Arama

Adıyaman

Güncelleme: 26 Mayıs 2015 Gösterim: 9.856 Cevap: 9
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
22 Eylül 2006       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Adıyaman İli, Türkiye'nin Doğu Anadolu ve Akdeniz Bölgeleri arasında kalan bir ilidir. İdari merkezi Adıyaman kentidir.

Sponsorlu Bağlantılar
Coğrafyası
Adıyaman ili Orta Fırat bölümü içinde yer alır. Kuzeyde bulunan Çelikhan ile Gerger ilçesinin bir kısmı Doğu Anadolu Bölgesine, Batıda bulunan Gölbaşı ile Besni ilçesinin bir kısmı ise Akdeniz Bölgesine dahil edilmiştir.

Adıyaman ilinin Kuzeyinde Malatya ili (Pütürge, Yeşilyurt ve Doğanşehir ilçeleri), Batıda Kahramanmaraş ili (Merkez ve Pazarcık ilçeleri), Güneybatıda Gaziantep (Araban ilçesi), Güneydoğuda Şanlıurfa ili (Siverek, Hilvan, Bozova ve Halfeti ilçeleri), Doğuda ise Diyarbakır ili (Çermik ve Çüngüş ilçeleri) bulunmaktadır. Merkez ilçe dahil 9 ilçesi ile 406 köyü vardır.

Adıyaman ili 37° 25′ ve 38° 11 ′kuzey enlemleriyle, 37° ve 39° doğu boylamları arasında yer alır. Adıyaman ilinin yüzölçümü 7 614 km² , göller ile 7 871 km² olup, rakımı 669 m dir.

Eski coğrafyacı ve tarihçilere göre: Güneyde Arap Yarımadasından, Kuzeyde Toros Sıradağlarına doğru uzanan Arap çöllerinin sona erdiği yerde, Toros sıra dağlarının eteklerinde verimli topraklar yer almaktadır. Arap çöllerini kuzeyden bir ay gibi saran bu topraklara binlerce yıldan beri Verimli Ay (Hilal) adı verilmiştir. Ortadoğu ülkelerinin merkezinde yer alan Verimli Ay topraklarında Asya, Avrupa ve Afrika kıtalarından gelen ana kara yolları birbirlerini kesmektedir. Tarih boyunca Verimli Ay bölgesi ana ticaret yollarının kavşak noktalarında, büyük ticaret ve sanayi şehirleri doğmuş, büyümüş, yıkılmış ve yerlerine yenileri kurulmuştur. Verimli Ay bölgesinin bir parçası sayılan Orta Fırat Bölümünün illerinde olan Adıyaman şehri, Verimli Ay bölgesinin en üst sınırını oluşturmaktadır. Adıyaman ili uygun coğrafi özellikleri dolayısıyla tarihinin her döneminde insanların yaşamayı tercih ettikleri bir yerleşim bölgesi olmuştur.

RuYa - avatarı
RuYa
Ziyaretçi
3 Temmuz 2007       Mesaj #2
RuYa - avatarı
Ziyaretçi
Doğu ve Batı Medeniyetlerinin, 2150 m. yükseklikte muhteşem bir piramitteki kesişme noktası, Dünyanın sekizinci harikası Nemrut, Yüksekliği on metreyi bulan büyüleyici heykelleri, metrelerce uzunluktaki kitabeleriyle, UNESCO Dünya Kültür Mirasında yer almaktadır.
Nemrut Dağı, üzerinde barındırdığı dev heykellerin ve anıt mezarın yanı sıra, dünyanın en muhteşem gündoğumu ve gün batışının seyredilebildiği yer olmasıyla da ilgi çekmektedir. Her yıl binlerce insan gündoğumu ve gün batışını seyretmek için Nemrut Dağına gelmektedir.
Sponsorlu Bağlantılar
UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası olarak ilan edilen Nemrut Dağı, çevresindeki Kommagene Uygarlığı eserleri ile birlikte ülkenin önemli Milli Parklarından biridir. Nemrut Dağındaki dev heykeller ve tümülüs, Arsameia (Eski Kale), Yeni Kale, Karakuş Tepesi ve Cendere Köprüsü Milli Park sınırları içerisinde yer alıyor.

Tarihçe
İki bin yıldır güneşin doğuşunu ve batışını 2150 m. yükseklikte izleyen dev heykellerin sırrının çözülmesi için Kommagene Uygarlığı’nın keşfine gitmek gerekir.
Nemrut Dağı’nın Kraliyet Akademisi tarafından araştırma yapmak üzere bölgeye gönderilen genç bilim adamı Otto Punchtein başkanlığındaki ekip, Nemrut Dağı’nın tepesindeki tümülüs ve tümülüsün doğu ve batı yanlarında oluşturulmuş teraslar üzerindeki devasa heykeller ve çeşitli kabartmalardan oluşan eserler üzerinde çalışır. Uzun çalışmalar sonunda Grekçe yazılı kitabeyi çözen Punchstein, bu eserlerin Kommagene Uygarlığı’na ait olduğunu ve Kommagene Kralı I. Antiochos tarafından yaptırıldığını keşfeder. Antiochos’un ağzından yazılan kitabe, Nemrut Dağı’nın sırrını ve Antiochos’un yasalarını içermektedir.
Kommagene Uygarlığının ortaya çıkmasını sağlayan kazılar, Nemrut Dağı’ndan başka Arsameia, Samsat ve Fırat Havzasında gerçekleştirilmiştir. Bölgede yapılan kazılarda ortaya çıkartılan taşınabilir eserler müzelerde, geri kalanları da Milli Park Alanı içerisinde korumaya alınmıştır.

