Arama


Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
29 Haziran 2011       Mesaj #2
Avatarı yok
Yasaklı
Vatandaş Astronomisinden Buluşlar

capturegeh

İnternetin en popüler ve en başarılı bilim sitelerinden bir de Zooniverse sitesidir. Dünya’da her kişiye, astronomide kendi araştırmasını, buluşunu ve bilime katkısını yapmaya olanak sağlayan sitenin üye sayısı 400 bini aşmış. Şimdiye kadar üyelerinden birçok buluş çıkmış olan Zooniverse sitesi üyeleri bu buluşlarıyla, NASA’nın bilim sitesine konu olmuşlar. Siz de sitenin birçok astronomi projesinden birine katılabilir, astronomi dünyasına adım atabilir ve en azından kendi araştırmanızı yürütebilirsiniz.

Zooniverse projelerinden ilki Galaxy Zoo olarak anılıyor. Bu projenin ilginç bir başlangıcı var. Projede Hubble Uzay Teleskobu’ndan alınmış 1 milyonun üstünde gökada resminin sınıflandırılması isteniyor. Otomatik görüntü işleyen programlar ilginç ayrıntıları yakalayamadığı için insan gözüyle incelemeler gerekiyor.

Zooniverse kurucusu ve yöneticisi Oxford Üniversitesi’nden Chris Lintott, bir lisansüstü öğrencisini gökada sınıflandırmasına yönlendirmiş. Öğrenci aylarca çalışması sonucu ancak birkaç bin gökadaya bakabilince akıllarına çevreden yardım istemek gelmiş. Web sitelerindeki bu isteğe gelen binlerce yardım ve katılım isteği onları da şaşırtınca bu işi daha düzenli ve daha kapsamlı yürütmeye karar vererek Zooniverse‘i kurmuşlar.

Gökada incelemeleri sonuçlarından biri “bezelye” gökadaların bulunması olmuş. Görüntülerde bezelyeye benzeyen bu gökadalar Samanyolu Gökadamızın yarısı ile üçte biri büyüklükte. Evrende en yüksek miktarda yıldız doğurmaktalar. Bezelye gökadalarını otomatik arayıp bulacak bilgisayar programları geliştirilmiş.

bezyaziligorsel
Bezelye Gökadasından Örnekler

Gökada sınıflandırmaları yapılırken başka ilgisiz buluşlar da gerçekleşiyor. Örneğin aşağıdaki resim üyelerden bir öğretmen tarafından bulunmuş ve analiz için astronomların dikkatine sunulmuş. Öğretmen Hanny van Arkel resimdeki gökadaya bakarken öndeki yeşil acayip görünüşlü yapıyı keşfetmiş. Bu yapıya öğretmenin ülkesi olan Hollanda dilinde nesne anlamına gelen “Voorwerp” adı verilmiş.

bez2yaziresim

Zooniverse sitesi Gökada projesini genişletip yeni projeler açmış ve tahminlerinin çok üstünde sayıda amatör katılımcı bu projelerde çalışıyor. Yeni projeler arasında gezegen avcıları için “Planet Hunters”, Ay’ı inceleyenler için “Moon Zoo”, Samanyolu için “Milky Way”, Güneş fırtınaları için “Solar Storm”, süpernovalar için “Supernovae” projeleri var.

Binlerce katılımcıya, katıldıkları projelerde NASA ve ESA’nin ilgili görüntüleri ve diğer verileri açılmakta. Proje yürütücüsü Lintott, onların gönüllü katkıları ile işlerin çok hız kazandığını, beklenmeyen keşiflerin gerçekleştiğini söylemekte. Onu en heyecanlandıracak buluş ise Dünya benzeri bir gezegenin keşfi olacakmış.


Kaynak:Zooniverse,Science-NASA
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.