Arama

Ekonomist

Güncelleme: 30 Eylül 2011 Gösterim: 5.425 Cevap: 2
Pollyanna - avatarı
Pollyanna
Ziyaretçi
3 Ekim 2006       Mesaj #1
Pollyanna - avatarı
Ziyaretçi
EKONOMİST
_________________________________________________
Sponsorlu Bağlantılar

TANIM
Kıt kaynakların insan ihtiyaçlarını en iyi karşılayacak şekilde kullanılması, sınırsız insan ihtiyaçlarından kıt kaynaklarla karşılanacak olanların belirlenmesi, ihtiyaçları karşılayacak mal ve hizmetlerin üretiminde kaynakların en iyi şekilde dağıtılması, üretilen mal ve hizmetlerin bölüşümü konularında çalışan kişidir.

GÖREVLER

Ekonomistlerin görevleri çalıştıkları kuruma göre değişse de genellikle hammadde ve insan gücü kaynaklarının en kârlı biçimde ürüne dönüştürülmesi, üretilen mal ve ürünlerin tüketiciye ulaştırılması konusunda planlama yaparlar. -Mal veya hizmetin maliyetini ve satıştan alınacak kârı hesaplayarak fiyatını belirler, -İş piyasasındaki değişmeler ile toplumun çeşitli alanlardaki işgücü ihtiyacını belirler, -Para değerinin düşmesi, enflasyon gibi olayların dışalım ve dışsatıma etkilerini inceler, -Piyasa araştırmaları için veri toplama yöntemlerini geliştirir, -Enflasyon, kâr oranları, istihdam ve enerji maliyeti konularında incelemeler yapar.

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
-Çeşitli konularda yazılmış kitap, dergi, istatistiki bilgileri içeren kaynak yayınlar, -Çeşitli büro malzemeleri, -Faaliyet alanına giren konularda kullanılan çeşitli evrak ve belgeler, -Bilgisayar.

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

Ekonomist olmak isteyenlerin; -Üst düzeyde genel akademik yeteneğe, -Sayısal düşünme yeteneğine sahip, -Sosyoloji, ekonomi, hukuk, istatistik konularına ilgili ve bu alanlarda başarılı, -Araştırma ve incelemeye meraklı, -İletişim ve işbirliğine açık kimseler olmaları gerekir. Ayrıca, yaratıcılık bu alanda başarıyı artıran bir özelliktir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Ekonomistler, görev yaptıkları kurumlarda büro ortamında çalışırlar. İşletmeci, maliyeci, istatistikçi gibi diğer araştırmacı ve uygulayıcılarla işbirliği yaparlar.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Kamu ve özel sektöre ait kurum ve kuruluşlarda, hammadde ve insangücü kaynaklarının kullanımına ilişkin bölümlerde, üretim, planlama, ticaret bölümlerinde, bankalarda, sigorta şirketlerinde, borsa ve aracı kurumlarda, eğitim ve araştırma kurumlarında, Devlet Planlama Teşkilatı gibi kuruluşlarda "Uzman" olarak, özel kuruluşlarda ve kamu kuruluşlarında yönetici, danışman olarak çalışırlar.


MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER

Mesleğin eğitimi, çeşitli üniversitelere bağlı iktisat fakülteleri, iktisadi ve idari bilimler fakülteleri ve siyasal bilgiler fakültelerinin “İktisat” veya “Ekonomi" bölümlerinde verilmektedir.

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
Bu alanda öğrenim görebilmek için lise veya dengi okul mezunu olmak ve Öğrenci Seçme Sınavı'nda (ÖSS) yeterli "Eşit Ağırlık (EA)" puanı almak gerekmektedir.

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Mesleğin eğitim süresi 4 yıldır. Eğitim süresince öğrenciler; İktisada Giriş, Mikro İktisat, Makro İktisat, Kamu Maliyesi, Genel Muhasebe, İktisadi Sistemler, Çalışma Ekonomisi, İktisadi Planlama, İktisadi Düşünceler Tarihi, İstatistik, Tarım Ekonomisi, İktisadi Büyüme Teorileri, Sanayi Ekonomisi, İşletme, Para Politikası, Ekonometri, Türkiye İktisat Tarihi, Kalkınma Ekonomisi, Maliye Politikası, Devlet Bütçesi, Uluslararası İktisat Politikası, Mali Analiz Teknikleri, Kamu Yönetimleri, Davranış Bilimleri, Türk Vergi Sistemi, Büyüme Teorileri, Türkiye'nin İdari Yapısı, İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku, Konjonktür ve Tahmin, Yatırım Proje Değerlendirmesi, Araştırma Yöntem ve Teknikleri, Türkiye Ekonomisi gibi mesleki konularda dersler almaktadırlar. Ayrıca, Matematik, Toplumbilim, Hukuk, Yabancı Dil, Bilgisayar, Türk Dili, Beden Eğitimi, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi gibi dersler de okutulmaktadır.

MESLEKTE İLERLEME
-Lisans eğitimini tamamlayan kişiler üniversitelerde görev almak isterlerse araştırma görevlisi sınavında başarılı olmaları gerekir. Bu şekilde göreve başlayan kişiler master ve doktora derecesi aldıktan ve gerekli çalışmaları tamamladıktan sonra yardımcı doçent, doçent ve profesör olarak meslekte ilerleyebilirler. -Çeşitli kamu ve özel kuruluşlarda genel müdürlük, denetmenlik, kontrolörlük, müfettişlik ve uzmanlığa yükselme olanakları vardır.

