Bunraku (Japon Kukla Tiyatrosu)
Bunraku kukla tiyatrosu biçimi Japonya özgüdür. geleneksel efsane kullanma ve aslında Kabuki için yazılmış oyunları, kukla tiyatrosu popüler kuruluşundan beri kalmıştır. Osaka, Japonya'da 1684 yılında şehrinde kurulan bunraku tiyatro karmaşık ve popüler olmak için gelmiştir.
öykü anlatan kimse kuklalar kullanarak yolculuk uzun, ama Japon kültürünün bir parçası olduğu 1684 yılına kadar geleneğinin ayrı bir formu olarak ifade edilmedi. Takemoto Gidayu büyük oyun yazarı Chikematsu Monzaemon yardımıyla ve bir tiyatro yöneticisi ve finansörü Takeda Izumo adlı yaptığı Osaka kukla tiyatrosu kurdu. Chikematsu adapte kabuki üzerinde yoğunlaştı yeni tiyatro, hikaye üzerinde sadakat ve diğer Konfüçyüsçü değerlerin temalı konsantre çalış. bilgi diğer kukla işten garnered kullanarak, Takeda hareketli gözleri ve kaşları dahil kuklalar 'mekaniği, içine yenilikleri tanıttı.
Kukla tiyatrosu bu formu kullanılan ahşap ve oyulmuş çok boyalı, ayrıntılı ve kostümlü. Özel peruk denilen kazura insan saçı yapılır ve karakter özel saç çeşitli içine şeklinde. kukla kostüm ayrıntılı ve sınıf ve karakter cinsiyete göre değişir. temel formda, kostüm elbise bir altında, bir kuşak bir kimono, bir dış ceket oluşur. Kuklalar da bazen mendil gibi küçük sahne, taşırlar.
Bunraku kukla çok büyük, insanlar bazen neredeyse boyutu vardır. Her kukla üç yetenekli eylemcileri tarafından işletilmektedir. Kurşun Puppeteer veya Omo-zukai, yüz mekanik kontroller ve el kukla hakkı. Hidari-zukai kukla sol kol çalışır. Genellikle ve en puppeteerler deneyimli genç Ashi-zukai, kukla bacaklarının hamle veya etek olduğunu. Puppeteerler mükemmel koordinasyon içinde kukla hareketleri yapmak için çalışması gerektiğini canlı ve doğal görünüyor.
Puppeteerler, tamamen kuklaların hareketlerle işgal, bir bunraku oyun hatları konuşmayın. Bunun yerine, form, aynı zamanda bir chanter denilen bir anlatıcı kullanır. Anlatıcı oyunun script ile özel standında kendai denilen oturuyor. O, hem hikaye ve ayar genel anlatım veren her karakter sesleri. Chanter duygu ve her karakterin durumu anlamak izleyici ile yapım ve anlatım tarzı tahsil edilir sık ya da çok duygusal şiirsel olarak kabul edilir.
bunraku üçüncü bileşeni müziği, üç shamisen oyuncular tarafından sağlanmaktadır. Shamisen, uzun boyunlu aleti gitar ve ud benzer, düşük, orta ve yüksek aralıkları gelir. Shamisen müzik oyun ayarı oluşturmanız yardımcı olmak için kullanılan ve aynı zamanda bir karakter veya durumun duygu vurgulamaktadır. flüt gibi diğer müzik aletleri, çan ya da davul, ama eklenebilir geleneksel kukla tiyatrosu sadece shamisen performans kullanır.
Bunraku tiyatro son derece dramatik öyküler, onur ve sadakat sevgi içeren odaklanmaktadır. Dünya Savaşı'nın sonundan itibaren, Osaka Ulusal Bunraku Tiyatrosu, yılda birkaç kez performansları tutar finanse vardır. Japonya dışında, şirketler Amerika, Bunraku Bay Kukla Topluluğu dahil oluşturmuşlardır. Bu şirket, İstanbul merkezli, her yıl, her zamankinden daha fazla izleyiciye bu benzersiz ve karmaşık tiyatro getirerek gösterileri ülkeyi dolaşır.