Arama

Jacob Grimm - Tek Mesaj #2

Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
16 Eylül 2011       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Jacob Ludwig Karl Grimm

Doğum: 1785, Hanau
Ölüm: 1863, Berlin
Alman masal yazarı ve dilbilimcisi.

Grimm Kardeşler'in büyüğüdür. Babasının ölümü üzerine (1796) gençliği zorluklar içinde geçti. Hukuk öğrenimine başladı (1802). Kral Jérome'un özel kitaplık memuru oldu (1808). Elçilik danışmanı olarak Viyana Kongresi'ne katıldı (1814-1815). Göttingen Üniversitesi'nde Eskiçağ bilimleri ve kütüphanecilik profesörü oldu (1829).

Hannover kralının anayasayı çiğnemesini protesto eden yedi öğretim üyesinden biri olarak görevinden uzaklaştırıldı ve krallık sınırlarının dışına çıkarıldı (1837). Berlin'de Alman Bilimler Akademisi üyeliğine seçildi ve profesörlük yaptı (1840).

Modern Alman edebiyat ve dilbiliminin temellerini attı. Dünya edebiyatında daha çok "Grimm Kardeşler" diye anılan Jacob ve Wilhelm Grimm, birlikte yaşadıkları gibi, birçok bilimsel ve edebî yapıtı da ortaklaşa yarattılar. "Heidelberg Coşumculuğu" (Heidelberg Romantik) denilen akım içinde yer aldılar ve bu hareketin halk edebiyatını ve halkbilimini yenileme ve eski Alman kültürünü canlandırma çabalarını desteklediler. Halk arasında yaptıkları çok uzun çalışmalardan sonra, "Çocuk ve Ev Masalları" (1812) adı altında, onları dünya çapında üne kavuşturan yapıtlarını yayımladılar. Alman masallarından yaptıkları bu derlemede masalları halkın ağzından dinledikleri biçimde, saflıklarını bozmamaya ve hiçbir şey eklememeye özen göstererek kaleme aldılar.

Grimm Kardeşler'in bilim alanındaki dev yapıtlarıysa "Deutsches Wörterbuch"dur (Almanca Sözlük, 1852-1858). Yapıt, onların ölümünden yüz yıl sonra Alman Bilimler Akademisi tarafından tamamlanabildi. Önemli yapıtlarından biri de "Geschichte der Deutschen Sprache"dir (Alman Dilinin Tarihi, 1848).

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi