Arama


ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
14 Eylül 2011       Mesaj #1
ener - avatarı
Ziyaretçi

Etilen (Eten)

Ad:  etilen.JPG
Gösterim: 653
Boyut:  15.1 KB

etilen (CH2=CH2),
alkenler (olefinler) sınıfının en basit üyesi ve organik kimya sanayisinin en önemli hammaddelerinden biri olan hidrokarbon.

Etilenin petrolde ve doğal gazda bulunması, sanayinin büyük çaptaki etilen tüketimini karşılamaya yeterli değildir. Bu nedenle, etandan ham petrole kadar çeşitli ağır hidrokarbonların ısıyla ayrıştırılmasına dayanan birçok üretim yöntemi geliştirilmiştir; Türkiye’de etilen üretiminde hammadde olarak nafta, ABD’de etan ve etan-propan karışımları kullanılır.

Sanayide etilenden elde edilen en önemli madde, etilenin polimerleşme ürünü olan ve özellikle ambalaj malzemelerinin yapımında, tellerin kaplanmasında ve özel elyaf üretiminde kullanılan polietilendir. Polimerleşme yüksek basınç ve sıcaklık altında ya da Ziegler-Natta katalizörleri kullanarak sağlanır. Etilen sülfürik asitle tepkimeye girdiğinde, hidrolizle etil alkole dönüştürülebilen sülfatlar karışımı verir; klor ya da bromla birleştiğinde, çözücü ve benzin katkısı olarak kullanılan etilen dihalojenürler (etilen klorür ya da etilen bromür) elde edilir.

Etilen ile oksijenin tepkime ürünü olan etilen oksit, antifriz, deterjan ve başka ürünlerin üretiminde kullanılır. Etilen ile benzenin birleşmesiyle oluşan etilbenzen, hidrojen giderme tepkimesiyle, plastiklerin ve yapay kauçuğun üretiminde kullanılan stirene dönüşür.

Etilen, bitkilerde büyümeyi durduran, yaprak dökümünü hızlandıran, buna karşılık meyvelerde olgunlaşmayı sağlayan bir hormondur.
Saf etilen tatlı, hoş kokulu, renksiz, kolayca alev alan bir gazdır; — 169,4°C’de donar, -103,9°C’de kaynar.
Son düzenleyen Safi; 26 Mart 2018 01:51