Arama

Dinde Vera Nedir? - Tek Mesaj #2

ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
16 Ağustos 2011       Mesaj #2
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Vera
MsXLabs.org & İslam Ansiklopedisi

Haramdan ve günah işlemekten dikkatle sakınma, uzak durma de­mektir.
Tasavvuf yoluna girenlerin en önemli hedeflerinden biridir.
Haramdan ve günahtan dikkatle kaçınmak denildiğinde haram olduğu, gü­nah olduğu açıkça bilinen şeyler an­laşılmamaktadır. Bunlardan kaçın­mak prensip olduğu gibi, haramlığı ve helalliği konusunda şüphe bulunan şeylerden uzak durmak da veradandır.
Vera'ın en üstün derecesi ise he­lal ve mubah olduğu kesinlikle bilinen şeylerin zorunlu olanın fazlasın­dan da uzak durmaktır. Helal bir şey­den, sıradan kimselerin yaptığı gibi uluorta istifade etmek değil, zaruret miktarınca istifade etmektir.
İmam Gazalî insanları vera' bakı­mından dört sınıfa ayırmıştır:
  • Âdil kimselerin (ılımlı bir yol tutanların) vera'ı: Haram olduğu açıkça bilinen şeylerden uzak duran­ların vera'ıdır.
  • Sâlihlerin vera'ı: Helalliği hak­kında fetva verilmiş olmakla beraber haramîık şüphesi bulunan şeylerden uzak duranların vera'ıdır.
  • Müttakilerin vera'ı: Helal oldu­ğu kesin ve açık, haramlık şüphesi bu­lunmamakla birlikte başka bir hara­mın işlenmesine yol açacak mahiyet­te helallardan uzak duranların vera'­ıdır.
  • Sıddıklann vera'ı: Helalliği açık ve kesin, aksine hiçbir şüphe bulun­mayan, işlenmesi meşru olmakla be­raber, kulun Allah katındaki değeri­ni artırmayan hellâllardan uzak du­ranların vera'ıdır.
Vera'ın öte (mecazi olarak âhiret) anlamı da vardır.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!