Arama

Yunus Nadi Abalıoğlu - Tek Mesaj #3

AndThe_BlackSky - avatarı
AndThe_BlackSky
VIP VIP Üye
2 Eylül 2011       Mesaj #3
AndThe_BlackSky - avatarı
VIP VIP Üye
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kırk Dokuz Saat Zeplin İle Havada

233px YUNUS NADC4B0 49 Saat Zeplin ile Havada kitap 1930

Kırk Dokuz Saat Zeplin İle Havada, gazeteci ve siyasetçi Yunus Nadi'nin 1930 yılında yayımlanan gezi kitabıdır.
1924'ten beri yayımlanmakta olan Cumhuriyet gazetesinin kurucusu ve başyazarı olan Yunus Nadi Abalıoğlu'nun, o tarihlerde Batı dünyasında, özellikle de Almanya'da popüler olmuş bir hava taşıma aracı olan ve mucidi Kont Ferdinand von Zeppelin'e izafeten Zeplin adı verilen motorlu devasa balonlardan en ünlüsü olan Almanya bandıralı Graf Zeppelin'le 1929 yılında Avrupa üzerinde yaptığı 49 saatlik uzun seyahatindeki izlenimlerini naklettiği bu kitapta yazılanlar daha önce 1929'da Cumhuriyet gazetesinde bölümler halinde tefrika edilmişti. Yazılar gazeteye telgrafla ulaştırılmıştı.
Çok sayıda siyah beyaz fotoğrafın kullanıldığı kitabın sonunda bulunan ek bölümde Tayyareciliğe ait çeşitli makaleler yer almaktadır. Bu yazılardan biri de 1928 yılında kaleme alınmış olan "Dört buçuk saatte Kayseri-Ankara-İstanbul Seyahati" adlı yazıdır. Bu seyahatte Yunus Nadi Bey tek yolcu taşıyan üstü açık bir uçağa binmişti.
Bu kitabın Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk için özel bir değeri olduğu anlaşılmaktadır. Yunus Nadi kitabının imzalı bir nüshasını Atatürk'e armağan etmişti ve bu ithaf edilmiş özel nüshaAnıtkabir'deki Atatürk kitaplığında 1949 no ile muhafaza edilmektedir.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.