Kommagene Krallığı
Yunanca “Genler Topluluğu” anlamına gelen Kommagene, ismiyle bağdaşırcasına, Grek ve Pers uygarlıklarının inanç, kültür ve geleneklerinin bütünleştiği güçlü bir krallıktır. Toros Dağlarındaki çeşitli yolların birleştiği noktada bulunan antik Kommagene Krallığı, Suriye’nin Kuzeyi, Hatay, Pınarbaşı, Kuzey Toroslar ve doğuda Fırat Nehri’nin çevrelediği verimli topraklarda yer almıştır. Tarıma ve hayvancılığa elverişli ve ekonomik önemi yüksek sedir ağacı ormanlarını barındıran Kommagene topraklarının, ilk çağlardan beri yerleşim alanı olarak kullanıldığı civardaki mağara ve arkeolojik buluntulardan anlaşılmaktadır.
Antik dünyanın küçük ancak güçlü ülkesi Kommagene, baba tarafı Pers Krallarından “Krallar Kralı olarak anılan Darius’a ile, anne tarafı Makedonya Hükümdarı Büyük İskender ile akraba olan bir prensin oğlu Mithradates Kallinikos tarafından, İ.Ö. 109 yılında bağımsız bir krallık olarak kurulmuştur. Farklı topluluklardan meydana gelen ve ayrı inanç ve kültürlere sahip Kommageneliler arasındaki birliği sağlamak konusunda büyük başarı sağlayan Mithradates Kallinikos, tanrılarla olan bağını kuvvetlendireceği ve böylece ulusunu barış içerisinde yaşatacağı inancıyla ülkesinin çeşitli yerlerinde tapınaklar yaptırmıştır.

İklim
Kahta ilçe sınırlarındaki Nemrut Dağında karasal iklim özellikleri görülmektedir. İlçe sınırlarındaki Atatürk Baraj gölü nedeniyle, iklim yapısı önemli bir ölçüde değişikliğe uğrayarak Akdeniz iklimi ile benzerlik göstermeye başlamıştır. Ancak yaz ortasında bile, Nemrut Dağında gün doğumu oldukça soğuk olur.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen KisukE UraharA; 14 Eylül 2008 15:43 Sebep: Sayfa Düzeni
eXcaLLaNT - avatarı
eXcaLLaNT
Ziyaretçi
28 Mayıs 2008       Mesaj #3
eXcaLLaNT - avatarı
Ziyaretçi
Büyük Tümülüs Gordion'daki büyük tümülüs, mezar odasının çukur içinde değil de zemin yüzeyinde yapılmış olmasıyla dikkat çeker. Mezar odası (iç boyutlları 5.15x6.20, yüksekliği 3.25m), kireç taşından kaba bir duvarla çevrilmiştir. Bu 53 metre boyundaki tümülüsün yapılış tekniğine gösterilen özen, tam mezarın Friglerin en güçlü döneminde yaşayan bir krala ait olduğunu düşündürmektedir. Çeşitli iddialara göre mezar ya Midas'a ya da Midas'ın babası Gordias'a aittir.

Anadolu'nun piramitleri denilen tümülüslerden biri olan Büyük Tümülüs'ün 53 metre altındaki mezar odasının bozulmadan ortaya çıkarılışı 20. yüzyılın ikinci yarısında ortaya konulan başarılı arkeolojik uygulamalardan biridir. Kazı başkanı Roudney S. Young eski tümülüsün 250 metre çapında ve 70-80 metre yüksekliğinde olabileceğini tespit etmiştir.
Son düzenleyen KisukE UraharA; 14 Eylül 2008 15:39 Sebep: Sayfa Düzeni
GÜLGECELER - avatarı
GÜLGECELER
Ziyaretçi
28 Ağustos 2008       Mesaj #4
GÜLGECELER - avatarı
Ziyaretçi
Adıyamanda Enerji
Enerji tüketimini sanayi ile doğrudan ilgisi bulunduğundan ilimizdeki enerji durumu son yıldaki alınan elektrik enerji miktarı 648.901.362 KWh, satılan elektrik enerjisi ise 513.295.305 KWh.dır. tüketilen elektrik enerjisinin %60 sanayide, %16 meskenlerde, kalan %24'lük kısım ise diğer alanlarda kullanılmıştır.Sanayide kullanılan elektrik enerjisi diğer müşteri gruplarına göre önemli bir yere sahiptir. Sanayi tüketimleri içerisinde Adıyaman Çimento fabrikası, TPAO sondaj tesisleri, Tekstil Fabrikaları ilk sıraları oluşturulmaktadır.
İlimiz kalkınmada öncelikli iller arasında yer aldığından, tüm abone gruplarında %10-12 arasında indirimli elektrik satışı yapılmaktadır.
Ayrıca teşvik kredisi ya da KOBİ kredilerinden yararlanan tüm sanayi kuruluşlarına 1999 yılından itibaren başlamak üzere elektrik enerji bedellerinden, ilk yıl için %50, ikinci yıl için %40, üçüncü yıl için %25 indirim uygulaması yapılmış ve bu uygulama halen devam etmektedir.

