ÇORBALAR
- Meyir Çorbası
- Alaca Çorbası
- Malhıta Çorbası
- Tarhana Çorbası
- Mercimek Çorbası
- Yoğurtlu Çorba
- Un Çorbası
- Dövme Çorbası
- Pıtpıtı Çorbası
SEBZE YEMEKLERİ
- Adıyaman Tavası
- Parmak Kebap
- Dolma-Sarma
- Yeşil Fasulye Sulusu
- Dövmeç
PİLAVLAR
- Karıştırmalı pilav
- Kavurmalı Pilav
- Mercimekli pilav
- (Bütünmercimekle yapılacak)
- Şahreli (şehriyeli) pilav
- Tavuklu pilav
- Meyhane pilavı
- Domatesli pilav
- Ciğerli pilav
KÖFTELER
- Kavurmalı sıcak köfte
- Kel köfte
- Yarpızlı (Yarpuzlu) köfte
- Ekşili köfte
- Patlıcanlı kollotik
- Dolmalı köfte
- İçli köfte
- Yapıştırma
- Çiğ köfte
PİDELER
- Kavurmalı hitap
- Ot hitabı
- ( körnıen, nanecük, haldar v.s)
- Peynirli ekmek
- Tava kıloru
- Semsek
- Besmet (Peksimet)
- Bazlama
- Taplama
- Katmer
MANCALAR (SALATALAR)
- Yarpız (Yarpuz) mancası
- Pirpirim salatası
- Patates salatası
CACIKLAR
- Pirpirim cacığı
- Kabak cacığı
- Marul cacığı
- Yarpız (Yarpuz ) cacığı
TATLILAR
- Tene helvası
- Top helvası
- Nişe bulamacı
- Şilik
- Heside
- Aşure
- Kesme
- Peynirli irmik helvası
- Kaşık tatlısı
- Burma Tatlısı
Adıyaman, yemek çeşitleri bakımından çevre illerle benzerlik göstermekle beraber; gerek yemeklerin adı ve gerekse de yapılış şekli açısından farklıdırlar.
Yöremizin yemeklerinin temel maddeleri buğday ürünleri kuru baklagiller patlıcan, domates, lahanadan oluşmaktadır. Tat verici olarak bütün yemeklerde soğan, sarımsak, salça, pul biber, maydanoz, kuru nane ve diğer baharatlar kullanılmaktadır.
Kültür değişiminin sonucu olarak Adıyaman mutfağında büyük gelişim ve değişim olduğu gözlenmektedir. Bu değişim süreci yöremiz mutfağını zenginleştirilmiş olup, sebzelerin kullanımını artırmıştır. Ekonomik duruma göre etin yerini kuru baklagiller almaktadır. Ayrıca yabani bazı otlarında yemeklerde kullanıldığı dikkat çekmektedir.
Adıyaman yemekleri genel olarak şu özelliklere sahiptir:
Adıyaman'ın tüm yemekleri (birkaç tür hariç ) etle yapılmaktadır.
Yemekler uzun zaman alan incelik ve dikkat gerektiren yorucu uğraşlar sonucu hazırlanır
Bulgur ve Sümüt (Simit- Köftelik) ile yapılan yiyeceklerin fazlalığı dikkat çekmektedir.
Sümütten yapılan köfte çeşitleri Adıyaman Mutfağında büyük bir öneme sahiptir