VOTKA
Tahıldan damıtılarak yapılan içki.
Tahıl, patates ya da melas ezilip mayalandırıldıktan sonra damıtılır ve elde edilen saf alkol, içindeki yabancı maddelerin giderilmesi için aktif kömür üzerinden geçirilir. Böylece saflaştırılan alkol, iyi kalitede, kireçsiz suyla 40 dereceye kadar sulandırılır. Bazı votka çeşitleri 45-50 dereceye kadar çıkabilir.
Votkada kendine has bir çeşni dışında başka bir koku yoktur. Yüksek kaliteli votkaların yapımında yalnızca arpa, çavdar, mısır gibi tahılların alkolü kullanılır. Rus ve Polonya votkaları patatesten imal edilir. Votkayı en çok tüketen ülkeler de Sovyetler Birliği ile Polonya'dır. Türkiye'de votka, şeker melasından elde edilir. Damıtılan alkol 40 dereceye kadar sulandırılıp aktif kömürden geçirildikten sonra litre başına 3 gram şeker konularak dinlendirilir. Tekel Genel Müdürlüğü'nün çıkardığı iyi kalite votka, "Binboğa" adıyla satılmaktadır. MsXLabs & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi