Arama


Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
29 Temmuz 2011       Mesaj #3
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Fildişi Kıyısı

Fildişi Sahilleri haritası
Ad:  Côte_d'Ivoire-carte.png
Gösterim: 849
Boyut:  16.4 KB

Fransızca: Cote d'İvoire
İngilizce: İvory Coast
Batı Afrika'da, Gine Körfezi'nin kuzeybatısında devlet.

Dikdörtgen biçiminde bir ülke olan Fildişi Kıyısı, batıda Liberya ve Gine, kuzeyde Mali ve Burkino Faso, doğuda Gana ile sınırlanır. Güneyde Atlas Okyanusu'na açılır. Yüzölçümü 322.463 km2, nüfusu 14.400.000 (1995), başkenti Abidjan (Abican), öbür önemli kentleri Bouake, Daloa ve Mam'dır. Resmî dili Fransızcadır. Halkın çoğu Müslüman ve Animist'tir. Ülkedeki 50.000 kadar Avrupalı'nın beşte dördünü Fransızlar oluşturur.

Subekvatoral iklim altında yoğun ormanlarla kaplı kıyı bölgelerinde plantasyon tarımı yapılır. Yıllık yağış tutarı 2000 mm3'ü bulur; sıcaklık yıl içinde büyük değişiklik göstermez. Kıyıdan içe doğru koşullar değişir. İç kesimlerde savan iklimi egemendir.

Fildişi Kıyısı, ekonomik bakımdan göreli olarak gelişmiş bir Afrika ülkesidir. Bir bölümü ihracata yönelik çeşitli tarım ürünleri üretilir ve demir, tantal gibi yeraltı kaynakları işletilir Balıkçılık ve turizm, ekonominin diğer önemli gelir kaynaklarını oluşturur. Başlıca toprak ürünleri, ülkenin tüm ihracatının %20'sini oluşturan kakao, kahve ve kereste ve ayrıca mısır, pirinç, muz, bitkisel yağlar, pamuk, hindistancevizi ve kauçuktur.

Fildişi Kıyısı'na ilk yerleşen Avrupalılar, Portekizliler ve Fransızlar oldu. 1893'te Fransız kolonisi olan ülke, 1899'da Fransız Batı Afrikası'na bağlandı. 1958'de özerklik verilen Fildişi Kıyısı, 1960'ta tam bağımsızlık kazandı.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
Son düzenleyen Safi; 5 Ağustos 2016 20:05