İlimiz Atatürk Barajı ve Karakaya Barajı HES'larına çok yakın olduğundan sağlıklı bir biçimde elektrik enerjisi alabilmekte ve gerilim düşümü vb. gibi olumsuzluklar ilimizde yaşanmamaktadır.

Şehir şebekeleri, dağıtım hatları ve diğer elektrik tesisleri yönünden altyapı çalışmaları tümüyle tamamlanmış ve yenilenmiş olan ilimizde, tüm OG gerilimi 33 kV.dır.
Elektrik enerjisi yönünden İlimiz ve İlçelerinde önemli bir problem bulunmamaktadır.

İlimize 2000 yılı için 648.901.362 KWh elektrik enerjisi satın alınmış ve bunun 513.295.305 KWh'i satılmıştır.

Adıyamanda Ekonomi
Adıyaman da Sanayi, 1967 Yılında Faaliyete giren ve devlet kuruluşu olan Sümerbank (Pamuklu Sanayi İşletmesi ) 'la başlamıştır. Daha sonra yine Devlet Kuruluşu olan Süt, Çimento Fabrikaları ile Sanayi gelişme göstermiştir. 1988 yılına kadar sanayileşme konusunda ciddi bir gelişme olmaz. Ancak bu tarihten sonra ülkemiz ekonomisindeki sanayileşme çabaları ve sanayinin teşvik edilmesi sonucu yatırımların hızlandığı gözlenmiştir. Özellikle yöresel ihtiyaçların sonucu olarak tarıma dayalı un ve tekstil fabrikalarının sayısı hızla artış göstermiştir.

Adıyaman sanayii çoğu orta ve küçük işletme ölçeğinde toplam 90 adet işletmeden oluşmaktadır. Bu işletmelerin çoğunluğu tarıma dayalı sanayi dallarında faaliyet göstermektedirler. Bu işletmelerde istihdam edilen işçi sayısı ise toplam 5053 kişidir. Yani bir işletmede çalışan işçi sayısı ortalama 56 kişidir.

* Sanayi Sektörleri
o Tekstil Sanayi
o Gıda Sektörü
o Kimya Sanayi
o Makine Sanayi
o Ağaç - Plastik
o Toprak - Maden Sektörü
* Yatırım Teşvikleri
o Yıllara göre yatırım teşvik kredi tutarları
o Yatırım Teşvik Belgeli işletmelerin sektörel dağılımları ve Kredi tutarları
o Adıyaman'da Yatırımlara ve Kobilere Tanınan Teşvik Unsurları
* Yatırım Alanları
* Yatırımda Devlet Desteği
* Organize Sanayi Bölgesi
* Küçük Sanayi Sitesi
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen KisukE UraharA; 14 Eylül 2008 15:40 Sebep: Sayfa Düzeni
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
14 Eylül 2008       Mesaj #5
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!
ADIYAMAN. Güneydoğu Anadolu Bölge-si'nin Orta Fırat bölümünde yer alan Adıya­man ilinin toprakları kuzeyde Doğu Anadolu'
Adıyaman kenti hem ilin, hem de Güneydoğu Anadolu'nun küçük bir ticaret merkezidir.

ya, batıda Akdeniz Bölgesi'ne kadar uzanır. Doğusunda ve güneyinde akan Fırat Irmağı, ilin Diyarbakır ve Urfa illeriyle sınırını çizer. Geçilmesi güç, savunulması kolay olduğu için tarih boyunca yerleşme yeri olarak seçilen Adıyaman, üzümü, nitelikli tütünü ve Nem­rut Dağı'ndaki dev tanrı başı heykelleriyle ünlüdür.

ADIYAMAN İLİNE İLİŞKİN BİLGİLER
YÜZÖLÇÜMÜ: 7.614 km2. NÜFUS: 430.728 (1985). İL TRAFİK NO: 02.
İLÇELER: Adıyaman (merkez), Besni, Çelikhan, Gerger, Gölbaşı, Kâhta, Samsat.
İLGİ ÇEKİCİ YERLER : Adıyaman, Kâhta ve Besni kaleleri; Adıyaman Müzesi; Cendere Köprüsü; Nem­rut Dağı kalıntıları; Karakuş Tepesi; Pirin (Perre) ve Gümüşkaya mağaraları; Gölbaşı Gölleri.

Doğal Yapı
Toroslar'ın güneydoğu uzantıları içinde yer alan il toprakları genel olarak dağlık ve yaylalıktır. Güneydeki tarım yapılabilir düz­lüklerin yükseltisi 600 metre iken kuzeydeki dağların yükseltisi 2.551 metreye ulaşır.

