Arama


kompetankedi - avatarı
kompetankedi
VIP Bir Dünyalı
6 Ekim 2011       Mesaj #2
kompetankedi - avatarı
VIP Bir Dünyalı
Konu geniş kavramda ele alınıp günümüze kadar süre gelen aşamaları aşağıdaki linklerde mevcut gelişimi hakkında tüm bilgileri edinebilirsiniz.

Türklerde ağaç oymacılık sanatı, taş oymacılığı kadar bol değildir. Selçuklu devri ağaç oymacılığı üslup ve şekillerini Beyşehir-Eşrefoğlu Camii, Konya-Alaeddin Camii ve Manisa-Ulu Caminin minberleri; Karamani İbrahim Beyin imarethanesi ile Sadreddin Konevi Türbesinin pencere kanatları; Keykavus Rahlesi Selçuklu ağaç oyma eserlerine Örnekdir.

Osmanlılar ise ağaç oyma işçiliğine kendilerine has özel bir üslup uyguladılar. Selçukluların geometrik ve rumi süsleme şekli, Osmanlılarda çiçekli, değişik motiflerle daha da geliştirildi. Ayrıca ağaç oyma sanatına sedef, bağa ve fildişi kakmasını da ekleyen Osmanlılar Selçuklularda görülen kufi yazısının yerine sulüs yazı tekniğini kullandılar.




Kaynak: Oymacılık sanatı hakkında bilgi verir misiniz?

Günümüze uyarlar isek:

Teknolojinin gelişimi ile bir çok ahşap işlemeciliği vb dallar zamanla kaybolsada ilk akla gelen ahşap üzerine marangozlar, mobilyacılar, koltuk oymacılığı vb meslekler süre gelmektedir.



Ağaç Oymacısı
Türk Süsleme Sanatları - Ahşap İşlemeciliği
Zanaat Nedir?