Cam Camın soğutulan ama kristalleştirilmeyen ve fevkalade biçimde yavaşça akan bir sıvı olduğunu duymuş olabilirsiniz.Bu doğru değildir;cam gerçek bir katıdır. Camın bir sıvı olduğu iddiasını desteklemek için genellikle eski kilise pencereleri örnek gösterilir;bu pencerelerdeki cam,pencerenin dibinde daha kalındır. Bunun nedeni camın zamanla aşağı akması değil,Ortaçağ'daki camcıların her zaman tam olarak tektip bir cam tabakası kalıbı çıkaramamalarıydı.Camcılar tektip bir kalıp çıkaramadıklarında,anlaşılır bir biçimde,camın kalın ucunu aşağıya yerleştiriyorlardı. Camın katı mı sıvı mı olduğu konusundaki karışıklık,Alman fizikçi Gustav Tammann'm (1861-1938) çalışmasının bir yanlış okumasından kaynaklanmaktadır;Tammann camı incelemiş ve cam katılaşırken onun davranışını tasvir etmişti.
Tammann,-sözgelimi- metallerdeki düzenli molekül dizisinden farklı olarak,camın molekül yapısının düzensiz ve dağınık olduğunu gözlemledi.
Bir benzetmede bulunarak,camı,"donmuş süpersoğuk bir sıvıyla" karşılaştırdı.Ama camın bir sıvıya benzediğini söylemek onun bir sıvı olduğu anlamına gelmez.
Günümüzde katılar,kristal ve amorf olmak üzere iki kategoriye ayrılır.Cam amorf bir katıdır.