Üye Ol
Giriş
Hoş geldiniz
Misafir
Son ziyaretiniz:
12:48, 1 Dakika Önce
MsXLabs Üye Girişi
Beni hatırla
Şifremi unuttum?
Giriş Yap
Menü
Ana Sayfa
Forumlar
Soru-Cevap
Tüm Sorular
Cevaplanmışlar
Yeni Soru Sor
Günlükler
Son Mesajlar
Kısayollar
Üye Listesi
Üye Arama
Üye Albümleri
Bugünün Mesajları
Forum BB Kodları
Your browser can not hear *giggles*...
Your browser can not hear *giggles*...
Sayfaya Git...
Cuma, 28 Kasım 2025 - 12:48
Arama
MaviKaranlık Forum
Ekonomist
-
Tek Mesaj #3
GüNeSss
Ziyaretçi
30 Eylül 2011
Ziyaretçi
Ekonomist Nedir?
İşin Doğası
Kaynakların insan ihtiyaçlarını en iyi karşılayacak şekilde kullanılmasını, sınırsız insan ihtiyaçlarından kıt kaynaklarla karşılanacak olanların belirlenmesini, ihtiyaçları karşılayacak mal ve hizmetlerin üretiminde kaynakların en iyi şekilde dağıtılmasını, üretilen mal ve hizmetlerin bölüşümü konularında çalışan kişidir.
Ekonomistler genellikle hammadde ve insan gücü kaynaklarının en kârlı biçimde ürüne dönüştürülmesi, üretilen mal ve ürünlerin tüketiciye ulaştırılması konusunda planlama yaparlar.
Mal ve hizmet maliyetini ve satış kârını hesaplayarak fiyat belirlerler, iş piyasalarındaki değişimlerle toplumun çeşitli alanlarındaki işgücü ihtiyacını belirlerler.
Enflasyon, devalüasyon gibi olayların dışalım ve dışsatıma etkilerini inceler.
Piyasa araştırmaları için veri toplama yöntemlerini geliştirirler.
Enflasyon, kâr oranları, istihdam ve enerji maliyeti konularında inceleme yaparlar.
Kariyer Olanakları
Lisans eğitimini tamamlayan kişiler araştırma görevlisi sınavında başarılı olularsa üniversitelerde görev alabilirler. Master ve doktora derecesi alıp gerekli çalışmaları tamamladıktan sonra yardımcı doçent, doçent, profesör olarak meslekte ilerleyebilirler.
Çeşitli kamu ve özel kuruluşlarda genel müdürlük, denetmenlik, kontrolörlük, müfettişlik ve uzmanlığa yükselme olanakları vardır.
İstihdam
Kamu ve özel sektöre ait kurum ve kuruluşlarda, hammadde ve insan gücü kaynaklarının kullanımına ilişkin bölümlerde, üretim planlama, ticaret bölümlerinde, bankalarda, sigorta şirketlerinde, borsa ve aracı kurumlarda, eğitim ve araştırma kurumlarında, Devlet Planlama Teşkilatı gibi kuruluşlarda "uzman" olarak, özel kuruluşlarda ve kamu kuruluşlarında yönetici, danışman olarak çalışırlar.
Gereken Kişilik Özellikleri
Ekonomist olmak isteyenlerin sayısal düşünme becerisine ve akademik yeteneğe sahip, iletişim ve işbirliğine açık, araştırma ve incelemeye meraklı, sosyoloji, ekonomi, hukuk, istatistik konularına ilgili ve bu alanlarda başarılı kişiler olmaları gerekir.
Yaratıcılık da bu alanda başarıyı arttırmada önemlidir.
Danışman (Mühendis - Ekonomist - Eğitimci)
İç Denetim Uzmanı (İşletme - Ekonomi)
Maliyet Elemanı (Ekonomi - İşletme - Finansman)
Benzer Meslekler
Ekonometristlik, işletmecilik, işletme mühendisliği, maliyecilik, muhasebecilik, tarım ekonomistliği, turizm ve otel işletmeciliği, pazarlamacılık.
Eğitim
Mesleğin temel eğitim süresi 4 yıldır.
Okudukları dersler ; temel ekonomi derslerinin yanı sıra yönetim, hukuk, işletmecilik, istatistik, uluslararası ilişkiler alanlarına ilişkin dersler de verilir. Okutulan derslerin amacı bilgi gücünü arttırmanın yanı sıra çözümleme ve eleştirme gücünü geliştirmektir.
kaynak
BEĞEN
Paylaş
Paylaş
Kapat
Saat: 12:48
Hoş Geldiniz Ziyaretçi
Ücretsiz
üye olarak sohbete ve
forumlarımıza katılabilirsiniz.
Üye olmak için lütfen
tıklayınız