Arama


asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
17 Haziran 2011       Mesaj #3
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Asya'nın güneyinde devlet.
Bangladeş topraklarının büyük bir bölümü Ganj ve Brahmaputra ırmaklarının orta deltası üzerindedir. 1971'de bağımsızlık kazanan ülke, kuzey ve doğuda Hindistan, güneydoğuda Birmanya ve güneyde Bengal sınırıyla çevrilidir. Ülkenin yüzölçümü 143.998 km2dir. Bu engin alçak ova, hemen her yıl, yazları, yağış mevsiminde seller altında kalır. Muson yağışlarının normalin üstünde olduğu dönemlerde ırmakların oluşturduğu taşkınlar ve tropikal alanların yol açtığı deniz kabarmalarıyla zaman zaman büyük su baskınlarına uğrar. Ganj ve Brahmaputra ırmakları dünyanın en çok yağmur alan muson bölgelerinin sularını denize boşaltırlar. Ülkenin hemen her yerinde yıllık yağış ortalaması 2.000 mm.yi geçer. Doğal koşulların zorluğuna karşın ülke çok kalabalıktır (1987 yılında 305.307.000). Nüfus yoğunluğu kilometrekarede 700 kişiyi aşar. Bu sayı yalnız tarımla geçinen bir ülke için yüksek bir yoğunluktur.

Ayrıca nüfus artışı da çok hızlıdır. Ekonomi tarıma dayalıdır. Bangladeş, dünya hintkeneviri üretiminin %80'ini karşılar. Bengal Körfezi'nden çıkarılan petrol ve doğal gaz, bir boru hattıyla Dakka'ya getirilir. Ülkenin başlıca ürünleri pirinç, şekerkamışı ve hintkeneviridir. Şeker, kâğıt, çimento ve gübre sanayileri de gelişmiştir. Halkın Bengalce konuştuğu ülkede, resmî dil olarak yaygın biçimde İngilizce kullanılır.

Bangladeş, 1971 yılına dek, Pakistan'ın doğu kesimini oluşturuyordu. Aralık 1970-1971 seçimlerinden zaferle çıkan, Şeyh Mucibürrahman önderliğindeki özerklik yanlısı Avami Birliği Partisi, merkezî hükümetle çelişkiye düştü. Bunun üzerine 1971 Martı'nda iç savaş patlak verdi. Mucibürrahman tutuklandı ve ayaklanma, Batı Pakistan güçleri tarafından şiddetli bir biçimde bastırıldı. Özerklik yanlısı gerillalar, mücadelelerini sürdürdüler ve 15 Nisan 1971'de, sürgünde (Hindistan'da) Bangladeş hükümeti ilân edildi. Bu tarihe dek, 250.000'in üstünde mülteci, Hindistan'a sığınmıştı. Bu sayı, sonradan milyonu aştı. Hindistan'ın Bangladeş güçlerini desteklemesi, Hindistan ile Pakistan arasındaki gerilimi artırdı.
Ad:  Bangladeş6.jpg
Gösterim: 748
Boyut:  52.9 KB
Hint ordusu 1971 Aralık ayında Doğu Pakistan'a girerek oradaki Batı Pakistan kuvvetlerini püskürttü. Sürgünde kurulmuş olan Bangladeş hükümeti de Dakka'yı başkent ilân ederek bu kez Doğu Pakistan topraklarında yerleşti (1971). Pakistan devlet başkanı Zülfikâr Ali Butto tarafından 8 Ocak 1972'de serbest bırakılan Şeyh Mucibürrahman Bangladeş başbakanı, Abu Seyit Çavduri de cumhurbaşkanı oldu. 1975'e dek iktidarda kalan Mucibürrahman, bu tarihte gerçekleştirilen bir hükümet darbesi sonucu öldürüldü. Ondan sonra iki hükümet darbesi girişimi daha oldu. 1978'de devlet başkanı olan Ziya Ür Rahman'ın, 1981 yılında bir suikast sonucu öldürülmesi üzerine, ülkede sıkıyönetim ilân edildi, suikaste adı karışan 12 subay ölümle cezalandırıldı.

1981 Kasım ayındaki tartışmalı devlet başkanlığı seçimlerinde Abdus Sattar oyların %65'ini alarak devlet başkanı seçildi. Sattar, silâhlı kuvvetlerin üç komutanının ve birçok bakanın yer aldığı bir millî güvenlik konseyi oluşturdu. 24 Mart 1982'de, Hüseyin Muhammet İrşat'ın komutanlığındaki silâhlı kuvvetler, "kansız" bir darbeyle iktidarı ele geçirdiler. Yeniden sıkıyönetim ilân edildi. Muhammet İrşat ise kendini tek yetkili yönetici ilân etti. Abdül Muhammet Çavduri, hükümeti destekleyen Halk Partisi'ni kurdu. General İrşat devlet başkanı oldu (11 Aralık 1983).

21 Mart 1985'te yapılan referandumla İrşat'ın devlet başkanlığı görevinde kalması %95 çoğunlukla onaylandı. Meclis seçimleri, sürekli ertelenmekle birlikte muhalefetin baskıları sonucu gerçekleştirildi ve seçimi hükümet yanlısı Catiya Partisi kazandı (7 Mayıs 1986). 15 Ekim 1986'da General Hüseyin Muhammet İrşat beş yıl için cumhurbaşkanı seçildi. 1986 seçimlerinden sonra 15 siyasal partiye bölünmüş olan muhalefet, İrşat'ı istifa etmeye ve yeni seçimlere gitmeye zorladıysa da, İrşat parlamentodaki çoğunluğuna dayanarak muhalefetin tüm taleplerini geri çevirdi.

Ayrıca cumhurbaşkanlığını 5 değil, 10 yılla sınırlayan anayasa değişikliğini parlementodan geçirdi. Ama ülkenin ekonomik durumu geriledikçe artan muhalefet ve grevler nedeniyle 1990'da istifa etmek zorunda kaldı, ardından da tutuklandı. Yargılanarak 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Şubat 1991'de yapılan seçimleri Begüm Halide Ziya kazandı ve başbakan oldu. Ancak çatışmalar devam etti ve 1996'daki seçimler birçok parti tarafından boykot edildi. Yapılan yeni seçimde Şeyh Hasina Vecid başbakan seçildi.

Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & MsXLabs
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 25 Mart 2017 04:24
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....