BENZER MESLEKLER:
Ekonometristlik, işletmecilik, işletme mühendisliği, maliyecilik, muhasebecilik, tarım ekonomistliği, turizm ve otel işletmeciliği, pazarlamacılık.


BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU
-Eğitim süresince herhangi bir kazanç söz konusu değildir. Koşulları uyan öğrenciler Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun vermiş olduğu öğrenim ve harç kredisini alabilirler. -Çalışma alanları çok geniş ve kapsamlı olduğundan, bu meslek elemanlarının almış oldukları ücretler de değişiktir. Devlet memuru olarak çalışanlar, yasalarla belirlenen ücreti almaktadırlar. Özel sektörde çalışanlar ise bilgi, beceri ve deneyime göre değişik düzeylerde ücret alabilmektedirler.

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER
-İlgili Eğitim Kurumları,
-Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, -Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi Bulunan Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri.
Standart - avatarı
Standart
Ziyaretçi
21 Ocak 2009       Mesaj #2
Standart - avatarı
Ziyaretçi
Gerçekten Okuması Zor Bir Bölüm.Kamu Yönetimi,İşletme,İktisat'a Göre En geniş İş alanına sahiptir.Yani Bu saydığım bölümlere de başvurabilmektedir.Bu Tip Bölümlerin Babası Diyebiliriz.Bu Özellikten Dolayı Burayı Tercih Etmenizde Yarar Görüyorum..

Sponsorlu Bağlantılar
Çalışma Ekonomisi Ve Endüstri İlişkileri'nin (ç.e.k.o) 4 Yıllığını Bitiren Kişilere Verilen Ünvandır Ekonomist.
Son düzenleyen Standart; 21 Ocak 2009 22:58 Sebep: Mesajlar Otomatik Olarak Birleştirildi
GüNeSss - avatarı
GüNeSss
Ziyaretçi
30 Eylül 2011       Mesaj #3
GüNeSss - avatarı
Ziyaretçi
Ekonomist Nedir?

İşin Doğası
  • Kaynakların insan ihtiyaçlarını en iyi karşılayacak şekilde kullanılmasını, sınırsız insan ihtiyaçlarından kıt kaynaklarla karşılanacak olanların belirlenmesini, ihtiyaçları karşılayacak mal ve hizmetlerin üretiminde kaynakların en iyi şekilde dağıtılmasını, üretilen mal ve hizmetlerin bölüşümü konularında çalışan kişidir.
  • Ekonomistler genellikle hammadde ve insan gücü kaynaklarının en kârlı biçimde ürüne dönüştürülmesi, üretilen mal ve ürünlerin tüketiciye ulaştırılması konusunda planlama yaparlar.
  • Mal ve hizmet maliyetini ve satış kârını hesaplayarak fiyat belirlerler, iş piyasalarındaki değişimlerle toplumun çeşitli alanlarındaki işgücü ihtiyacını belirlerler.
  • Enflasyon, devalüasyon gibi olayların dışalım ve dışsatıma etkilerini inceler.
  • Piyasa araştırmaları için veri toplama yöntemlerini geliştirirler.
  • Enflasyon, kâr oranları, istihdam ve enerji maliyeti konularında inceleme yaparlar.
Kariyer Olanakları
  • Lisans eğitimini tamamlayan kişiler araştırma görevlisi sınavında başarılı olularsa üniversitelerde görev alabilirler. Master ve doktora derecesi alıp gerekli çalışmaları tamamladıktan sonra yardımcı doçent, doçent, profesör olarak meslekte ilerleyebilirler.
  • Çeşitli kamu ve özel kuruluşlarda genel müdürlük, denetmenlik, kontrolörlük, müfettişlik ve uzmanlığa yükselme olanakları vardır.
İstihdam
  • Kamu ve özel sektöre ait kurum ve kuruluşlarda, hammadde ve insan gücü kaynaklarının kullanımına ilişkin bölümlerde, üretim planlama, ticaret bölümlerinde, bankalarda, sigorta şirketlerinde, borsa ve aracı kurumlarda, eğitim ve araştırma kurumlarında, Devlet Planlama Teşkilatı gibi kuruluşlarda "uzman" olarak, özel kuruluşlarda ve kamu kuruluşlarında yönetici, danışman olarak çalışırlar.
Gereken Kişilik Özellikleri
  • Ekonomist olmak isteyenlerin sayısal düşünme becerisine ve akademik yeteneğe sahip, iletişim ve işbirliğine açık, araştırma ve incelemeye meraklı, sosyoloji, ekonomi, hukuk, istatistik konularına ilgili ve bu alanlarda başarılı kişiler olmaları gerekir.
  • Yaratıcılık da bu alanda başarıyı arttırmada önemlidir.
    • Danışman (Mühendis - Ekonomist - Eğitimci)
    • İç Denetim Uzmanı (İşletme - Ekonomi)
    • Maliyet Elemanı (Ekonomi - İşletme - Finansman)
Benzer Meslekler
  • Ekonometristlik, işletmecilik, işletme mühendisliği, maliyecilik, muhasebecilik, tarım ekonomistliği, turizm ve otel işletmeciliği, pazarlamacılık.
Eğitim
  • Mesleğin temel eğitim süresi 4 yıldır.
  • Okudukları dersler ; temel ekonomi derslerinin yanı sıra yönetim, hukuk, işletmecilik, istatistik, uluslararası ilişkiler alanlarına ilişkin dersler de verilir. Okutulan derslerin amacı bilgi gücünü arttırmanın yanı sıra çözümleme ve eleştirme gücünü geliştirmektir.
kaynak