Arama

Selahaddin Eyyubi - Tek Mesaj #4

ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
12 Temmuz 2011       Mesaj #4
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye

SALAHADDİN-İ EYYÜBİ


(1138 - 1193)
Tarihin en tanınmış Müslüman hükümdar ve kumandanlarındandır. Bü­yük İslâm mücahidi ve Haçlı savaşları­nın en büyük isimlerindendir.

Haçlılar'a karşı yapılan savaşlarda büyük cesa­ret ve kahramanlıklar gösterdi. Am­cası Şirguh'un Fatımî halifesi Adıd Lidinillah'ın vezir olması üzerine o da onun yardımcılığına getirildi. Aynı yıl, Şirguh ölünce, Selahaddin Mısır veziri oldu. Halifenin vefatı üzerine de Mısır'a hakim oldu. Fatımiler adı­na okunan hutbeyi Abbasi halifeleri adına çevirdi. Mısır'daki Fatımi ida­resinin son izlerini de ortadan kaldırdı ve onların eski toprakları üzerinde din ve eğitim sahasında kuvvetli bir siya­setin teşvik ve uygulayıcısı oldu. Se­lahaddin görünürde Şam ve Halep ha­kimi Nureddin b.

İmâduddin Zengi'ye tâbi idiyse de aslında müstakil ha­reket ediyordu. Nureddin'in H. 569/1174 tarihinde vefatı üzerine onun hakimiyetindeki bölgeler de
ka­milen Selahaddin'in eline geçti. Selahaddin, akrabalarını hakim olduğu bölgelere vali tayin ederek Haçlılar'a karşı şiddetli bir mücadeleye girdi. Takip ettiği siyasetle tüm İslami gayret ve heyecanı kendi etrafında birleş­tirdi. H. 583/1187'deki meşhur Hittin zaferiyle mukaddes belde Kudüs tek­rar Müslümanların eline geçti. Haç­lıların istilâ ettiği daha bir çok yeri kurtardı.

Kudüs'ün tekrar Müslü­manların eline geçmesi, III. Haçlı Seferi'nin başlamasına sebep oldu. Fransa Kralı II. Philippe Auguste, İn­giltere Kralı Aslan Yürekli Richard ve ve Alman İmparatoru Frederic ku­mandasında yola çıkan Haçlılar geri çekilmek zorunda kaldılar. Birkaç kı­yı şehri hariç sahip oldukları bütün yerlerden çıkarıldılar. Selâhaddin 22 yıllık hükümdarlıktan sonra H. 589/1193'de 57 yaşlarındayken Dımaşk'da öldü. Cesur, âdil, merha­metli ve âlim bir hükümdardı.

MsXLabs.org & İslam Ansiklopedisi
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 29 Eylül 2016 19:52
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!