız suyu yavaşça lahanaların üzerine dökün.Hava boşluğu kalmamasına dikkat edin.
  • Ağzına temiz bir poşet geçirin ve kapağını sıkıca kapatın.
  • Güneş almayan bir yerde ortamın sıcaklığına göre 2 veya 3 hafta kapağını açmadan bekletin.
  • Turşuyu açtıktan sonra mutlaka serin bir yerde bekletin ki ağırlaşma olmasın.
LAHANALARI NEDEN TUZLA OVUYORUZ?

Arkadaşlar malumunuz,lahana ilk haliyle doğranıp basılmaya çalışıldığında çok yer kaplıyor.Turşu olgunlaşmaya başlayınca da kavanozda bir sürü boşluk kalıyor.Bu yüzden akşamdan tuzlayıp bekletiyoruz ki kavanoza rahat ve daha çok lahana basabilelim.
Ayrıca bu yöntemle,acımsı lahanaların acı suyuda gidiyor.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
DERUNİ - avatarı
DERUNİ
Ziyaretçi
5 Ağustos 2011       Mesaj #3
DERUNİ - avatarı
Ziyaretçi
Beyaz Lahana Turşusu Kavurması



Resim017
Malzemeler :
Beyaz lahana turşusu
1 soğan
2 diş sarmısak
Zeytinyağı
Pulbiber

Turşuyu suda bekletip süzelim, küçük küçük doğrayalım. Tavada ince doğranmış soğan ve sarımsakları zeytinyağı eşliğinde diriliği gidene dek soteleyelim. Turşuyu içine atıp, 1-2 dakika daha çevirelim. Pul biber ve ihtiyaç varsa tuz ilave edip, servis yapalım.
Afiyet olsun...

Benzer Konular

9 Ekim 2008 / GÜLGECELER Taslak Konular
9 Ekim 2009 / Misafir Soru-Cevap
2 Ağustos 2009 / nünü Taslak Konular
24 Ocak 2014 / _VICTORY_ Taslak Konular
18 Ekim 2008 / nünü Taslak Konular