Malatya Dağlan adını alan Güneydoğu To­roslar'ın batı uzantıları ilin kuzeyini kaplar. Kuzeye gidildikçe yüksekliği artan Malat­ya Dağlan'nın birçok tepesi 2.000 metreyi aşar. Akdağ, 2.551 metreye ulaşan doruğuyla bu dağlann en yüksek noktasıdır. 2.150 metre yükseklikteki Nemrut Dağı (bak. nemrut Da-Gl), Kommagene Krallığı'nın tapınak kalıntıları olan, taştan yapılmış çok sayıdaki tanrı başla­rıyla yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağıdır. Nemrut Dağı'nın doruğundan bakıldığında yalnız Adıyaman değil Urfa ve Diyarbakır toprakları da görülebilir. Bu dağların etekle­rindeki çayırlıklar hayvan otlatmaya elveriş­lidir.
İl topraklarının yaklaşık üçte birini oluştu­ran güney bölümü, yükseltisi 600 ile 1.000 metre arasında değişen engebeli bir yapıda­dır. Adıyaman ilinin başlıca yerleşmeleri bu kesimde yoğunlaşmıştır. İl topraklarının an­cak yüzde onunu kaplayan ovaların en önem­lileri, toplam 815 km2Tik bir alana yayılan Kâhta ve Adıyaman ovalarıdır.

İlin en önemli akarsuyu olan Fırat, Malatya Dağları'nın güney yamaçlarından doğan bü­tün akarsuları toplayarak ormanlarla kaplı derin boğazlar içinde akar. Fırat Irmağı üze­rinde yapılmakta olan Atatürk Barajı tamam­landığında ülkenin en büyük barajı olacaktır. Oluşacak baraj gölünün yatağı«Adıyaman kentinin 5 km yakınına kadar uzanacağı ve birçok yerleşim yeri baraj gölünün suları altında kalacağı için yeni yerleşmeler kurul­maktadır.

Batıdaki Gölbaşı Gölleri'nden doğan ve Kahramanmaraş topraklarına geçerek Cey­han'a karışan Aksu dışındaki bütün akarsular Fırat'a akar. Göksu, Kalburcu Çayı, Kâhta Çayı ve Ziyaret Çayı Fırat'a katılan önemli akarsulardır.
Adıyaman ilinin sınırları içinde dört küçük göl vardır. Gölbaşı Gölleri adıyla anılan Göl­başı, Azaplı ve İnekli adındaki üç göl Toroslar üzerinde oluşmuş kaya gölleridir. Yağışlı aylarda taşarak birleşen bu göllerde bol balık bulunur. Kâhta Çayı'nın çıktığı Abdülharap Gölü ise ulaşılması güç dağlık bir bölgededir ve ormanlarla çevrilidir.

Adıyaman ilinde genel olarak bütün Gü­neydoğu Anadolu'da egemen olan bozkır iklimi görülür. Bununla birlikte, yüzey biçim­lerinde görülen iki ayn bölge özelliği iklime de yansımıştır. Kuzeydeki dağlık topraklarda kışlar soğuk ve çok karlı, yazlar serindir. Gece ile gündüz arasında büyük sıcaklık farkları vardır. En çok kar alan yer ilin kuzeydoğu bölümüdür. Dağlık bölgenin alça­larak sona erdiği güneydeki yaylalarda kışlar ılık, yazlar sıcak ve kurak geçer. Gölbaşı'nın küçük bir bölümünde Akdeniz iklimine rast­lanır. Yıllık ortalama yağışın 835 mm olduğu Adıyaman'da en çok yağış ocak, en az yağış ağustos aylarında düşer.

Ormanlar il topraklarının yüzde 17'sini kaplar. Dağlık yörelerde meşelik ve fundalık olan orman alanlarında fundalıklar daha geniş yer tutar. Otlakların bulunduğu yaylalar hayvancılığı ilin başlıca geçim kaynağı duru­muna getirmiştir.
Adıyaman ili av hayvanları yönünden ol­dukça zengindir. Su boylarında ve göl kıyıla­rında keklik, yabanördeği ve yabankazı görü­lür. Gölbaşı çevresinde ve yükseklerde de yabandomuzu oldukça boldur.
Kaynak: MsXLabs.org &Temel Britannica
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Gerçekçi ol imkansızı iste...
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
14 Eylül 2008       Mesaj #6
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!
Adıyaman
MsXLabs.org &Temel Britannica

Ad:  Resim1.jpg
Gösterim: 368
Boyut:  21.6 KB
Tarih
Adıyaman Anadolu'nun en eski yerleşme yerlerinden biridir. İlde yapılan çeşitli kazılar­da İÖ 3000 yıllarına uzanan kalıntılar bulun­muştur. Tarihöncesi insanların toplu halde yaşadıkları büyük mağaralarda, o çağlardan kalma sütunlara, balkonlara, bölmelere ve su kuyularına rastlanır. Adıyaman'a ilişkin yazılı belgeler Hititler'le başlar. İÖ 1650-1340 yılla­rı arasında Hititler'in egemen olduğu bölgede daha sonra Mitanni, Urartu, Asur, Med, Pers ve Roma uygarlıkları kurulmuştur. Bu yöre ortaçağ sonlarına kadar Mezopotamya, Suriye ve Anadolu arasında, ticaret yollarının geç­tiği önemli bir merkez olmuştur. Bölgede İÖ 69 - İS 72 yılları arasında egemen olan Kommagene Krallığı, batı ve doğu kültürleri­nin iç içe geçtiği bir uygarlıktı.

