Arama

Votka, Votka Kültürü, Votka ve Çeşitleri Hakkında Bilgiler

Güncelleme: 27 Haziran 2011 Gösterim: 34.867 Cevap: 3
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
27 Haziran 2011       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Votka
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Votka, iki kez rektefiye edilmiş aktif kömürden süzülmüş ve içilebilecek düzeye dek sulandırılımış saf alkoldür. Bunun için özel tat ve kokusu yoktur ve renksizdir. İsminin Slavca su anlamına gelen "voda" (woda, вода)'dan geldiği sanılmaktadır.

Votkanın ham maddesi çavdar, buğday ve benzeri tahıl ile patatestir. Bunlar pişirilir ve malt ile mayşelenerek şekerlendirilir. Süzüldükten sonra %40-57 alkol derecesine düşürülür.

İçindeki alkol oranı %35 ile %70 arasında değişir. Ama 1990 yılında üretimi durdurulan Sovyet votkasının alkol oranı %92 idi. İşlem sırasında tam 5 kez damıtılır bu nedenle içimi çok zordur. Sovyet votkası şimdiye dek üretilen en sert votkadır. Günümüzde Sovyet votkası üretilmemektedir. Bugün Smirnoff(3 kez damıtılır), Finlandia(2 kez damıtılır), Stolichnaya(3 kez damıtılır) üretilmekte olan en sert votkalardır.

Doğu Avrupa ve Slav ülkelerinde sek olarak içiliyor olsa da dünyanın geri kalanında Bloody Mary veya Vodka Martini gibi kokteyllere katılmasıyla popülerleşmiştir. Votka içimi serttir ama kokteylle tatlandırabilir en güzel tat ise vişne, kola, ananas, limon gibi tatlarla kokteyl yapılabilir.

"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
27 Haziran 2011       Mesaj #2
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Voltka - Çeşitleri

Sponsorlu Bağlantılar
RUS VOLTKASI

Rus votkalarının bu kadar ünlü olmasınınsebebi üzümün yetişmemesidir.

Rusya'dakibüyük steplerde yetiştirilen buğday,arpa,çavdarlardan votka damıtmaya yüzyıllar önce başlamış bir gelenenktir.

Rusların milli içkisi votkadır. Vokta Rusya'da bir kültür halini almıştır.Votkanın kalitesine etki eden en önemli faktör kaliteli kış tahıllarının kullanılmasıdır.

Kış tahıllarının Rusya'da yetişmesi ve Ruslar votka üretme konusunda da değişik yöntemler keşfetmişlerdir.

Bütün bunlar birleşince Rusya bir votka başkenti olarak görülmektedir. Rusya'da birçok değişik votka çeşidi bulunmaktadır.

Ayrıca değişik votka içme yöntemleri de geliştirmişler.Ülkemizde satılan en pahalı votkalar Rus votkalarıdır.Votka ihracatı Rusya ekonomisine büyük katkılar sağlamaktadır.

TÜRK VOLTKASI

Ülkemizde içki üretimi uzun senelerboyunca tekel tarafından yapılmıştır.

Devletin kontrolunde yapılanuzun süre özel sektöre açılmayan içki üretimi 1990'ların sonuna kadar Tekel egemenliğinde geçti.


2000lerin başlarında özelleştirilmesi ile birçok içki üretilmeye başlandı.

Geçmiş yıllarda üretilen votkalarımız Amerika'ya ihraç edilmiş kaliteli votkalar üretilmekteydi.

80 li yıllarda üretilenvotkanın kalitesi düşmeye başladı.Günümüzde yapılan yatırımlarla birlikte Türk votkalarının kalitesi artmaya başladı.

Kaliteli tahılların damıtılması ile ortaya güzel tatlar çıkmaya başlamıştır. Günümüzde üretilen türk votkaları ile yabancı votkalar arasında bir kalite farkı kalmamıştır.


İSKANDİVAN VOLTKALAR
İskandinav ülkeleri votka kültürü açısından gelişmekte olan ülkelerdir. Özellikleİsveç ve Finlandya bu konuda yatırım yapan ülkelerdir.

Yaptıkları yatırım ile iyi artılmış ve damıtılmış votkaları ile günümüz votka piyasasında söz sahibi olmaya başlamışlardır.

İsveç'te üretilen Absolut ile Finlandiya'da üretilen Finlandiya Votkaları bu konuda tanınmış markalardır.

Bu votkalar iyi artıldıkları için baş ağrısı yapmayan votka türleridir.

Diğer ülkelerden en büyük farkları yaptıkları yatırım nedeniyle saf ve kaliteli votkalar üretmeleridir.

Özellike70'li yıllardan itibaren votka onusunda her yıl gelişmektedirler.İlerleyen senelerde dünya votka piyasasına egemen olacakları düşünülmektedir.

DOĞU AVRUPA VOLTKALARI

Doğu Avrupa ülkelerinin hepsinde bir votka damıtılması yapılmaktadır.

Doğu Avrupa ülkerindeen iyi votkayı üreten ülke Polonya'dır. Polonya'nın votka konusunda Rusya'nın en önemli rakibidir.

Bunun sebebi de çavdar damıtılması ile üretilmeleridir.

Çavdar votka yapımına en çok uyan tahıldır.Bu sebeple Polonya votkaları üst düzey votkalardır.

Polonya'da patatesten de votkalar yapılmaktadır.

Patates votkaları çok kaliteli votka çeşiterinden değildir. Sadece Polonya'da yetişen bizon otunu Polonyalılar votkaların için dinlendirirler bu votkaya değişik bir lezzet katar.

