Arama


ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
27 Temmuz 2011       Mesaj #4
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Şehit ve Şehitlik Mertebesi
MsXLabs.org & İslam Ansiklopedisi

Şehit, Allah yolunda canını feda eden kimseye denir. İlk hatıra gelen ve en çok kullanılan manası bu olmakla be­raber, şehidler iki nevidir:


1) Hakiki şehid: Gayr-ı müslümler, yol kesiciler ile harb neticesinde öldürülen, yahut canını, malını, ırzını ve diğer Müslü­manları savunurken haksız yere öldü­rülmüş olan âkil, baliğ ve tâhir (cünüp olmayan) Müslüman demektir. Bu nevi şehid hem dünya hem âhiret ahkamı bakımından şehiddir. Yıkanılmaksazın namazı kılınır ve üzerin­deki elbise ile defnedilir.

2) Hükmü şehid:
Yukardaki şartlardaki şartlar­da yaralanan fakat belirli bir süre geç­tikten sonra ölen, suda boğulan yıkın­tı altında kalan, ateşte yanan, veba, ishal, sıtma zatülcenp hastalığından, akrep sokmasından ölen, lohusa iken, gurbette iken, sevabını Allah'tan bekleyerek rızık ve ilim için çalışırken ölen kimselerdir. Bunlar, yalnızca, ahiret hükümleri bakımından şehiddir. Diğer ölüler gibi yıkanırlar, kefenle­nirler.

Şehidliğin faziletleri hakkında bir çok hadis vardır. Kur'an-ı Kerim'de-ki şu âyetler şehidlerin Allah katında­ki yerini veciz biri ifade ile işaret et­mektedir:
"Allah yolunda öldürülen­lere (şehidlere) ölüler demeyin. Bila­kis onlar diridirler, lâkin siz anla­da öldürülenleri sakın ölü sanmayın. Bilâkis onlar diridirler; Allah'ın, lü­tuf ve kereminden kendilerine verdik­leri ile sevinçli bir halde Rabbleri ya­nında rızıklara mazhar olmaktadırlar."
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 3 üye beğendi.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!