Arama


_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
5 Ağustos 2011       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Un, Un Çeşitleri ve Üretimi
Vikipedi, özgür ansiklopedi

wheatflourrw

Buğday unu

Un, tahılların ögütülmesiyle elde edilen ince toza verilen addır. Başta ekmek ve hamur işleri olmak üzere pek çok gıdanın temel bileşenidir. Genellikle buğdaydan elde edilin toza sadece un denir. Arpa, yulaf, çavdar, mısır, nohut gibi bitkilerden elde edilen un ise, yaygın olarak o tahılın adıyla birlikte mısır unu, arpa unu biçiminde adlandırılır.

Un çeşitleri

* Buğday unu
* Çavdar unu
* Pirinç unu
* Kestane unu
* Nohut unu
* Tang unu (tang: bir çeşit yosun)
* Karabuğday, soya, patates, ararot, kulkas, meşe palamudu ve tanesiz ürünlerin de unları elde edilebilmeketdir.

Undan yapılan ürünler

Ekmek, pasta, krakerler, kekler, börekler undan yapılan bazı ürünlerdir. Bunların dışında, ayrıca bazı soslar ve pudinglerin yapımında da un kullanılır.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.