Bu ot nedeniyle votka yeşilimsi bir renk alır. Bu otun afrodizyak etkisi de vardır.

Polonya votkalarının en ünlüsü ve kalitelisi Zubrowka votkasıdır.


"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
27 Haziran 2011       Mesaj #3
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye

Votka Tarihi

Tarihi 14. yüzyıla kadar geri giden votkanın ilk olarak nerede yapıldığı kesin olarak bilinmese de, anavatanının Rusya ve Polonya’dan biri olduğu hemen hemen kesindir. Bu iki ülke söz konusu olduğunda, tahıllardan damıtılmış bir içkiden bahsedilen ilk yazılı kayıt 1405 tarihli olup Polonya’yı işaret etmektedir. Bununla birlikte, “votka” kelimesi etimolojik olarak hem Rusça hem de Lehçe’de kökler bulur. Rusça’da “voda” kelimesi su / küçük su anlamına gelirken, Lehçe’deki “okowita” kelimesi Latince hayat suyu anlamına gelen aqua vitaenin karşılığıdır.

Rusya’da ilk votka üretiminin 15. yüzyıl ortalarında, Moskova’daki Chudov Manastırı’nda yapıldığı tahmin edilmektedir. Bu başlangıcın bir manastırda olmasının nedeni olarak ise, Rus keşişlerin İtalya yolculuklarında damıtım tekniğini öğrenmiş olabilecekleri gösterilir. Votkanın hikâyesi, diğer damıtılmış içkilerden çok farklı değildir; o da başlangıçta tıbbi amaçlarla kullanmak üzere ortaya çıkmıştır. Hatta Polonya’da kolonya ve dezenfektan olarak kullanıldığına dair bulgular mevcuttur. Ne var ki, bu durum çok uzun sürmemiş ve votka kısa sürede popüler bir içki haline gelmiştir. Özellikle, soğuk iklimi olan Slav ülkelerinde hızla yayılmıştır. Korkunç İvan’ın 1474 yılında Rusya’da ve Kral Jan Olbrecht’in 1546 yılında Polonya’da yaptıkları vergi ve üretim düzenlemeleri bunun en somut kanıtıdır.

17. yüzyıla gelindiğinde, en kaliteli votkaları yapan Polonya ve Rus üreticileri, votka yapımında kullandıkları suyu arıtıyor ve votkayı üç-dört kez damıtıyorlardı. En saf ve kaliteli içkiyi üretme yolundaki bu çabaların ardındaki en büyük motivasyon ise özellikle Rus soylularına daha iyi ürünler sunabilmekti.

Votkanın en üst kaliteye ulaşması yolundaki önemli adımlardan biri 18. yüzyılda odun kömürü filtresinin kullanılması olmuştur. Daha önce sadece votka yapımında kullanılan suyu filtre eden üreticiler, bu dönemden itibaren içkinin kendisini de filtre etmeye başlamışlardır. Bir diğer önemli gelişme ise 19. yüzyıl başlarında, sıralı damıtım yönteminin kullanılmaya başlaması olmuştur. Bu yöntem sayesinde, üreticiler damıtım sürecinde daha büyük kontrol sahibi olabilmişlerdir.

Bu dönemden itibaren, votka üretimi hızla artmaya başlamıştır. Sadece İsveç’te 1756 yılında 180,000 adet imbik olduğu kayıtlara geçmiştir. Yine de votkanın daha büyük kitlelere ve Doğu Avrupa-İskandinavya bölgesi dışına ulaşması ancak 2. Dünya Savaşı yıllarında mümkün olabilmiştir. Özellikle Smirnoff ve Absolut markalarının etkisi ve savaş sonrası, farklı ülkelerden askerlerin ülkelerine votkayı götürmeleri önemli etkenler olmuştur. 1950’lerde Amerika’da da hızla yaygınlaşan votka, hem dönemin içki yasakları hem de yeni ortaya çıkan kokteyl rüzgârı sayesinde kendisine sağlam bir yer edinebilmiştir.

1980’lerden günümüze kadar gelen süreçte ise votka tüm dünyaya yayılmış, ticari ve kültürel olarak tam anlamıyla bir fenomen haline gelmiştir.

"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
27 Haziran 2011       Mesaj #4
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
VOTKA

Tahıldan damıtılarak yapılan içki.

Tahıl, patates ya da melas ezilip mayalandırıldıktan sonra damıtılır ve elde edilen saf alkol, içindeki yabancı maddelerin giderilmesi için aktif kömür üzerinden geçirilir. Böylece saflaştırılan alkol, iyi kalitede, kireçsiz suyla 40 dereceye kadar sulandırılır. Bazı votka çeşitleri 45-50 dereceye kadar çıkabilir.

Votkada kendine has bir çeşni dışında başka bir koku yoktur. Yüksek kaliteli votkaların yapımında yalnızca arpa, çavdar, mısır gibi tahılların alkolü kullanılır. Rus ve Polonya votkaları patatesten imal edilir. Votkayı en çok tüketen ülkeler de Sovyetler Birliği ile Polonya'dır. Türkiye'de votka, şeker melasından elde edilir. Damıtılan alkol 40 dereceye kadar sulandırılıp aktif kömürden geçirildikten sonra litre başına 3 gram şeker konularak dinlendirilir. Tekel Genel Müdürlüğü'nün çıkardığı iyi kalite votka, "Binboğa" adıyla satılmaktadır.


MsXLabs & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

5 Haziran 2007 / HayLaZ61 Kültür
21 Haziran 2011 / _Yağmur_ Ziraat
10 Aralık 2016 / Misafir Ziraat