Üye Ol
Giriş
Hoş geldiniz
Misafir
Son ziyaretiniz:
05:23, 1 Dakika Önce
MsXLabs Üye Girişi
Beni hatırla
Şifremi unuttum?
Giriş Yap
Ana Sayfa
Forumlar
Soru-Cevap
Tüm Sorular
Cevaplanmışlar
Yeni Soru Sor
Günlükler
Son Mesajlar
Kısayollar
Üye Listesi
Üye Arama
Üye Albümleri
Bugünün Mesajları
Forum BB Kodları
Your browser can not hear *giggles*...
Your browser can not hear *giggles*...
Sayfaya Git...
Cuma, 29 Mart 2024 - 05:23
Arama
MaviKaranlık Forum
Votka, Votka Kültürü, Votka ve Çeşitleri Hakkında Bilgiler
-
Tek Mesaj #3
_Yağmur_
VIP
VIP Üye
27 Haziran 2011
Mesaj
#3
VIP
VIP Üye
Votka Tarihi
Tarihi 14. yüzyıla kadar geri giden votkanın ilk olarak nerede yapıldığı kesin olarak bilinmese de, anavatanının Rusya ve Polonya’dan biri olduğu hemen hemen kesindir. Bu iki ülke söz konusu olduğunda, tahıllardan damıtılmış bir içkiden bahsedilen ilk yazılı kayıt 1405 tarihli olup Polonya’yı işaret etmektedir. Bununla birlikte, “votka” kelimesi etimolojik olarak hem Rusça hem de Lehçe’de kökler bulur. Rusça’da “voda” kelimesi su / küçük su anlamına gelirken, Lehçe’deki “okowita” kelimesi Latince hayat suyu anlamına gelen aqua vitaenin karşılığıdır.
Rusya’da ilk votka üretiminin 15. yüzyıl ortalarında, Moskova’daki Chudov Manastırı’nda yapıldığı tahmin edilmektedir. Bu başlangıcın bir manastırda olmasının nedeni olarak ise, Rus keşişlerin İtalya yolculuklarında damıtım tekniğini öğrenmiş olabilecekleri gösterilir. Votkanın hikâyesi, diğer damıtılmış içkilerden çok farklı değildir; o da başlangıçta tıbbi amaçlarla kullanmak üzere ortaya çıkmıştır. Hatta Polonya’da kolonya ve dezenfektan olarak kullanıldığına dair bulgular mevcuttur. Ne var ki, bu durum çok uzun sürmemiş ve votka kısa sürede popüler bir içki haline gelmiştir. Özellikle, soğuk iklimi olan Slav ülkelerinde hızla yayılmıştır. Korkunç İvan’ın 1474 yılında Rusya’da ve Kral Jan Olbrecht’in 1546 yılında Polonya’da yaptıkları vergi ve üretim düzenlemeleri bunun en somut kanıtıdır.
17. yüzyıla gelindiğinde, en kaliteli votkaları yapan Polonya ve Rus üreticileri, votka yapımında kullandıkları suyu arıtıyor ve votkayı üç-dört kez damıtıyorlardı. En saf ve kaliteli içkiyi üretme yolundaki bu çabaların ardındaki en büyük motivasyon ise özellikle Rus soylularına daha iyi ürünler sunabilmekti.
Votkanın en üst kaliteye ulaşması yolundaki önemli adımlardan biri 18. yüzyılda odun kömürü filtresinin kullanılması olmuştur. Daha önce sadece votka yapımında kullanılan suyu filtre eden üreticiler, bu dönemden itibaren içkinin kendisini de filtre etmeye başlamışlardır. Bir diğer önemli gelişme ise 19. yüzyıl başlarında, sıralı damıtım yönteminin kullanılmaya başlaması olmuştur. Bu yöntem sayesinde, üreticiler damıtım sürecinde daha büyük kontrol sahibi olabilmişlerdir.
Bu dönemden itibaren, votka üretimi hızla artmaya başlamıştır. Sadece İsveç’te 1756 yılında 180,000 adet imbik olduğu kayıtlara geçmiştir. Yine de votkanın daha büyük kitlelere ve Doğu Avrupa-İskandinavya bölgesi dışına ulaşması ancak 2. Dünya Savaşı yıllarında mümkün olabilmiştir. Özellikle Smirnoff ve Absolut markalarının etkisi ve savaş sonrası, farklı ülkelerden askerlerin ülkelerine votkayı götürmeleri önemli etkenler olmuştur. 1950’lerde Amerika’da da hızla yaygınlaşan votka, hem dönemin içki yasakları hem de yeni ortaya çıkan kokteyl rüzgârı sayesinde kendisine sağlam bir yer edinebilmiştir.
1980’lerden günümüze kadar gelen süreçte ise votka tüm dünyaya yayılmış, ticari ve kültürel olarak tam anlamıyla bir fenomen haline gelmiştir.
kaynak
BEĞEN
Paylaş
Paylaş
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
Cevapla
Kapat
Saat: 05:23
Hoş Geldiniz Ziyaretçi
Ücretsiz
üye olarak sohbete ve
forumlarımıza katılabilirsiniz.
Üye olmak için lütfen
tıklayınız
.
Son Mesajlar
Yenile
Yükleniyor...