Üstün Zekâlılar Öğretmenliği Programın İçeriği: Üstün zekâlı çocukların yeteneklerini geliştirerek kapasitelerini en üst düzeyde kullanmalarını sağlamak için öğretmenler yetiştiren bir programdır. Üstün zekâlı öğrencilerin bilimsel düşünce ve davranışlarla estetik değerleri birleştiren, üretken, problem çözen bireyler olarak yetişmelerini sağlamak amacıyla kurulmuştur. Üstün zekâlı çocukların tespit edilerek özelliklerine uygun özel programlar hazırlan-masına ve eğitilmesine dönük bir bölümdür.
Okutulan dersler nelerdir? Bölümün eğitim süresi 4 yıldır. Pedagojik formasyona yönelik derslerin yanı sıra, özellikle üstün zekâlılar grubuna giren öğrencilerin tespitine yönelik dersler, yeteneklerin geliştirilmesine yönelik özel müfredat programlarının hazırlanmasına yönelik derslerin yanı sıra bu öğrencilerin verilerine rehberlik edebilecekleri noktaları içeren dersler bölüm programında yer almaktadır.
Meslek için gerekli kişisel özellikler nelerdir? Bu bölümü seçecek öğrencilerin gözlem yeteneği kuvvetli, iletişim becerileri gelişmiş, sabırlı, sözel ifade yeteneği, güçlü, alanıyla ilgili literatür bilgisine hakim, alternatif üretme ve problem çözme becerisine sahip bireyler olmaları işlerini kolaylaştıracaktır.
Mesleğin çalışma alanları: Bu alanda öğretmen ihtiyacı olan özel eğitim kurumları, Rehberlik araştırma merkezlerinde görev alabilirler.
Mesleği tanıma yolları: Mesleği tanıma konusunda ilk önce dershane veya okul rehber öğretmeninize danışmanızda fayda vardır. Böyle bir imkanınız yoksa dershane, üniversite veya ajansların hazırladığı meslek rehberlerinden yararlanabilirsiniz. Meslekleri tanımanın diğer yolu da internet üzerinden arama motorları aracılığı ile bilgi edinilmesidir.
Mesleği uygulayan kişilerle konuşulması ise mesleğin olumlu veya olumsuz taraflarının öğrenilmesi anlamında önemlidir. Meslek odaları ve dernekler de mesleğin tanınması aşamasında yardımcı olacak kurumlardır. Meslek tanıtımı için insan kaynakları birimlerinde veya eğitim danışmanlık şirketlerinde işe alım uzmanı olarak çalışan kişilere de başvurulabilir. Üniversite öğretim görevlileri de meslek hakkında bilgi verebilirler.
Uzman görüşü: Üstün zekalı öğrencilere yönelik açılan okul ve kurumların çoğalması ile program mezunlarına duyulan ihtiyaç artmıştır. Mesleğin geleceğinin parlak olduğu söylenebilir.
Tercih edilme oranı: Tercih edilme oranının gün geçtikçe arttığı gözlenmektedir.
Mezunlara iş bulmada katkı sağlayacak etmenler: Yabancı dil bilmenin katkı sağlayacağı unutulmamalıdır. Okulun 3.yılından itibaren yarı zamanlı işler veya staj yapılabilir. Bilgisayarda ofis programlarına hakimiyet oldukça önemlidir. Ayrıca okutulan program doğrultusunda projeler geliştirilmesi veya projesi süren çalışmalara katılım artı puan getirecektir. Varsa okulda en az iki klüp faaliyetine katılmanızda fayda bulunmaktadır. Kişisel gelişim konuları ile ilgili yapılan eğitim programı, seminer, konferans, panellere katılmak da artı bir puandır. Kişisel gelişim kapsamında etkili iletişim,takım oluşturma, etkili yöneticilik, zamanı doğru kullanma gibi konular sayılabilir. Kişisel gelişim hakkında kitapların okunması da aynı faydayı sağlayacaktır. Üniversite lisenin devamı değildir. Üniversite yılları kişiliğin oturmaya başladığı yıllardır. Bu yıllarda grup yaşantıları deneyimi kişinin kendisini tanıması anlamında yarar sağlamaktadır. Sanat ve sporla ilgilenmek ise beden ve ruh sağlığına katkı sağlayacaktır.
kaynak