Arama


kosovalı hulya - avatarı
kosovalı hulya
VIP VIP Üye
14 Eylül 2011       Mesaj #5
kosovalı hulya - avatarı
VIP VIP Üye
Cam
Camın soğutulan ama kristalleştirilmeyen ve fevkalade bi­çimde yavaşça akan bir sıvı olduğunu duymuş olabilirsiniz.Bu doğru değildir;cam gerçek bir katıdır.

Camın bir sıvı olduğu iddiasını desteklemek için genellikle eski kilise pencereleri örnek gösterilir;bu pencerelerdeki cam,pencerenin dibinde daha kalındır.

Bunun nedeni camın zamanla aşağı akması değil,Ortaçağ'daki camcıların her zaman tam olarak tektip bir cam ta­bakası kalıbı çıkaramamalarıydı.Camcılar tektip bir kalıp çıkaramadıklarında,anlaşılır bir biçimde,camın kalın ucunu aşağıya yerleştiriyorlardı.

Camın katı mı sıvı mı olduğu konusundaki karışıklık,Alman fizikçi Gustav Tammann'm (1861-1938) çalışmasının bir yanlış okumasından kaynaklanmaktadır;Tammann camı incelemiş ve cam katılaşırken onun davranışını tasvir etmişti.

Tammann,-sözgelimi- metallerdeki düzenli molekül dizisinden farklı olarak,camın molekül yapısının düzensiz ve dağınık olduğunu gözlemledi.

Bir benzetmede bulunarak,camı,"donmuş süpersoğuk bir sıvıyla" karşılaştırdı.Ama camın bir sıvıya benzediğini söyle­mek onun bir sıvı olduğu anlamına gelmez.

Günümüzde katılar,kristal ve amorf olmak üzere iki kategoriye ayrılır.Cam amorf bir katıdır.
Son düzenleyen Safi; 20 Kasım 2018 14:36