Ad:  nemrut.jpg
Gösterim: 380
Boyut:  35.9 KB
Kâhta ilçesinin kuzeyindeki Nemrut Dağı'nda, Kommagene Krallığı'ndan kalma ışık tanrısı heykeli.

Kommagene
Krallığı'nın dinsel merkezi olan Nemrut Da-ğı'ndaki kalıntılarda bu özellik görülür. Böl­gede Roma döneminden kalan yapılar arasın­da ünlü Cendere Köprüsü günümüze kadar ulaşabilmiştir.
Arap ve Bizans devletleri arasında sınır kenti olan Adıyaman bölgesini, Malazgirt Savaşı'nı izleyen yıllarda Selçuklular ele ge­çirdi. Haçlı Seferleri sonrasında Artuklular, Eyyubiler ve Dulkadiroğulları'nın etkisine giren bölge, 1517'de, Yavuz Sultan Selim'in Mısır seferi sırasında Osmanlı Devleti'ne bağ­landı. Bugünkü Adıyaman ili 1954'te oluştu­ruldu.

Ekonomi

Ad:  nemrut 2.jpg
Gösterim: 258
Boyut:  24.2 KB

Nemrut Dağı, Adıyaman yöresinde egemenlik kurmuş olan Kommagene Krallığı'nın en ünlü tapınma merkezlerinden biriydi. Taştan yapılmış tanrı ve yarıtanrı başları bu tapınağın kalıntılarıdır.
Nüfusun yüzde 88'inin geçim kaynağı tarımsal üretim ve hayvancılıktır. Buğday, arpa, pirinç gibi tahıllar, tütün, pamuk, şekerpancarı gibi sanayi bitkileri, nohut, kırmızı mercimek gibi baklagiller yetiştirilir. Üzüm, elma, armut, incir gibi meyveler ve antepfıstığı ilin başlıca ürünleridir. Besni ilçesinde 25 çeşit üzüm yetiştirilir ve bu üzümlerden yurt çapında tanınan güzel kokulu pekmezler yapılır. Göl-başı'nda üretilen şekerpancarı da Malatya Şeker Fabrikası'nda işlenir.

İlin en önemli sanayi kuruluşu çimento fabrikasıdır. Bunun yanı sıra Sümerbank'ın pamuklu dokuma, Türkiye Süt Endüstrisi Kurumu'nun peynir ve tereyağı fabrikaları, Türkiye Et ve Balık Kurumu'nun soğuk hava depoları vardır.
Adıyaman'da petrol, krom ve bakır maden­leri bulunur. 1958'den bu yana il merkezi yakınındaki Toybelen'de petrol çıkarılmakta­dır. Türkiye Petrolleri'nin 38 petrol kuyusun­dan günde ortalama 1.500 varil petrol elde edilir. 1988'de Adıyaman kenti yakınlarında açılan bir kuyudan da petrol çıkmıştır.

Toplum ve Kültür
Tarihöncesinden bu yana çeşitli uygarlıkların yerleşim yeri olan Adıyaman bölgesi zengin bir kültür birikimine sahiptir. Adıyaman, Selçuklular zamanında Anadolu'ya gelen Türkmen topluluklarının yerleştiği bölgeler­den biridir. Hayvancılıkla geçinen aşiretler yaz mevsiminde sürüleriyle birlikte yaylalara çıkarak, keçi kılından dokunmuş, sıcağı ve soğuğu geçirmeyen "karaçadır"larda yaşarlar. Adıyaman'ın özellikle kırsal yörelerinde şal­var ve başa takılan poşu erkek giyiminin özelliğidir. Kadınlar ise gümüş takılarla süslü başlık giyerler. Yörenin, sevda konularını işleyen uzun havaları ünlüdür.
Adıyaman ilinde, halıcılık ve bakırcılık başta olmak üzere çeşitli el sanatları gelişmiş­tir. El tezgâhlarında yünden dokudukları rengârenk halı ve kilimlerde genellikle kendi yaptıkları kökboyaları kullanırlar. Türkmen­ler arasında göçebe yaşantısı için gerekli araç ve gereçlerin yapımına yönelik ağaç oymacılı­ğı da önemli el sanatlarındandır. Yörenin dantel ve oyaları, atkı, poşu, eldiven, çorap gibi el örgüsü giysileri ünlüdür.

İl Merkezi: Adıyaman
Adıyaman kenti, kuzeydeki dağların etekle­rinden sonra başlayan düzlüklerde kuruludur. Emeviler zamanında, 8. yüzyılda kurulan kente, Emevi komutanı Mansur İbn Cavana tarafından bir kale yaptırılmıştır. Bizans saldı­rılarına karşı yapılan bu üç kapılı kale daha sonra Abbasi Halifesi Harun Reşid dönemin­de onarılmışsa da bugün yıkıntı halindedir.
Kente 5 km uzaklıktaki Pirin köyü mağara­ları eski Perre uygarlığından kalmadır. Bu mağaralar Roma döneminde mezar olarak kullanılmıştır. 1982'de açılan Adıyaman Mü-zesi'nde kazı buluntuları, Roma ve Selçuklu paraları, süs eşyaları sergilenmektedir.
Kentin nüfusu 71.644'tür (1985).

