Arama

Pancar Turşusu Tarifi - Tek Mesaj #2

DERUNİ - avatarı
DERUNİ
Ziyaretçi
5 Ağustos 2011       Mesaj #2
DERUNİ - avatarı
Ziyaretçi
Pancar turşusu

pancartursu1


Malzemeler:

  • 6 adet orta boy pancar,
  • 6 diş sarımsak,
  • 3 adet defne yaprağı,
  • 1 tatlı kaşığı tane karabiber,
  • 10 dal maydanoz sapı, bir dal kereviz sapı ve yaprağı,
  • yeteri kadar sirke,
  • 1 yemek kaşığı kalın tuz.
Hazırlanışı:

  • Pancarların kabuklarını bir fırça ile iyice temizleyin. Sap kısmını kesin.
  • İçine üç yemek kaşığı sirke ilave ettiğiniz suda pancarları kabuklarıyla birlikte pişirin. Dağılacak kadar yumuşamamasına dikkat edin.
  • Pişen pancarların suyunu salamurada kullanmak için ayırın.
  • Ilıkken kabuklarını soyduğunuz pancarları, ister kalınca yuvarlak dilimler halinde, isterseniz elma dilimi halinde doğrayın.
  • Kavanozun içine karabiberleri, iki adet defne yaprağını, ve 4 diş sarımsağı ekleyin. Pancarları sıkıca içine doldurun. En üste kalan sarımsak ve defne yaprağını ekleyin. Maydanoz ve kereviz saplarıyla pancarların üstünü tamamen kapatın.
Salamura:
  • 3/1 ölçü sirke, 3/2 oranında su kullanırım. Tuzunu ise tadarak ayarlarım. Bir orta boy kavanoz için 1-1,5 yemek kaşığı tuz yeterli.
  • Pancar turşusunun o güzel rengi ve içindeki vitaminleri için, kendi haşlama suyunu kullanın.
  • Pancar suyu sıcakken, içine sirke ve tuzunu ekleyin, tuz eriyene kadar karıştırın.
  • Turşunun üzerini kapatacak kadar hazırladığınız su ile doldurun ağzını sıkıca kapatın.
  • Pancar turşusu çabuk olur 3-4 gün sonra yiyebilirsiniz.
Dikkat edelim:

  • Su miktarını ayarlamak için, içini doldurup hazırladığınız kavanozu ağzına kadar, sadece pancar suyu ile doldurun, ve bir sürahiye geri boşaltın. Ölçtüğünüz suyun 3/1ni dökün, döktüğünüz miktar kadar sirke ekleyin. Göz kararı ile ayarlayamayanlar için bu pratik bir yöntemdir. Bu aşamadan sonra tuzunu ekleyin.
  • Pancara rengini veren kabuklarıdır. O yüzden kabuklarıyla haşlamak gerekir. Pancarı çok soğumadan soyarsanız, kabukları daha kolay soyulur.
  • Pancar seçerken içi beyaz damarlı olanlarını tercih etmeyin, lif lif çıkar, yemesi ve görünümü kötüdür.
  • Sarımsakların kabuklarını ayıklamaya uğraşmayın, kabuklu olarak biraz ezerek kullanın.
Pancarın faydaları:
  • Mide ve bağırsakları kuvvetlendirir, İştahı açar, hazmı kolaylaştırır.
  • Mide ağrılarını ve ekşimelerini azaltmaya yardımcı olur.
  • Yüksek tansiyonu düşürücü özelliğe sahiptir.
  • İdrar söktürür ve kabızlığı giderir. Böbrekleri çalıştırır.
  • Şeker hastalığı ile vereme karşı koruyucudur.
  • Karaciğerin düzenli çalışmasına yardımcı olur ve kansızlığı giderir.
  • Sinirleri yatıştırmaya fayda sağlar.
  • Kırmızı pancar suyu kansere karşı iyi bir koruyucudur