Arama


ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
16 Ağustos 2011       Mesaj #4
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Tekke Edebiyatı (Tasavvuf Edebiyatı)
MsXLabs.org & İslam Ansiklopedisi

İslami Türk edebiyatı çağlarında tarikat mensuplarının vücuda getir­dikleri edebiyata "tasavvuf" veya "tekke edebiyatı" denir. Bu edebiya­tın kaynağı veya ideolojisi İslam tasavvufudur. Bununla beraber Tekke edebiyatı, dil, vezin ve nazım şekille­ri gibi dış unsurları bakımından milli değerlere, milli zevke sadık kalmıştır.

Hatta temel ideolojisinde bile milli ru­hu aksettirme yollarına girmiştir. Kadrosunda yüksek zümre şairleriyle birlikte saz şairleri de bulunan bu edebiyat, halk edebiyatı ile yüksek zümre edebiyatı arasında, bu iki ede­biyatı birbirine yaklaştıran ortalama bir edebiyat rol ve konumundadır.
13. yüzyıl, Anadolu'da Tekke ede­biyatının en canlı dönemidir. Bunun sonucu olarak da bu edebiyatın en bü­yük şairleri bu yüzyılda yetişmiştir.
13. yüzyılın, tekke edebiyatı ve onun temsilcisi açısından bunca verimli ol­masında, Anadolu Selçuklu sultanla­rının din ve tasavvuf büyüklerine de­rin saygı göstermeleri, öte yandan Moğol istilasından kaçan büyük so­filerin Anadolu'yu vatan edinmeleri rol oynamıştır. Türkistan'dan, Hora­san'dan ayrılan büyük din önderleri, Irak ve Suriye gibi yerleri de dene­mekle beraber, kendi iman hayatla­rına en uygun ortamı Anadolu'da bulmuşlardır. Mevlânâ'nın babası, Sultânü'l-Ulema denen Bahaüddin Veled, Hacı Bektaş-ı Veli bu büyük önderlerdendir. Fakat bu yüzyılın Tek­ke edebiyatının en kuvvetli temsilcisiAnadolu'nun bağrından yetişmiş olan Yunus Emre'dir.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!