Kaynak: MsXLabs.org &Temel Britannica
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Gerçekçi ol imkansızı iste...
volture - avatarı
volture
VIP "Ipıslak Balık"
1 Ocak 2010       Mesaj #7
volture - avatarı
VIP "Ipıslak Balık"
Adıyaman İli Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bulunmaktadır ancak toprakları Kuzeyde Doğu Anadolu Bölgesinden Batıda Akdeniz Bölgesine kadar uzanmaktadır. Fırat Irmağı şehrin diğer illerle sınırını oluşturmaktadır. Adıyaman İli tütünü,Üzümü ve Nemruttaki Tanrı Başı Heykelleri ile meşhur bir ildir. Adıyamanda gezilecek yerler arasında Kahta Kalesi, Besni Kalesi, Adıyaman Müzesi, Cendere Köprüsü, Nemrut Dağı, Perre Mağarası sayılabilir. Adıyaman İlinin İlçeleri Besni, Çelikhan, Gerger, Gölbaşı, Kahta, Samsat ilçeleridir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
8 Nisan 2011       Mesaj #8
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Adıyaman

Büyük kısmı Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde kalan il ve aynı ilin merkezi olan kent.

1954'e kadar Malatya'ya bağlı bir ilçeyken sözü geçen tarihte il hâline getirildi. Kuzeyde Malatya, doğuda Diyarbakır ve Şanlıurfa, güneyde Şanlıurfa ve Gaziantep, batıda Kahramanmaraş illeri arasında kalır. Güneydoğu Toroslarla, onların güneyindeki tepelik alanlar ve plâto düzlüklerinde bulunan Adıyaman ili, iklimi ve doğal bitki örtüsü ile Güneydoğu Anadolu'nun genel özelliklerini taşır: Az çok karasal bir iklim ve step formasyonu.

Tahıl, pamuk, baklagiller ve bazı meyvelere dayanan tarım (mercimek, antepfıstığı, üzüm) ve hayvancılık önemlidir. Fakat tarımsal üretim başka illere göre azdır. İl topraklarından geçen suların çoğu Fırat'a karışır (en önemlisi Kâhta Çayı). Bakır, krom ve az miktarda petrol çıkarılır. Ekonomisi tamamen tarıma dayalı olduğu için kırsal nüfus oranı yüksektir (%90 kadar). Güneydoğu Anadolu Projesi'nin (GAP) bir parçası olan Atatürk Barajı'nın il tarımına büyük bir canlılık ve çeşitlilik getirmesi öngörülmektedir. Adıyaman'da 40 kadar petrol kuyusu açılmıştır. Bunların büyük çoğunluğu Türk Petrolleri Anonim Ortaklığı tarafından işletilmektedir. Günlük verim 750-1500 varildir. Adıyaman küçük bir ticaret merkezi olmaktan öteye gidememiştir. İlde, büyük sanayi işletmesi sayılabilecek birkaç kuruluş vardır. Bunlardan devlete ait olan dördü pamuklu dokuma, süt ürünleri, tütün ve çimento işkollarında; özel kesime ait olanı ise madenî eşya işkolunda etkinlik gösterir.

İl merkezi Adıyaman, Malatya Dağları'nın (Güneydoğu Toroslar) güney etekleri önünde kurulmuştur. Adıyaman, Orta Çağ'da kurulan bir kenttir. Kesinlik kazanmamakla birlikte, bir İlk Çağ kentinin yerine kurulmuş olabileceği görüşü de hâkimdir. Kurulduğu dönemde adı Hısn Mansur olan kentin bu adının Emevî kumandanlarından Mansur bin Câvana'dan geldiği söylenir. Müslümanlığın ilk devirlerinde, devleti Bizans'a karşı koruyan önemli kalelerden biriydi. 10. yüzyıldan 16. yüzyılın başına kadar Bizanslıların, Haçlıların, Selçukluların, Memlûklirin egemenliğinde yaşadı. 1516'da I. Selim tarafından Osmanlı topraklarına katıldı. Türkler kentin hem eski adını kullandılar, hem de "Adıyaman" dediler.

Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
DERUNİ - avatarı
DERUNİ
Ziyaretçi
25 Ağustos 2011       Mesaj #9
DERUNİ - avatarı
Ziyaretçi
ÇORBALAR
  • Meyir Çorbası
  • Alaca Çorbası
  • Malhıta Çorbası
  • Tarhana Çorbası
  • Mercimek Çorbası
  • Yoğurtlu Çorba
  • Un Çorbası
  • Dövme Çorbası
  • Pıtpıtı Çorbası
SEBZE YEMEKLERİ
  • Adıyaman Tavası
  • Parmak Kebap
  • Dolma-Sarma
  • Yeşil Fasulye Sulusu
  • Dövmeç
PİLAVLAR
  • Karıştırmalı pilav
  • Kavurmalı Pilav
  • Mercimekli pilav
  • (Bütünmercimekle yapılacak)
  • Şahreli (şehriyeli) pilav
  • Tavuklu pilav
  • Meyhane pilavı
  • Domatesli pilav
  • Ciğerli pilav
KÖFTELER
  • Kavurmalı sıcak köfte
  • Kel köfte
  • Yarpızlı (Yarpuzlu) köfte
  • Ekşili köfte
  • Patlıcanlı kollotik
  • Dolmalı köfte
  • İçli köfte
  • Yapıştırma
  • Çiğ köfte
PİDELER
  • Kavurmalı hitap
  • Ot hitabı
  • ( körnıen, nanecük, haldar v.s)
  • Peynirli ekmek
  • Tava kıloru
  • Semsek
  • Besmet (Peksimet)
  • Bazlama
  • Taplama
  • Katmer
MANCALAR (SALATALAR)
  • Yarpız (Yarpuz) mancası
  • Pirpirim salatası
  • Patates salatası
CACIKLAR
  • Pirpirim cacığı
  • Kabak cacığı
  • Marul cacığı
  • Yarpız (Yarpuz ) cacığı
TATLILAR
  • Tene helvası
  • Top helvası
  • Nişe bulamacı
  • Şilik
  • Heside
  • Aşure
  • Kesme
  • Peynirli irmik helvası
  • Kaşık tatlısı
  • Burma Tatlısı
Adıyaman, yemek çeşitleri bakımından çevre illerle benzerlik göstermekle beraber; gerek yemeklerin adı ve gerekse de yapılış şekli açısından farklıdırlar.

Yöremizin yemeklerinin temel maddeleri buğday ürünleri kuru baklagiller patlıcan, domates, lahanadan oluşmaktadır. Tat verici olarak bütün yemeklerde soğan, sarımsak, salça, pul biber, maydanoz, kuru nane ve diğer baharatlar kullanılmaktadır.

Kültür değişiminin sonucu olarak Adıyaman mutfağında büyük gelişim ve değişim olduğu gözlenmektedir. Bu değişim süreci yöremiz mutfağını zenginleştirilmiş olup, sebzelerin kullanımını artırmıştır. Ekonomik duruma göre etin yerini kuru baklagiller almaktadır. Ayrıca yabani bazı otlarında yemeklerde kullanıldığı dikkat çekmektedir.

Adıyaman yemekleri genel olarak şu özelliklere sahiptir:

Adıyaman'ın tüm yemekleri (birkaç tür hariç ) etle yapılmaktadır.

Yemekler uzun zaman alan incelik ve dikkat gerektiren yorucu uğraşlar sonucu hazırlanır

Bulgur ve Sümüt (Simit- Köftelik) ile yapılan yiyeceklerin fazlalığı dikkat çekmektedir.

Sümütten yapılan köfte çeşitleri Adıyaman Mutfağında büyük bir öneme sahiptir
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen _Yağmur_; 26 Mayıs 2015 12:35 Sebep: sayfa düzeni yapıldı.
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
26 Mayıs 2015       Mesaj #10
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
ADIYAMAN
MsXLabs.org & Büyük L.

ADIYAMAN (02), U.-U. Anadolu ooı- gesinde il; 513 131 nüf. (1990). 7 871 km2; 9 ilçe; 15 bucak; 355 köy. Merkezi Adıyaman, 100 044 nüf. (1990). Gaziantep bölge idare mahkemesi'ne bağlı.

Adıyaman toprakları, Güney-doğu To- roslar'ın batı kesimiyle dağların eteklerinden Fırat nehrine değin uzanan platolara yayılır. Kuzeydeki çok engebeli kesimde, 2 500 m'yi aşan dağlar yükselir (Kar- lıkdağ 2 583 m, Akdağ 2 510 m). Yer yer seyrek meşe ormanıyla kaplı dağlar, doğuda Fırat nehriyle derin boğazlar oluşturur. Dağların güneyinde Fırat'a doğru hafif bir eğimle alçalan ve genellikle bozkır görünümünde olan 600 - 800 m yükseklikteki yaylalar uzanır. Fırat nehri ile kuzeydeki dağlardan inen kollarıyla ilin batısında bir dizi gölün sularını boşaltan Aksu ırmağı, il topraklarından geçer, ilin G.- D. 'sunda geniş bir alan, tarihi Samsat kasabası da dahil, G.-D. Anadolu Projesi (GAP) gereği boşaltılmaktadır.

Adıyaman ilinin nüfus yoğunluğu ortalama 56 kişiyle Türkiye ortalamasının altındadır. Başka bölgelere göç etmesine karşın ilin nüfus artış oranı oldukça yüksektir (Yaklş. %35). Köylerden kasabalara göç olmakla birlikte kentleşme hızı düşüktür. Halkın yaklaşık % 64'ü kırsal yerleşmelerde yaşar; tarım ve hayvancılıkla uğraşır. Başlıca tarım ürünleri, başta tahıl olmak üzere pamuk ve tütündür. Çok sayıda küçükbaş hayvan beslenir. İl sınırları içinde krom ve bakır yatakları vardır. Kâhta dolaylarında petrol de üretilir. Kente ulaşım kara ve demiryoluyla sağlanır Malatya- Fevzipaşa demiryolu üzerindeki Gölbaşı istasyonu önemli bir ulaşım merkezidir. Karayolları, toprakların engebeli olması nedeniyle azdır.

ADIYAMAN, esk Hısmmansur, Adıyaman ilinin merkezi kent. Malatya’nın 174 km G.'inde, Gaziantep’in 153 km K - D.'sunda, Ankara’nın 769 km G- D.'sunda; 100 044 nüf. (1990).

• COĞRAFYA. Uzun süre, 10 000 dolayında nüfusu, elverişsiz ulaşım koşullarıyla yerel bir ticaret merkezi ve küçük bir kasaba olarak kaldı. İl merkezi olduktan sonra nüfusu hızla artarak 50 000'i aştı vş orta büyüklükte bir kent görünümü kazandı. Günümüzde karayollarıyla öteki bölgelere ve 66 km’lik bir yolla batısındaki Gölbaşı istasyonunda demiryolu şebekesine bağlandı.

• TARİH. Adıyaman'ın antik Perre* kentinin yerine geçmiş olması olasıdır. Bölgeye i.0.1650 - I.Û.1340 arası Hititler egemendi. Bunu, sırasıyla Hurri, Mitanni, Kummuh krallığı, Babıl, Urartu, Asur egemenlikleri izledi. Asur devleti yıkıldıktan- sonra, önce Med, sonra Pers egemenliğine girdi. Pers egemenliği, İskender’in doğu seferine kadar (İ.Ö. 333) sürdü. İskender'in ölümünden sonra Selefkiler'in payına düştü. Bölgede yönetim İ.Ö. 69 - İ S. 72 arası Kommagene krallığındaydı.
İ S. 72'de imparator Vespasianus bölgeyi roma topraklarına kattı. Adıyaman, VII. yy.'da İslam egemenliğine girdi ve İslam ülkesini Bizans'tan ayıran sınır bölgesinde yer aidi. Adıyaman'ın eski adı Hısnı- mansur’un bu kentte Abbasiler'e karşıko- yan emevi komutanı Mansur bin Cave- ne'den geldiği söylenir, Abbasi halifesi Harunurreşit kentin kalesini onarttı. Müslümanlarla Bizans arasında birkaç kez el değiştirdikten sonra X.yy. ortalarında Bizans'a geçti. XI. yy. sonunda Selçuklular1 ın etkisine girdi, kısa süre sonra Haçlılar' ca istila edildi. XII. yy. ortalarında Selçuklular tarafından geri alındı. Artuklular’ın, Eyyubiler’in eline geçti. XIII. yy. ortasında Hulagu'nun saldırısına uğradı. Aynı yüzyılın sonlarında Memluklular’ın egemenliğine girdi. Adana merkezli bir beylik kuran Dulkadiroğullar'ınca yönetildi. 1516'da Yavuz Sultan Selim, kenti OsmanlI topraklarına kattı. Cumhuriyet döneminde Malatya'nın bir ilçesiyken, 1 aralık 1954'te il merkezi oldu.

• MİMARLIK.
Kentin çekirdeğini oluşturan Adıyaman Kalesi (Hısmmansur), emevi komutanı Mansur bin Cavene tarafından yaptırılmıştır (VIII. yy.). Abba- siler döneminde Harunurreşit kaleyi onanmıştır. Bugün oldukça yıkık durumdadır. Dulkadiroğulları zamanında Alaüd- devle'nin yaptırdığı Ulu cami (Camii Kebir) 1863'te tümüyle yenilenmiştir. OsmanlI döneminde yaptırılan Çarşı camisi (1557), Eski Saray camisi (1638), Kab camisi (1768), Yeni Pınar camisi (1720) ona- rımlar nedeniyle özgünlüklerini yitirmiştir.

• SANAT.
Adıyaman müzesi. Adıyaman çevresinde yapılan kazı ve araştırmalardan elde edilen buluntularla 1982'de açıldı. Müzede Gritille höyük, Hayaz höyük, Horiskale, Tilla höyük, Samsat kazı buluntuları, roma ve selçuklu sikkeleri sergilenmektedir.

Türkiye çimento ve toprak sanayii T.A.Ş'ne (ÇİT03AN) bağlı kamu kuruluşu. 1983'te Adıyaman ilinin Börkenek köyü yakınında kuruldu. Ön ısıtıcılı kuru sistem teknolojisiyle çalışan tesis, yılda 590 bin klinker, 620 bin ton çimento üretebilecek kapasitededir. Fabrikada yakıt olarak kömür; katık maddesi olarak tras ve cüruf kullanılır, TS 19-PÇ portland çimentosu ve TS 19-KPÇ katkılı portland çimentosu üretilir Sermayesinin tamamı devletin olan kuruluşta 55 memur ve 249 işçi çalışmaktadır (1985).
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

16 Ocak 2009 / Kral_Aslan Eğitim Bilimleri
9 Şubat 2012 / GüNeSss Türkiye Coğrafyası